Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
smuti-rdeca-pesa

Foto: Shutterstock.com

Po jutru se dan pozna, pravijo. Da boš čez dan bolj motiviran, osredotočen in energičen, dodaj na svoj začetek dneva te štiri (enostavne) aktivnosti.

Če nisi več v tistih rosnih mladostnih letih, ko se vsak podvig zdi enostaven in je življenje lahkotno kot peresce, potem za doseganje želenih ciljev in strmenje k uspehu tvoj um in telo potrebujeta nekoliko več discipline. In ogromno lahko narediš že takoj zjutraj, če le nekoliko prilagodiš svoj jutranji ritual, ki mogoče v tem trenutku vključuje zgolj pretegovanje, negodovanje in površno skuhano kavo. Pač – ugibamo.

Jutranja telovadba

Nismo vsi jutranji ljudje in mnogim je ideja, da se že zjutraj kobacajo na fitnes ali celo na tek v hladno naravo, popolnoma nepredstavljiva. Vendar pa rešitev sploh ni tako problematična, tudi za tiste, ki zjutraj komajda dvignejo skodelico kave. Namreč – da spraviš telo v tek in mu pomagaš ohranjati mišično maso, ki po dvajsetem letu starosti kopni veliko hitreje kot v mlajših letih (kar 3 do 5 odstotkov na deset let, če se premalo gibate), je dovolj že kratka rutina, prilagojena tvojim zmožnostim.

Najprej izberi dve ali tri vaje, s katerimi krepiš celotno telo (počepi, sklece, burpeeji, ipd.), nato pa jih izvajaj glede na želeno težavnost: lahko = 20 sekund vaje, 40 sekund počitka; srednje = 30 sekund vaje, 30 sekund počitka; težko = 40 sekund vaje, 20 sekund počitka. Vsako izbrano vajo ponovi dvakrat ali trikrat, po želji in občutku. S tem boš že zjutraj zagnal metabolizem in čez dan hitreje kuril kalorije.

Osredotočenje na uspeh

Že zjutraj se osredotoči na tisto nujno, kar želiš doseči v dnevu. Vzemi si nekaj minut in si v mislih predstavljaj, kako si želiš, da stvari ta dan tečejo. Kaj želiš opraviti? Kako želiš to opraviti? Kako se bosš soočil s strahom ali tesnobo, če stvari ne bodo šle tako, kot želiš? Kako boš odgovoril na morebitna neprijetna vprašanja nadrejenih? Na ta način boš bolje pripravljen na vse, kar ti bo dan ponudil.

Poskrbi za čiste misli

Čez dan se boš najlažje soočal z morebitnim stresom in se bolje osredotočil na pomembne stvari tako, da boš okrepil svoje misli. Jih prečistil. Ameriška elitna vojaška enota US Navy Seals v svoje treninge vključuje tudi miselne vaje, ki jim omogočajo, da so v najbolj stresnih situacijah še vedno osredotočeni in zbrani.

Vaja, ki jo predlagajo nam, civilistom, je vaja, ki jo lahko opravimo še preden se zjutraj zvlečemo iz postelje. Za pet minut zapri oči in se osredotoči na svoj trebuh, kako se z globokim dihanjem dviguje in spušča. V mislih štej, kako dolge imaš vdihe in izdihe. Če začutiš, da ti misli bežijo, se osredotoči nazaj na dihanje. Ko se boš kasneje v dnevu spomnil, kako se tvoj trebuh premika z dihanjem, te bo to pomirilo.

Rdeča pesa za zajtrk

Ker je pesa polna nitratov, telesu omogoča, da počasneje kuri kisik pri nizkih intenzivnostih in podaljšuje čas pred izčrpanostjo. Pesa je tudi dober vir železa in drugih antioksidantov, nedavne raziskave pa dodajo še, da pomaga pri nižanju krvnega tlaka in preprečevanju demence.

Britanska kolesarska ekipa redno prisega na zajtrk, ki vključuje rdečo peso. Njihov smoothie recept je sledeč: korenčkov sok, zelena, kumarica, ingver, ananasov sok in rdeča pesa za hranljiv in precej slasten začetek dneva.

#vztrajam motiviramo 4. december 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.