Tega vam nihče ne pove, ko se odločite za veganski način prehranjevanja

Vas je zamikala kakšna dieta, ali pa ste se odločili, da se po vsej pojedeni hrani januarja prehranjujete zgolj vegansko? Potem morate vedeti nekaj stvari, ki vam jih niče ne bo povedal. 

Tega vam nihče ne pove, ko se odločite za veganski način prehranjevanja (foto: Profimedia) Profimedia

Preskok na vegansko prehrano ni kar tako, zato je dobro, če se pred tem posvetujte s prehranskim strokovnjakom in sami malce raziščete to področje. Dobro je imeti več infomarcij, da boste prve korake naredili samozavestno in v pravo smer. Tu je zgolj nekaj informacij, ki vam lahko pridejo prav, potrebno pa je upoštevati, da se vsako telo odzove drugače. 

Poglejmo, kaj se lahko zgodi, če se odločite za veganski način prehranjevanja: 

Lahko vas daje napihnjenost

Pri veganski prehrani boste pojedli veliko več sadja, zelenjave in žit, ki vsebujejo vlaknine. Nenaden povečan vnos vlaknin v telo povzroči napihnjenost, saj traja dlje časa, da bakterije v črevesju vse to predelajo. Kako si lahko pomagate? Pijte veliko vode, da pomagate pri prebavi in procesiranju vlaknin. Dobro bi bilo tudi, če bi vnos vlaknin povečali postopno. 

Lažje boste prepoznali občutljivost na hrano

Sedaj ste verjetno vsaj približno identificirali, katera živila vašemu telesu povzročijo slab odziv: napihnjenost, pline, krče, morda celo glavobole. Pri veganski prehrani bo to še bolj vidno. Izključili boste kar nekaj stvari in po nekaj tednih, ko telo začne delovati po novih smernicah, boste videli, kaj vam je v resnici povzročalo težave in koliko bolje se počutite. 

Jedli boste pogosteje

Opazili boste, da ste hitreje lačni in verjetno boste presenečeni, ko vam bo že kakšno uro ali dve po zajtrku zakrulil želodec. Rastlinska hrana je namreč hitreje prebavljiva kot meso. Ukrepate lahko tako, da povečate vnos rastlinskih maščob in beljakovin. Naj bo jedilnik še vedno hranljiv, da bo telo dobilo vse, kar potrebuje za normalno delovanje. 

Odlična izbira so Boom Box ovseni izdelki, ki bodo pogasili še tako hudo lakoto. Ne bojte, se da bi bila veganska hrana dolgočasna, saj imate pri Boom Boxu na voljo mnogo različnih izdelkov in okusov, zato boste zagotovo našli nekaj zase! 

Izdelki so: 

  • v osnovi ovseni
  • slastni in brez dodanih sladkorjev
  • popolnoma na rastlinski osnovi (veganski)

Vse izdelke in okuse najdete tukaj: Boom Box izdelki

Priprava hrane bo vzela več časa

Ne skrbite, ne bo vedno tako, boste pa na začetku posvetili več časa kuhanju. Še vedno boste ugotavljali, kakšne obroke sploh lahko sedaj jeste, poskušali boste nove recepte in vsi vam ne bodo všeč, poleg tega kar nekaj jedi vsebuje več sestavin kot, če bi pripravili meso in poleg nekaj zelenjave. Vendar ne obupajte. Lahko si vzamete čas en dan v tednu in napišete jedilnik ter pripravite v naprej, kolikor lahko. 

Težje bo jesti zunaj

Do sedaj ste odšli v katerokoli restavracijo in vedno se je našlo kaj dobrega za pod zob. Sedaj boste morali raziskovati: kje ponujajo vegansko prehrano in kaj lahko kupite na poti, ko potrebujete prigrizek? Za začetek si lahko s seboj nosite malico, dokler ne ugotovite, kje bi lahko dobili kaj zdravega in dobrega. Bodite turisti v svojem mestu in raziskujte. 

Še vedno lahko jeste hitro in nezdravo hrano

Četudi je določen pekovski izdelek veganski, ali pa tisti kos torte, morda kakšna sladkarija - je to še vedno nezdravo. S takšno hrano vaš cilj ne bo dosežen, saj lahko tudi kot vegani pojeste veliko nezdrave hrane, ki vam pridela odvečne kilograme. Zato je toliko pomembneje, da si vsaj na začetku pripravite okviren jedilnik in vanj vključite zdrava živila.