Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
rogljicek

Foto: Profimedia

S izpuščanjem glutena se skušamo znebiti napihnjenosti, utrujenosti in razdraženega črevesja. Poglejmo, kje vse ga najdemo. 

Včeraj smo preverili ali smo občutljivi na gluten in kje se to kaže na telesu oziroma počutju.  Danes bomo pogledali, katera živila običajno vsebujejo največ glutena in se jim je v dneh posta dobro izogibati. 

Kje vse se skriva gluten?

Glavni vir glutena je pšenica oziroma pšenična moka. Vsebujejo ga tudi izdelki iz durum moke, graham moke, večina kosmičev, kuskus

Gluten vsebuje tudi večina vrst kruha, testenine, kolači, piškoti, rogljički, krekerji, večina peciv, nekatere čokolade, pice, zavitki, sejtan … 

Gluten pa najdemo tudi v instant napitkih, pivu, nekaterih vinih, pripravljenih omakah in solatnih prelivih, jušnih kockah.

Najdemo ga tudi v predelanih mesnih izdelkih, v salamah in klobasah, paštetah, mehkih sirih (tu dodajajo gluten kot stabilizator), sladoledih, nekaterih vrstah margarin, začimbah (moko jim dodajajo, da se ne zlepijo), v kečapu, majonezi in v večini sojinih omakah, v katerih uporabljajo gluten kot gostilo.

Tudi nekatero suho sadje in oreščke včasih med pakiranjem posujejo s pšenično moko, da se ne zlepijo.

A brez panike: večina zgoraj naštetih živil se na trgovskih policah pojavlja tudi v brezglutenski različici. 

Živila z glutenom povzročajo napihnjenost, vnetje črevesa in utrujenost

Strokovnjaki ob boju proti napihnjenosti priporočajo:

  • šparglje, ki so naravni diuretiki,
  • ingver, ki ga lahko uporabimo v čaju ali svežem soku,
  • kokosovo vodo, ki ublaži napihnjenost, pomaga tudi pri hidrataciji, je naravni izotonik,
  • kurkumo, ki jo umešamo v naravno vodo ali sok,
  • vodo z limono, ki je nikakor ne smeš sladkati,
  • da narediš kuro s kvalitetnimi probiotiki in
  • si rahlo zmasiraš črevesje oz. trebuh. 

Zaradi glutena imaš lahko razdražljivo črevesje. Kaj storiti?

Uživaj hrano z veliko vlakninami, zeleno listnatno zelenjavo, jagodičevje, kivi, poprovo meto, metin čaj in popij večje količine vode.

Zaradi zaužitega glutena sem utrujen(a). Kaj naj naredim?

Nikar ne sedi za računalnikom, pojdi na sprehod! Hitro na zrak (in sonce) ter globoko vdihni. Popij dovolj vode in jej svežo zelenjavo. Priporočamo ti še čaj iz posušenih listov koprive.

Kmalu bodo na voljo tudi sveže koprite, s katerimi si lahko pripraviš smuti.

RECEPT št. 1: Smuti pomladno prebujenje

Za pripravo potrebuješ:

  • sok štirih pomaranč (lahko tudi cele pomaranče),
  • pest mladih listov kopriv in regrata (v snežnih razmerah ju nadomesti s špinačo ali blitvo)
  • vodo po potrebi

RECEPT št. 2: Smuti energetik

Za pripravo potrebuješ:

  • 3 jabolka,
  • pest mladih listov kopriv (prav tako jih lahko zamenjaš s špinačo in blitvo),
  • vodo po občutku,
  • žlico ječmenove trave ali/in alge spirulina

POVZEMIMO

  • Izogibam se živilom, ki vsebujejo gluten.
  • Iz svojega jedilnika črtam predvsem belo moko, ki vsebuje največ glutena.
  • Kupujem jedi, ki ne vsebujejo glutena.
  • Pri napihnjenosti posežem po špargljih, ingverju, kokosovi vodi, kurkumi ali vodi z limono.
  • Uživam veliko hrane, ki vsebujejo vlaknine.
  • Pripravim si čaj iz koprive ali smuti Pomladno prebujenje/Energetik. 

Povej, kako ti gre? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 27. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.