Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
img_7619b

Foto: Danijel Čančarević

V oktobru predstavljamo #vztrajam ambasadorko Manuelo! Manuela je vodja kriznega centra za otroke Palčica, kjer začasen topel dom dobijo najmlajši do 6. leta starosti iz neprimernih okolij.

Manuela vodi hišo zavetja Palčica, kjer se otroci sprostijo, umirijo in končno postanejo otroci. V hišo lahko vsako uro in vsak dan v letu sprejmejo dvanajst otrok, na katere pazi sedem zaposlenih. Največkrat v hišo pridejo prav sredi noči.

Otroci pridejo iz različnih okolij, vedno neprimernih za njihov razvoj in življenje. Povprečno so stari okoli dveh let. Včasih so ti otroci žrtve nasilja, včasih zanemarjanja, vendar nikoli niso odvzeti samo na podlagi revščine. V hiši, kjer imajo na voljo spalnice, igralno sobo, dnevni prostor in kuhinjo z jedilnico ter prisrčen vrt s peskovnikom, gugalnicami in igrali, so otroci varni, mirni in ljubljeni. Vsak dan dobijo sveže in v hiši skuhane obroke, pozornost, igračke in toplino.

Manuela in njena ekipa, ki čuti, ljubi in varuje otroke, se na otroke navežejo in jim je včasih tudi zelo težko, ko otroci zapustijo hišo, a to je del življenja, pravi Manuela. Več prostovoljcev se je v ekipi že zamenjalo, saj delo z otroci s tako žalostnimi zgodbami ni enostavno. Otroci gredo iz hiše največkrat v rejniške družine, vendar pa obstajajo tudi primeri, ko se otrok po šolanju, pomoči in nadzoru staršev vrnejo nazaj domov.

Krizni center za otroke že deset let deluje v okviru Centra za socialno delo Ljubljana, ki je del Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in je trenutno edini tak center za otroke v Sloveniji. Osnovne stroške jim pokrije ministrstvo, vse dodatne stvari (igrala, klime, igračke) pa so dobili prek donacij. K donaciji ste vabljeni tudi vsi bralci!

Manuela zavzema ničelno toleranco do nasilja, zato vabi vse, ki so priča nasilju, naj prijavijo nasilje na policijo. Kajti mi smo odgovorni za najmlajše, ki sami nasilja nad njimi samimi ne morejo prijaviti nikomur.

Manuela pravi: "Če rešiš enega otroka, rešiš ves svet!"

Manuelo in delo kriznega centra Palčica spremljaj na:

https://www.facebook.com/manuela.ham.73
http://kco-palcica.si/

Aktivne posameznike, ki se v svojem življenju soočajo s takšnimi in drugačnimi izzivi, spremljaj na naših Vztrajam kanalih. Svoje vsakodnevne podvige pa objavljaj tudi ti! Objavi jih na svojih družabnih omrežjih in jih označi z #vztrajam. Vsak teden izberemo najboljših pet, vsak mesec pa avtorje najboljših petih nagradimo. Se splača!

#vztrajam ime meseca 30. oktober 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.