Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
sara1

V aprilu predstavljamo Saro, vodjo zdravstvene nege in oskrbe v DEOS centru starejših Notranje Gorice, kjer tudi po njeni zaslugi niso zabeležili niti ene okužbe s koronavirusom.

Sara se je za ta poklic odločila, ker jo delo z ljudmi zelo veseli in to se vidi tudi pri njenem delu. Delu se posveča 24 ur na dan in 7 dni v tednu, saj mora biti kot vodja zdravstvene nege vedno na razpolago. V trenutnih razmerah #koronavirus krize je njeno delo postalo še bolj stresno, vendar pa ji pri delu pomaga celotna ekipa v centru, ki delajo skupaj, da bi ta čas stanovalcem centra minil čim lepše in čim bolj zdravo.

Da bi ostali center brez okužb, trdo delajo vsak dan. Vsak dan se srečujejo z novimi izzivi in navodili, ki jih prilagajajo glede na trenutno stanje, le-te pa dobivajo s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter z Ministrstva za zdravje. Niso pa le čakali na navodila. Že pred samim pričetkom epidemije so v centru starejših Notranje Gorice izdelali Krizni načrt ter tako sprejeli določene ukrepe že pred samo razglasitvijo izrednih razmer.

Trdo delajo, da bi okužbe obdržali zunaj centra. Skrbijo za redno informiranje, izobraževanje, preverjanje znanja, zagotavljanje zaščitne opreme, spremembe procesov dela in organizacije, glede na navodila pa tudi dnevno prilagajajo svoje dejavnosti. Veliko je preventive, zelo pozorni pa so tudi na vsak potencialni dejavnik, ki bi lahko zvišal tveganje za okužbo in prenos le-te.

Ves čas so v kontaktu tudi z osebjem iz centrov, kjer so okužbe z novim koronavirusom zaznali. Prek klicev in videoklicev se o okužbah pogovarjajo, si izmenjujejo informacije in delijo izkušnje ter nudijo oporo. Sara deli opažanja kolegov iz teh centrov in pravi, da je zaradi izredne nalezljivosti virusa tega težko nadzirati oziroma okužbo preprečiti. Vir okužb je ponavadi znan, včasih pa tudi ne. Težava se pojavlja pri nujnih posegih in pregledih stanovalcev, predvsem pri dializnih in onkoloških bolnikih, ki pogosto hodijo na obravnave, saj so te v njihovem primeru življenjskega pomena.

Video predstavitev: "Trdo delamo, da bi okužbo zadržali izven našega centra starejših Notranje Gorice"

Velika hvala Ani za pomoč pri pripravi video posnetkov!

V času koronavirus krize je v delovanju centra vsekakor prišlo do sprememb. Več je individualne obravnave stanovalcev, saj zanje osebje organizira različne terapevtske storitve po sobah. Prirejajo animacije po hodnikih, kjer upoštevajo fizično distanco ter prireditve na vrtu, da jih lahko stanovalci spremljajo s svojih balkonov in oken, kar jim je nadvse všeč.

Vse osebje je v tem času bolj pozorno in previdno. Velika želja in trud, da bi okužbe zadržali zunaj, je osebje tudi bolj povezalo. Vsi se držijo vseh smernic, ki jih izdaja NIJZ in Ministrstvo za zdravje tudi zunaj službe. Sara je odločena, da bi bilo nasprotno popolnoma neodgovorno: "Vsi v Sloveniji in na svetu moramo ravnati odgovorno, previdno in vztrajno, da preprečimo širjenje in ga na koncu tudi zajezimo. Potrebno je vztrajati!", še zaključi še ena junakinja v trenutni #koronavirus krizi. Hvala, Sara!

Spremljaj jo na:

https://www.facebook.com/saradani.slokan.9

Aktivne posameznike, ki se v svojem življenju soočajo s takšnimi in drugačnimi izzivi, spremljaj na naših Vztrajam kanalih. Svoje vsakodnevne podvige pa objavljaj tudi ti! Objavi jih na svojih družabnih omrežjih in jih označi z #vztrajam. Vsak teden izberemo najboljših pet, vsak mesec pa avtorje najboljših petih nagradimo. Se splača!

#vztrajam ime meseca 4. maj 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.