5 znakov, da ste obsedeni s tekom

5 znakov, da ste obsedeni s tekom (foto: Profimedia) Profimedia
16. 4. 2018

Tekače v veliki meri zaznamujejo odločnost, osredotočenost in neumorna doslednost. Toda med predanostjo in obsedenostjo obstaja zelo močna meja. Če se le še podite za številkami, hitrostjo, razdaljami in cilji, pri tem pa zanemarjate pomembne delovne in zasebne obveznosti, ste jo verjetno presegli. Niste prepričani? Preverite 5 znakov, da ste obsedeni s tekom.

Kako prepoznati razlike med predanostjo in obsedenostjo?

Sledi 5 pomembnih znakov ...

Pri teku gre samo za rezultate

Ko vam je pri treningu pomembno samo to, kakšne bodo končne številke, bi se morali zamisliti, zakaj sploh tečete. Pomislite na čas, ko je bilo pomembno samo to, da se boste odpravili ven, na tek, oziroma da boste tekli malce dlje in lažje kot prejšnjikrat. Niste se tako obremenjevali s kilometri, hitrostjo ali uvrstitvijo.

Tek mora pripadati vam in ne obratno. Na prvem mestu je vaše življenje, tek pa je nekaj, kar ga izboljšuje in vanj vnaša veselje.

Odnos do teka

Razlika med zdravo navado in obsedenostjo tiči v vašem odnosu. Se v primeru, da vam ne uspe doseči zadanega cilja, prekomerno razburite in prisežete, da ne boste več tekli, ali ste zgolj razočarani, a ste sposobni videti tudi svetlo plat? Lahko slab trening odmislite ali vas preganja še dneve ali tedne, ki sledijo?

Če odnos vpliva na celotno življenje, je čas, da globoko zadihate in premislite o naslednjih stvareh:

  • Ali tek izboljšuje vaš odnos z lastnim telesom ali škodljivo vpliva nanj?
  • Ste se zaradi njega zbližali ali oddaljili od pomembnih ljudi v vašem življenju?
  • Vam prinaša užitek ali ste zaradi njega napeti?

Če vam lastni odgovori na zgornja vprašanja niso všeč, bi bilo smiselno premisliti o tem, kar vam tek pravzaprav ponuja. To seveda ne pomeni, da morate z njim prenehati, bi bilo pa dobro poiskati strokovno pomoč, da boste lahko od teka in življenja odnesli kar največ.

Prioritete pri teku

So vsi vaši prijatelji tekači? Se zaradi treningov odpovedujete aktivnostim ali dogodkom, v katerim uživate? Kadar čustvene povezave zanemarjate zaradi nekaj dodatnih ur treninga ali se znajdete v začaranem krogu bolečine in poškodb (tudi, če ste kronično utrujeni), morate razmisliti o svojem treningu in motivaciji.

Sepideh Saremi, psihoterapevtka, pravi, da obstaja določen tip posameznikov, ki so še posebej dovzetni za obsedenost s tekom. »Ljudje, ki postanejo obsedeni s tekom, so ponavadi izjemno napeti, depresivni oziroma zaskrbljeni, kadar se morajo zaradi bolezni, obveznosti ali drugih dejavnikov odpovedati teku.«

 »Obesijo na določeno število kilometrov in ne upoštevajo telesnih znakov, ki jih svarijo, da morajo svoj trening prilagoditi. Ko se poškodujejo, pa velikokrat preslišijo zdravniške nasvete in se prezgodaj oziroma preveč intenzivno spet lotijo teka,« pojasni.

Čeprav večina tekačev pozna te občutke, se vprašajte, kako močni so, in če bi sami tudi prekinili pomembne aktivnosti, da bi lahko tekli.

Negativen notranji monolog

Vaša samopodoba lahko hitro postane odvisna od hitrosti vašega teka, razdalje in drugih meritev, ki nakazujejo tekaško uspešnost.

Kakšne besede naklonite sebi, kadar dnevno, vsak teden ali celo mesec ne dosežete svojih osnovnih ciljev. Ste do sebe prijazni, kadar potrebujete prost teden, ali se grajate in ste nemirni, dokler se spet ne vržete v trening?

Družbena omrežja nam s primerjanjem tudi ne prizanašajo, a se moramo zavedati, da vsak posameznik funkcionira na drugačni zahtevnostni stopnji, večina debat na socialnih omrežjih pa tako ali tako ni konstruktivnih.

Če jim že sledite, potem poiščite tekače, ki objavljajo odkrite zapise o vzponih in padcih v karieri ter delijo tako dobro kot slabo. Navsezadnje smo vsi krvavi pod kožo in neuspeh lahko prinese tudi največje spremembe in izkušnje.

Ni počitka za utrujene

Vsak vrhunski tekač vam bo potrdil, da dneve, namenjene počitku, jemlje skrajno resno. Za uspešen tek in življenje sámo je počitek izjemno pomemben. Če nekdo trpi za nezdravo obsedenostjo s tekom, bo vsak izgovor izkoristil za to, da bo preskočil dneve, namenjene počitku, ne glede na mentalno in fizično počutje.

Dan počitka pa ne pomeni vedno poležavanje in lenarjenje. Poskusite lahko:

Kaj zdaj?

Če se vam zdi, da članek opisuje vas in vaše tekaške navade, začnite beležiti pretečene kilometre, nato pa počasi zmanjšujte čas, ki ga namenjajte teku. Enega izmed bližnjih prosite, naj vas nadzira, da se boste ukrepov resnično držali. Če vam števila pretečenih kilometrov ne bo uspelo zmanjšati niti za kanček, poiščite strokovno pomoč.

Kaj pa lahko naredite, če tovrstno obnašanje opazite pri kom, ki ga poznate?

»Vzdržite se sodbe, izrazite samo svojo ljubezen in skrb. Posamezniku povejte, da vas skrbi zanj in si želite, da bi bil zdrav in zadovoljen. Če je pripravljen na pogovor, mu lahko prisluhnete in mu predlagate, naj obišče strokovnjaka, ki mu bo pomagal, da bo življenje spet vzel v svoje roke,« svetuje Saremi.