Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
img_7990

Foto: Danijel Čančarević

V decembru predstavljamo #vztrajam ambasadorja Reneja Žuniča! Rene se zavzema za pravice istospolno usmerjenih in želi pomagati vsem, ki iščejo nasvete. Čeprav je bil žrtev homofobnega napada, ostaja pozitiven in vztraja.

Rene, ki sicer dela na področju zdravstva, je na žalost zadnja dva meseca reden gost bolnišnic. Oktobra so ga namreč neznanci napadli v parku v Murski Soboti. Kdo so bili napadalci, policija še raziskuje. Rene in njegov partner in bivši Barovec Nejc Rek, pravita, da ne bosta odnehala in ne bosta pustila, da nepridipravi ostanejo nekaznovani.

Razlog za napad Rene vidi v nesprejemanju in homofobiji. Nekaj mesecev prej sta s partnerjem začela s pisanjem spletnega dnevnika Rainbow Kings, v katerem lahko spremljajo njun vsakdanjik. Renejeva in Nejčeva želja je, da bi ljudje, ki tega še ne vedo, videli, da je istospolno razmerje enako hetero odnosu. Tudi ljudje smo si vsi enaki. Vsi imamo čustva, želje, strahove in pogum, pravita Rene in Nejc.

Po napadu je bilo Renejevo zdravstveno stanje zelo resno. Utrpel je zlom reber, napadalci pa so mu poškodovali tudi ledvico. Dolgo je bil v hudih bolečinah, nedavno pa je prestal še eno operacijo, bypass v desni nogi. Kmalu ga čaka še odstranitev ciste v prsnem košu, ki so jo po naključju odkrili oktobra med preiskavo z magnetno resonanco. Tudi zato pravi, da lahko v vsaki negativni stvari najdeš nekaj pozitivnega.

Rene kljub napadu ostaja pozitiven in upa, da bo prav njegova zgodba ljudem odprla oči. Pravi sicer, da je že opazil nekaj sprememb in da je dobil ogromno podpore ter spoznal veliko novih ljudi. Vedno več ljudi se je začelo javljati in iskati podporo ter nasvete in Rene jim skupaj z Nejcem seveda rad pomaga.

Napad je najbolj prizadel njegovega sina Rene Ryana, ki ne razume, zakaj bi kdo naredil kaj takega njegovemu atiju. Sicer je čudovito sprejel očetovo novo pot, ki je bila sicer del njega že od pubertete. Ko si je Rene tri leta nazaj končno dovolil zaživeti tako, kot čuti, je dobil pozitivno podporo v krogu družine in prijateljev.

Video predstavitev - Rene pravi: "Za svoj jaz mora vsak nekaj narediti"

Rene opaža drugačno tretiranje že v primerjavi z njegovo Lendavo in Ljubljano, kjer ni bil nikoli deležen nobenega negativnega odnosa. Razlike pa nato opazi tudi v primerjavi s Slovenijo in nekaterimi drugimi državami, kjer je istospolnost sprejeta in je del družbe. Rene si želi, da bi sprejemanje in razumevanje doživeli čisto vsi istospolno usmerjeni v Sloveniji in pravi, da se sprejemanje sicer povečuje, a vseh žal ne bo mogel spremeniti.

Cilji Reneja so jasni. Želi si, da bi čim prej okreval in da bi bila ta nočna mora za njim. V celoti žal nikoli ne bo, saj bo moral nekatera zdravila jemati vse življenje. Rene namerava napisati tudi knjigo o svojem življenju in si želi, da bi vsi videli, da je čisto navaden moški s čustvi, željami, humorjem in ljubeznijo. In da ima tudi on boljše in slabše dni, ki pa se jih loti s pozitivnimi mislimi. Tako, kot vsak človek.

Reneja spremljaj na:

https://www.facebook.com/rene.zunic.1
https://www.facebook.com/rainbowkingsnere
https://www.instagram.com/renezunic

Aktivne posameznike, ki se v svojem življenju soočajo s takšnimi in drugačnimi izzivi, spremljaj na naših Vztrajam kanalih. Svoje vsakodnevne podvige pa objavljaj tudi ti! Objavi jih na svojih družabnih omrežjih in jih označi z #vztrajam. Vsak teden izberemo najboljših pet, vsak mesec pa avtorje najboljših petih nagradimo. Se splača!

#vztrajam ime meseca 15. januar 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.