Kakšno je zlato pravilo mediteranske prehrane (in zakaj bi se ga morali držati)?

Kakšno je zlato pravilo mediteranske prehrane (in zakaj bi se ga morali držati)? (foto: profimedia) profimedia
9. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Mediteranska prehrana je eden izmed najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja, saj spodbuja uživanje živil, ki skrbijo za zdravo delovanje človeškega telesa. To so predvsem sadje, zelenjava, oreščki, ribe, zelišča, začimbe, olivno olje in polnovredne žitarice.

Zlato pravilo mediteranske prehrane: ribe vsaj dvakrat na teden

Namesto mesa naj se na vašem jedilniku večkrat pojavijo ribe, ki so bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov ter dragocenih omega-3 maščobnih kislin. Priporočljivo je, da ribe uživamo dvakrat na teden, ribe v pločevinki pa so odlična rešitev, da si jih pripravljate med vsem letom, ne da bi pri tem delali kompromise glede kakovosti. Mediteranski način prehranjevanja poleg uravnotežene in raznolike prehrane spodbuja tudi redno fizično aktivnost in gibanje na svežem zraku. 

Tradicionalna slovenska jed na mediteranski način

Veste kaj je krumpantoč? Če prihajate iz Zasavja, ste zanj zagotovo že slišali. Gre za staro jed, ki so jo nekdaj pripravljali steklarji, pripravljena pa je iz preprostih sestavin, in sicer krompirja, jajc, moke in soli. Ana Žontar Kristanc, avtorica uspešnega bloga Anina kuhinja, si je zadala nalogo, da bo tradicionalne krompirjeve polpete modernizirala in jim s fileji skuše na žaru Rio Mare dodala mediteranski pridih.

V spodnjem videu preverite Anin recept za slovenski krumpantoč, obložen s fileji skuše na žaru in omako iz kislih kumaric ter z  nasveti  certificirane nutricionistke Mojce Cepuš odkrijte, zakaj je riba dobra.

»Skuše spadajo med modre ribe, znane pa so po izrazitem morskem okusu. Vsebujejo dragocene omega-3 maščobne kisline, ki jih v sodobni prehrani primanjkuje. Izjemno pomembne so namreč za naš srčno-žilni sistem, zato je priporočljivo, da ribe uživamo dvakrat na teden,« je poudarila Mojca. Pohvalila pa je tudi Anino odločitev za uporabo polnozrnate moke, ki vsebuje večjo količino prehranske vlaknine: »Prehranska vlaknina ali prebiotik je hrana za naše črevesne bakterije – več kot jih imamo, boljše se počutimo,« je zaključila.

Celoten Anin recept za slovenski krumpantoč, obložen s fileji skuše na žaru in omako iz kislih kumaric,  preverite na njenem blogu Anina kuhinja, še več njenih slastnih receptov pa najdete na spletni strani www.riomare.si. Za več receptov z izdelki Rio Mare pridno spremljajte blog www.aninakuhinja.si in Facebook stran www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.