Zakaj bi morali ječmen takoj uvrstiti na svoj jedilnik?

Zakaj bi morali ječmen takoj uvrstiti na svoj jedilnik? (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2019 Promocijsko sporočilo

Pomlad je eden izmed najlepših letnih časov, ko lahko več pozornosti namenimo svoji prehrani in načrtovanju, kaj se bo znašlo na naših krožnikih. Na voljo je vedno več sveže zelenjave in sadja, kar je kot nalašč, da si v pomladnih dneh privoščimo sprehod do tržnice in naredimo zalogo svežih lokalnih dobrot.

Raznolika in uravnotežena prehrana je osnova dobrega počutja, zato vsakodnevno poskrbite za kar se da pester jedilnik.

mojca cepuš

Poleg sadja in zelenjave je priporočljivo, da v svoje obroke vsaj dvakrat tedensko vključite tudi ribe, ki predstavljajo vir beljakovin in zdravih maščob. Praktična in enostavna rešitev za vnos omenjenih dragocenih snovi so ribe v pločevinki, pri katerih pazljivo preberite deklaracije in se vedno odločite za preverjeno kakovost. Dober primer so izdelki Rio Mare, ki omogočajo, da vse sestavine z lahkoto preverite in tudi poiščete točno poreklo ribe, ki jo nameravate zaužiti.

Pri sestavljanju svojih jedilnikov torej v prvi vrsti spoznajte vse sestavine, da boste točno vedeli, kaj vnašate v svoje telo. Izbira sestavin lahko namreč pomaga tudi pri preprečevanju nastanka nekaterih bolezni, kot so na primer bolezni srca in ožilja. Nutricionistka Mojca Cepuš s primerom pojasni: »Ječmen, ki ga najpogosteje poznamo v ričetu, v sodobnem času spet pridobiva na veljavi, predvsem zaradi svoje skoraj unikatne sestave in vsebnosti prav posebne sestavine, ki dokazano znižuje holesterol.«

Zakaj pa je ječmen pravzaprav tako poseben?

Mojca Cepuš odgovori, da se skrivnostna moč ječmena skriva v prehranski vlaknini beta-glukan:»Če si želite z njo pomagati pri zniževanju holesterola, je morate pojesti 3 g na dan. Toliko, kolikor je dobite v 100 g ječmena ali ovsa. Tudi česen s svojo sestavo spada med živila, ki jih  priporočamo pri preventivi pred srčno žilnimi boleznimi.«

Ana Žontar Kristanc, avtorica priljubljenega kulinaričnega bloga Anina kuhinja, je ječmen uporabila v okusni ječmenovi rižoti z blitvo, tunino in šampinjoni. Recept je primeren za vse, ki radi uživate v dobri hrani in bi obenem radi ostali v formi. »Tunina Rio Mare Natura ne vsebuje niti kapelice olja, prav tako ne vsebuje ogljikovih hidratov, temveč le čiste beljakovine. Šampinjoni so prav posebno živilo, saj jih lahko v hrano dodajmo v skoraj neomejenih količinah; imajo namreč zelo nizko kalorično vrednost, okoli 13 kcal na 100g izdelka. Zaradi naravno prisotne glutaminske kisline ojačajo in izboljšajo okus celi jedi. Podobno je z blitvo, ki vsebuje veliko bioaktivnih snovi in ima nizko kalorično vrednost, zato jo lahko pojemo, kolikor nam srce poželi. Takšna jed je odlična za kosilo še posebej, če malce pazimo na svoje zdravje in težo,« zaključi Mojca Cepuš.

Celoten Anin recept za ječmenovo rižoto z blitvo, tunino in šampinjoni preverite na njenem blogu Anina kuhinja, še več njenih slastnih receptov pa najdete na spletni strani www.riomare.si. Za več receptov z izdelki Rio Mare pridno spremljajte blog www.aninakuhinja.si in Facebook stran www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.

rio mare

Vsebino omogočata Rio Mare Natura, ki je s svojim popolnim ravnovesjem med minerali, beljakovinami in vitamini prava revolucija v segmentu tunine v naravnem soku, ter Rio Mare Leggero, ki vam kljub 60 % znižani vsebnosti maščob zagotavlja edinstven okus tunine v oljčnem olju.