Vredno je! Kaj se zgodi v telesu, če po večerji hodite le 15 minut?

3. 1. 2024
Deli
Vredno je! Kaj se zgodi v telesu, če po večerji hodite le 15 minut? (foto: Profimedia)
Profimedia

Že 15 minut hoje po večerji bo dobro vplivalo na vaše zdravje.

Strokovnjaki vedno poudarjajo, da po jedi nikoli ne smemo takoj leči. Pravzaprav se je na krajši sprehod najbolje odpraviti po obroku, še posebej pa vam bo hoja koristila, če jo boste izvajali po večerji.

Ne spreglejte:

Že dolgo poslušamo, da je rahel sprehod po obroku ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje, vendar se včasih zdi nemogoče, saj zjutraj hitimo v službo in pogosto nimamo časa gremo na sprehod med odmorom za kosilo. Kultura hoje po jedi je še posebej priljubljena med Italijani, ki že stoletja poznajo njene koristi za splošno zdravje in prebavo.

Po obroku se je najbolje odpraviti na krajši sprehod, hoja pa bo še posebej koristna, če jo boste izvajali po večerji.

Študija je zdaj pokazala, da je hoja po obroku koristna tudi za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2. V študiji so sodelovali starejši ljudje, ki so po jedi 15 minut hodili po tekalni stezi, kar je povzročilo manjše nihanje krvnega sladkorja v naslednjih urah. Poleg tega so raziskave pokazale, da so ti kratki sprehodi po večerji še bolj koristni pri zniževanju krvnega sladkorja kot 45-minutni sprehod zjutraj ali pozneje popoldne. To znanje zagotovo koristi mnogim, ki čez dan po jedi nimajo časa za sprehod, saj si zvečer za to lažje najdejo čas.

Mnogi ljudje svoj največji dnevni obrok pojedo zvečer in se po njem najpogosteje odpravijo usesti ali uleči. Rezultat bo velik porast glukoze v krvi, ki lahko traja več ur, ugotavlja vodja študije Loretta DiPietro, profesorica znanosti o vadbi na šoli za javno zdravje Milken Institute University George Washington.

Kaj točno se dogaja v telesu, ko hodimo po jedi?

Mišice, ki jih uporabljamo pri hoji, uporabljajo glukozo za energijo in jo tako 'izvlečejo' iz obtoka in tako zmanjšajo količino glukoze, ki ostane v krvi. Najboljša stvar, ki jo lahko naredite po večerji, je torej, da vstanete od mize in se razgibate, pravijo strokovnjaki.

Nadaljnja opažanja so pokazala, da je hoja po jedi veliko bolj učinkovita kot hoja pred jedjo, ko gre za vzdrževanje zdrave ravni sladkorja v krvi.

Raziskave so tudi pokazale, da hoja pospeši čas, ko hrana iz želodca doseže tanko črevo, kar lahko podaljša občutek sitosti po jedi. Obstajajo tudi dokazi, ki povezujejo to obliko hitrejše prebave z manj zgage in drugih simptomov refluksa.

Preberite še: "Dieta Jessice Simpson": kako je zvezdnica izgubila 45 kilogramov brez drastičnega omejevanja?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ