6 prehranskih smernic za tekače maratona

6 prehranskih smernic za tekače maratona (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2013

Prehrana je pomemben dejavnik pri samem uspehu. Za optimizacijo vzdržljivostne vadbe igrajo ključno vlogo zaužiti ogljikovi hidrati in tekočina pred in med vadbo.

Povzetek prehranskih smernic

1. Tekači morajo upoštevati določene smernice za zadovoljevanje potreb po ogljikovih hidratih za obremenitve pri treningih ter okrepitev okrevanj po vsaki vadbi. Te strategije so še posebej pomembne za povečanje zmogljivosti in okrevanja po ključnih delih treninga.

2. Športniki morajo zaužiti dovolj ogljikovih hidratov za pripravo potrebnih zalog, ki so primerne za njihovo vrsto tekme. Kopičenje ogljikovih hidratov ali nadomestilo glikogena bo koristno za daljše tekme, kot je maraton. Dolgotrajna faza izločanja je nepotrebna in lahko celo poslabša zmogljivost.

3. Vnos ogljikovih hidratov in tekočin med tekmo, ki traja več kot 60 minut, je pomembna. Vsak športnik mora eksperimentirati in najti načrt, ki je praktičen in zagotavlja koristi za njegovo največjo zmogljivost.

4. Nekateri prehranski dodatki, kot so športne pijače in tekoči obroki, so lahko koristni pri zagotavljanju, da športniki izpolnijo svoje prehranske cilje.

5. Tekači maratona ne bi smeli ekstremno omejiti energije, da s tem dosežejo izgubo telesne teže in telesne maščobe, brez upoštevanja vpliva na njihova sposobnost, da izpolnijo količinske cilje za ogljikove hidrate, beljakovine, železo in druga hranila. Zaradi pomanjkljivih vnosov energije imajo lahko prizadeto hormonsko ravnovesje, zdravje kosti in imunski sistem.

6. Večina dodatkov za tekače malo verjetno zagotovi znatne koristi. Ne smejo nadomestiti prehranjevanja in treniranja.

Več o tem, kako lahko prehrana izboljša rezultat tekača si preberite v prispevku Prehrana za boljši rezultat pri tekačih maratona.