Rekreacija in prehranske navade naj gredo z roko v roki

13. 3. 2015 Promocijsko sporočilo

Počasi se že kaže sonce, v kratkem pa bo prišla tudi pomlad. Z njo ne pokukajo na dan le zvončki in trobentice, temveč se iz zimskega spanja zbudimo tudi rekreativni športniki. Počasi se želimo pripraviti na poletje in čas je za akcijo. Vendar je pomembno, da se koraka v bolj zdravo življenje lotimo pravilno. Športno aktivnost je treba pospremiti tudi z ustreznim jedilnikom.

Iskanje spodbude in teženje k vztrajnosti

Ker je vsak začetek težak, vztrajnosti pa ni brez predanosti, se je 8 deklet odločilo za pravo spodbudo zdravemu duhu v zdravem telesu. Pridružilo se je dm programu »danes začnem«, kjer se dame pod vodstvom strokovnjakov pripravljajo na 10. dm tek za ženske, ki bo 30. maja v ljubljanskem parku Tivoli. Ker je pomembno, da se koraka v zdrav življenjski slog lotimo pravilno, je svetovalka za prehrano Denis Mlakar Mastnak pripravila napotke in jedilnike, ki so zagnanim rekreativkam v pomoč in spodbudo.

Prazna vreča ne stoji pokonci

Strokovnjakinja je dame opozorila, da je športnim aktivnostim treba prilagoditi tudi prehrano.Če se sprememb ne lotimo pravilno, nam, gledano z vidika zdravja, upade odpornost. »Posledično«, razlaga strokovnjakinja, »ne moremo učinkovito izvesti športne dejavnosti, kar vodi v nezadovoljstvo«. Slednje vpliva na naš odnos do aktivnosti, ki jo zaradi nezadovoljivih rezultatov prej ali slej opustimo. Pri izvajanju vadbe ni pomembna le fizična pripravljenost – če telo nima dovolj energije za izvedbo aktivnosti, smo kaj hitro lahko neuspešni. Zato Mlakar Mastnakova svetuje uravnoteženost: »Glede na povečano telesno dejavnost, je treba zaužiti dovolj določenih hranil – predvsem ogljikovih hidratov.« Pri vnosu energije pa moramo biti pozorni tudi na čas prehranjevanja. Kot pravi dietičarka, bomo težko izvedli vadbo v popoldanskem času, če na primer vsaj 2 uri pred aktivnostjo nismo zaužili ničesar: »Če gremo teči brez energije, ne moremo dobro opraviti vadbe in posledično ne dosegamo rezultatov.«

Izbira jedilnika

Idealno je, da so jedilniki sestavljeni individualno in prilagojeni posameznikovim aktivnostim in življenjskemu slogu. Za vzpodbudo in z osnovnimi načeli pa je dietetičarka pripravila jedilnike, ki so vam lahko v pomoč pri pripravah na največji ženski tekaški praznik in pri koraku v bolj kakovosten življenjski slog. Za vse tiste, ki se rekreirate v popoldanskem času velja, da je treba pred treningom zaužiti kosilo in eno uro pred tekom tudi dodatno malico, ki vsebuje približno 50 g ogljikovih hidratov. Poleg tega je priporočeno med tekom spiti tudi 500ml izotonične pijače. Obrok, ki ga boste zaužili v uri pred tekom in izotonična pijača, ki bo sledila med aktivnostjo, dovajata telesu ob povečanem telesnem naporu in mišičnem delu med telesno dejavnostjo glukozo (energijo). V uri po treningu sledi manjši obrok, ki je sestavljen iz kakovostnih beljakovin in ogljikovih hidratov. Tak obrok bo omogočil obnovo glikogena (rezervne energije v mišicah in jetrih) ter obnovo mišic in adaptacijo (prilagoditev) na trening. Pomembno je, da večerja vsebuje dovolj ogljikovih hidratov in beljakovin, saj s tem preprečuje preveliko razgradnjo mišic čez noč. Več napotkov pa je na voljo na spletnem mestu 10. dm teka za ženske: www.tekzazenske.si/danes-zacnem.