6 fitnes nasvetov za začetnike - za motivacijo do konca našega izziva

6 fitnes nasvetov za začetnike - za motivacijo do konca našega izziva (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2016

Ker vemo, da je začetek včasih tudi malce zastrašujoč, naj vam pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, s pomočjo katerih vam bo uspelo ohraniti motivacijo vse do konca našega izziva.

1. Ostanite v mejah svoje pripravljenosti

Mimogrede pride do pretiravanja. Veliko začetno navdušenje, želite si še več in še hitreje priti do cilja. Vendar upočasnite!

»Smotrno je, da imamo en dan višjo intenzivnost, naslednji dan pa naredimo malenkost lažji trening. Nakar gremo en dan samo na sprehod in potem zopet nadaljujemo intenzivneje. En dan pa je nujen za počitek in regeneracijo,« pravi osebna trenerka Hana Verdev.

2. Fitnes pripomočki naj bodo vedno na vidnem mestu

Iz preprostega razloga – ker bodo ti vaš opomnik in motivator. Seveda ne želimo, da dnevno sobo napolnite z ogromnimi kosi fitnes opreme. Blazina, par ročk, vaša najljubša majčka za vadbo ... bodo dovolj.

3. Ne 'zataknite se pri teku' samo zato, ker je 'udobno'

Na eni strani začetno navdušenje, ki lahko vodi v pretiravanje, na drugi skušnjava, da bi ostali v coni udobja. Tudi v to se lahko hitro ujamete.

Upoštevajte nasvet osebne trenerke: »Najbolje se obnese kombinacija vaj z lastno težo, vaj za moč in zraven še tek, hoja, kolesarjenje oziroma katerikoli šport vam je všeč. Približno 2 meseca sta ravno dovolj, da vzljubimo gibanje, izboljšamo kondicijo, lažje pridemo na sosednji hrib, spremenimo prehrambne navade in izboljšamo splošno počutje. Ob tem pa izgubimo še kak centimeter in kilograme.«

4. Ne pozabite na raztezanje

Ampak ob pravem času! Vadbo vedno začnite z dinamičnim raztezanjem oziroma z ogrevanjem. S poskoki, korakanjem ali tekom na mestu, s preskakovanjem kolebnice ... Raztezanje pa pride na vrsti na koncu vadbe. A naj ne bo predolgo in grobo. 15-30 sekund bo dovolj, da sprostite mišice.

5. Ne pozabite na počitek

Če telesu ne boste privoščili počitka in časa za regeneracijo (vsaj en dan), se bo to odražalo v zmanjšani zmogljivosti, zmanjšani odpornosti, motenem spancu ... Ujeli se boste v začaran krog – nikoli si ne boste popolnoma opomogli. Telesna vadba, pa naj bo to dviganje uteži ali tek, poškoduje mišična vlakna. Med počitkom pa imajo mišice čas, da se regenerirajo in postanejo še močnejše.

Še enkrat preberite nasvet št. 1!

6. Fokus naj ne bo na številkah

Radi med vadbo uporabljate fitnes aplikacije, ki med drugim seštevajo tudi porabljene kalorije? Nič ni narobe s tem. Dokler te številke ne postanejo obsesija.

Ko trenirate, se raje odklopite. Naučite se poslušati svoje telo. In uživajte v vadbi vsak trenutek.

Vsak začetek je težak, a bo trud kmalu poplačan, saj bo telo hvaležno in poletje lepše, zato le pogumno.

Prvi trening našega izziva vam je na voljo TUKAJ.

Tisti, ki se še niste prijavili, pa vabljeni, da se nam pridružite. In izzovite še prijatelja. Prijavnico najdete na povezavi 60-dnevni izziv z osebno trenerko Hano Verdev: Vitalni v poletje.

Pa ne pozabite deliti izkušnje. Med vsemi, ki boste aktivno sodelovali in svoje izkušnje med izzivom delili z nami na Twitterju ali Instagramu, bomo vsak teden izbrali nekoga in mu/ji podarili Lidlovo košarico zdravih živil. Uporabite #vitalnivpoletje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri