Kateri hormon vpliva na hujšanje

10. 10. 2012

V zadnjem času je vse bolj popularno govoriti o hormonih. Dejstvo je, da se res večina procesov v našem telesu dogaja s pomočjo hormonov in neravnotežje med njimi ustvarja številne težave.

Zato me pogosto sprašujejo: "Mito, mene samo zanima tisti hormon za hujšanje, kateri je to?"

Hm ... Ni tako preprosto, zadeva s hormoni je bistveno bolj kompleksna, ampak če že moramo poiskati odgovornega krivca, ki ima še najbolj neposreden učinek na maščobo in hujšanje, velja omeniti hormon adiponektin.

Pomanjkanje zadostne količine tega hormona se je pokazalo kot zelo pomembno pri sposobnosti, da bi kurili maščobo in ostali vitki.

To pomeni, da več adiponektina bo vaše telo proizvedlo, lažje in hitreje se bodo vaše maščobne zaloge odklenile in začele porabljati.

Kaj pa lahko naredimo, da bi povečali raven tega hormona?

Predvsem obstajajo trije načini:

1. Pojejte več magnezija

Ugotovljeno je bilo, da uživanje hrane, bogate z magnezijem, poviša nivo adiponektina. Bučna semena na primer so zelo bogata s tem mineralom, veliko magnezija pa boste našli tudi v temni listnati zelenjavi.

2. Občasen post.

Na porast ravni adiponektina vpliva tudi občasen kratek post. Vendar je to za večino ljudi nerealna možnost.

3. Naravne sestavine: divji betelov poprovec in rastlina dolichos biflorus se uporabljata v ajurvedski prehrani, v pravem razmerju učinkujeta na porast tega hormona. Ta kombinacija v pravih razmerjih poveča izločanje adiponektina celo za 15,3 odstotka.

V osemtedenski slepi študiji so ugotovili, da je skupina, ki je uporabljala omenjeni rastlini, imela bistveno višjo raven adiponektina ter izgubila dvakrat več maščobe kot kontrolna skupina.

Hormon adiponektin ima morda res neposreden učinek na porabljanje maščob, vendar lahko ugotovimo, da nam zgornja priporočila ne koristijo prav veliko. Četudi bi vse zgornje upoštevali in nabavili naštete zeli, bi to zelo malo prispevalo k skupnemu. Dejstvo je namreč, da adiponektin ni edina ovira do porabe maščobe. Za to je posredno odgovorno ogromno drugih hormonov, ki vplivajo na to, ali boste maščobo pridobili ali izgubili.

Tako bom v prihodnjih člankih opisoval hormone, ki imajo sicer posreden učinek na maščobo kopičenje in porabljanje le te, njihovo delovanje pa je s tega vidika bistveno bolj pomembno. Za razumevanje cele zgodbe o hormonih se bomo morali malo bolj poglobiti v jedro biokemije. Potrpite, splačalo se bo. Govorili bomo o testosteronu, DHEA, progesteronu, estrogenu ter kortizolu.

Mito Šinkovec, profesionalni osebni trener; www.mito.si