Veliki test tekaških copat 2014

Veliki test tekaških copat 2014 (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
25. 4. 2014

Izkušena ekipa – maratonec in trener Roman Kej­žar, bivši atlet in novinar Peter Kastelic ter maratonec Primož Kobe – je preizkusila in preanalizirala 26 parov copat.

Tekaške copate so osnova tekaške opreme. Večina tekačev copate menja prepozno. Najbolj usodno je to pri tekačih, ki imajo le ene tekaške copate. Če tečemo le z enimi 'utrujenimi' copatami, lahko hitro staknemo preobremenitveno poškodbo. Zato pri­poro­čamo, da imajo tekači vedno dva para copat. Enega novejšega in enega starejšega. Tako bomo copate menjali pravočasno in se izognili poškodbam.

V letošnjem tekaškem testu smo testirali večino priznanih znamk tekaških copat, ki so na našem trgu.

Izkušena ekipa – maratonec in trener Roman Kej­žar, bivši atlet in novinar Peter Kastlic ter maratonec Primož Kobe – je preizkusila in preanalizirala 26 parov copat, ki smo jih razvrstili v pet razredov.

Pri testu smo se opirali na osnovne napotke tekačem pri izbiri copate, kot so udobnost, širina, namen, stabilnost, blaženje in odzivnost. V nasprotju s preostalimi testi tekaških copat smo dajali copatam ocene za posamezne karakteristike, kar naj bi po našem mišljenju najbolj opisalo omenjeno copato. Nismo opisovali toliko same tehnologije copate, ampak smo poskušali dati uporabne napotke tekačem pri izbiri copat.

Poleg copat smo podali tudi prodajno ceno, saj menimo, da je cena eden od pomembnih dejavnikov pri izbiri copate. Splošno pa velja, da najdražje niso najboljše copate za našo nogo, ampak tiste, ki ustrezajo našim potrebam, povezanim s stopnjo blaženja, stabilnosti in namenom.

Nasvet: Kaj moramo vedeti pred izbiro tekaške copate

1. Kako se zvrača moje stopalo?

Navznoter (pogosto)

  • PRONACIJA
  • nizek stopalni lok
  • noge na X

STABILNE COPATE

Normalni položaj (pogosto)

  • klasičen stopalni lok

NEVTRALNE COPATE

Navzven (redkeje)

  • SUPINACIJA
  • visok stopalni lok
  • noge na O

NEVTRALNE COPATE Z VEČ BLAŽENJA

2. Kako široko je moje stopalo?
3. Za kakšen namen potrebujem copate?

Bolj blažene ali manj blažene, copate za trening ali minimalistične copate, ali veliko tečem po brezpotjih, hitrejše copate ali počasnejše ...

4. Kako velike copate naj kupim?

Idealno je, da je čevelj nekje med 5 in 9 mm daljši od našega najdaljšega prsta na nogi. S tekaško copato, ki ima manj kot pol centimetra prostora od najdaljšega prsta, boste hitro dobili žulje ali pa boste ob noht na nogi.

Barva in dizajn copat naj bosta zadnja kriterija pri izbiri copat.

Večina žensk potrebuje stabilne copate. Zato naj izbirajo med stabilnimi v stabilnem razredu. Prednost naj dajo udobju in počutju noge pred barvo, ki pa, verjamemo, je tudi pomembna.

5. Potrebujem copate za tek po sprednjem ali zadnjem delu stopala?

Testi:

Videoprodukcija: Danijel Čančarević, foto: Aleš Pavletič