Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
alkohol-pivo-prijatelji

Foto: Profimedia

Pa začnimo s prvim dnem našega 40-dnevnega posta! Danes in naslednjih pet dni ne bomo pili alkohola in ne bomo kadili. Bo šlo? 

Post je idealna priložnost, da se odpovemo nekaterim nepotrebnim razvadam. Običajno sta med takšnimi razvadami, ki jih v resnici naše telo sploh ne potrebuje, tudi alkohol in cigareti. Nedavno pustovanje nas je morda nagovarjalo tudi k pitju alkohola, sicer pa ni tako daleč nazaj veseli december, ko se velika večina pridruži splošnemu praznovanju z alkoholom. Privoščimo telesu počitek od alkohola!

Kadiš? Če sprejmeš izziv, se odpovej v teh petih dneh tudi kajenju. Nagovori tudi svoje najboljše prijatelje ali domače, da se ti pridružijo in bo zagotovo mnogo lažje. In nikar že zdaj ne misli, da ti bo težko. 

Vsaj 5 dni brez alkohola

Alkohol je na žalost pri Slovencih precej prisoten in nemalokrat povzroči veliko škode. V resnici gre povečini za razvado, ki se ji pač ne odrekamo.

Vsem je verjetno jasno, da lahko alkohol povzroči slabost, glavobol, vrtoglavico, utrujenost in tudi bolečine. A to ni edini vpliv, ki ga ima na telo. V nadaljevanju smo zapisali, kaj se v resnici zgodi v našem telesu in tudi v našem umu, če ne pijemo alkohola. 

Naš cilj je izjemno jasen. Prvih pet dni posta bomo vztrajali na tem, da ne bomo spili niti kapljice alkohola. Toda, kako nam to lahko uspe? Rešitev je izjemno preprosta, imenuje pa se motivacija.

Torej začnimo z "odvajanjem od alkohola" … Vsaj za pet dni!

Kaj se zgodi brez alkohola?

1. Počasi bomo začeli izgubljati težo

Zavedati se moramo, da lahko že kozarec vina ali pa piva na dan povzroči prekomerno telesno težo na dolgi in tudi na krajši rok. 

TOREJ: Če se bomo v teh dneh odrekli naši razvadi, bomo lahko kaj hitro opazili, da naša tehtnica kaže nekoliko manj. To bo zagotovo narisalo nasmeh na obraz vsem, ki se soočajo s prekomerno težo. 

2: Imeli bomo več energije, boljšo koncentracijo, manj čustvenih težav

Kako se počutite po kozarcu vina ali katerega koli drugega alkohola? Večina ljudi se namreč počuti utrujene, željne daljšega počitka. Morda se vam zdi, da vam kozarec vina pred spanjem pomaga zaspati, a v resnici na globino vašega spanca vpliva destruktivno. Zato se zbudite utrujeni in izčrpani ter s slabo koncentracijo. Čeprav po alkoholu pogosto posegamo, da bi se sprostili, alkohol v resnici še podaljša občutke strahu, depresije in žalosti, ki jih z alkoholom le navidezno in začasno potlačimo.

TOREJ: Če se odrečemo alkoholu, bo naša osredotočenost veliko boljša, mi bomo pa tudi učinkovitejši. Počutili se bomo bolje, naše čustvovanje pa bo tudi bolj stabilno. Brez alkohola se lahko telo in um zavestno spopadata z občutki in emocijami. Tako jih bomo lahko razrešili pravočasno in uspešno, še preden se iz njih razvijejo težave.

3: Videti bomo mlajši in lepši

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, da alkohol močno pospešuje staranje in posledično tudi naš izgled. Alkohol dehidrira celotno telo in kožo. Tako jo pušča suho, brez leska in bledo. Prav tako trpijo jetra.

TOREJ: Če se odpovemo alkoholu, bodo imela jetra priložnost, da opravljajo svojo funkcijo in odstrajujejo škodljive snovi iz krvi. Telo bo sposobno absorbiranja hranilnih snovi in koža bo zdrava. Že po nekaj dnevih 'nepitja' alkohola bo naša koža videti izjemno lepa, spočita ter pripravljena na najlepše fotografije, ki smo jih posneli v zadnjem času. 

4: Lepše bo izgledal tudi bančni račun

Vemo, da alkohol v današnjem času ni ravno poceni. Če nekdo vsak dan popije samo kozarec, na primer vina, lahko izračuna znesek, ki ga "pridela" v celem mesecu. Tudi če dnevni znesek na primer pomnožimo samo s pet, glede na število dni, dobimo kar lep znesek.

TOREJ: Če denar, ki je ponavadi namenjen alkoholu prihranimo, ga lahko unovčimo za kaj drugega, bolj koristnega. Za nekaj, kar nas bo osrečilo za dlje časa.

PONOVIMO!

Brez alkohola nas lahko doleti izguba teže, povečanje energije ter koncentracije, boljše čustveno počutje, mladost in lepota ter prihranek! 

NASVET

Kaj naj torej pijemo v teh dneh? V teh dneh si raje privoščimo veliko vode s kapljico limone, da spodbudimo očiščevanje. Skuhajmo si zeliščni čaj, ki nas bo pogrel v teh hladnih dneh, lahko pa tudi kakšen naravni sok.

Vesele brezalkoholne dneve ti želimo! 

Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam. Skupaj nam bo lažje!

#vztrajam motiviramo 16. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.