Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0280007494

Foto: Profimedia

Ljudje imamo globok vpogled v naše vedenje, a zato še nismo nezmotljivi pri ocenjevanju naših dejanj. Med tistimi, ki se motijo, so tudi motivacijski govorci in avtorji motivacijskih knjig.

Nedvomno imajo najboljše namene, saj iskreno hočejo pomagati drugim, da dosežejo uspeh. A lahko se jim zgodi, da širijo – recimo temu – napačne poglede o tem, kako motivacija deluje na posameznika. V nadaljevanju navajamo tri največje (in zelo pogoste) mite o motivaciji

1. Samo zapiši si svoje cilje in uspeh je že zagotovljen!

Le želimo si lahko, da bi bilo tako preprosto. Pa ni. Ta motivacijski slogan sam od sebe ne bo deloval. Seveda pomaga, če si natančno zapišeš svoje cilje, a to še ni zagotovilo, da jih boš dosegel. Vsekakor pa bo motivacija večja, če ga boš imel nenehno pred očmi.

Lahko rečemo, da zapisovanje ciljev ne škodi, a zgolj to ne pripelje do uspeha. Potrebno je jasno definirati svoje cilje, začrtati pot do njih in določiti strategije. Na primer: tvoj cilj je izgubiti nekaj kilogramov. Dejansko se lahko motiviraš tako, da si zapišeš končni cilj - izgubiti pet kilogramov. Nato si napišeš merljiv cilj za prvi mesec – izgubiti 2 kilograma in v nekaj točkah opišeš način, kako boš to dosegel (z redno vadbo, pravilno prehrano ...). Z upoštevanjem načrta ti bo uspelo, rezultat pa te bo motiviral, da nadaljuješ do cilja.

2. Samo skušaj dati vse od sebe!

Velja prepričanje, da so besede »daj vse od sebe« odlična motivacija. Niso. V teoriji posameznika vzpodbujajo, v resničnosti pa ni čisto tako. Najprej je treba imeti specifične cilje, potem pa bo kakšna spodbudna beseda še kako na mestu.

Edwin Locke in Gary Latham, znana psihologa, sta več desetletij posvetila raziskovanju specifičnih in zahtevnih ciljev. Dokazi njunih študij, ki so jih opravili raziskovalci po celem svetu, so razkrili, da si je boljše postaviti take cilje, saj ljudje podzavestno vložimo več truda v njihovo uresničitev, na poti do njih smo bolj osredotočeni in motivirani. Pri tem nasvet »skušaj dati vse od sebe« ne zaleže, saj je preveč posplošen. Za doseganje definiranih ciljev so potrebne učinkovite strategije, motivacija pa se še bolj okrepi pri doseganju malih zmag na tej poti. To je tisto, kar nam da moč za naprej.

3.  Vizualiziraj si uspeh

Zagovorniki »pozitivnega razmišljanja« so še posebej navdušeni nad tem nasvetom, a zgolj vizualizacija uspeha te ne bo pripeljala do zaželenega cilja. Nekateri motivacijski govorci razumejo, da obstaja velika razlika med verovanjem v uspeh in prepričanjem, da bodo ljudje zlahka dosegli uspeh. Realistični optimisti verjamejo, da bodo uspeli, a hkrati vedo, da morajo delati na tem. To pa vključuje trud, načrtovanje, vztrajnost in izbiro prave strategije. Nerealistični optimisti pa medtem verjamejo, da se jim bo uspeh zgodil, če se bodo močno ukvarjali z njegovo vizualizacijo – a to preprosto ne drži.

Ljudje, ki veliko časa posvetijo fantaziranju o čudoviti prihodnosti, ki jih čaka za vogalom, preprosto nimajo dovolj goriva v rezervoarju, da bi prispeli na svoj cilj. Tisti, ki stojijo na trdnih tleh, dobro vedo, da je to gorivo prav motivacija.

Lahko si oblikuješ bolj realistične predstave o uspehu s kombinacijo samozaupanja in oceno tveganj ter izzivov, ki so pred tabo. Ne vizualiziraj si uspeha – raje si predstavljaj korake, ki jih boš naredil, da bi dosegel svoj cilj. Ko narediš prvega in ugotoviš, da ti je uspelo, te bo že to motiviralo za vse nadaljnje korake.

Povzeto po psychologytoday.com

 

#vztrajam motiviramo 27. junij 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.