Privošči si brezglutenske jedi in ugotovi, da glutena prav nič ne pogrešaš! V nadaljevanju najdeš recepte za zajtrk, malico, kosilo in večerjo. Mmm ...
Sedaj že veš, koliko škode tvojemu telesu in počutju lahko povzroči gluten. Včeraj smo našteli, kje vse ga lahko najdemo in katerim živilom se je dobro izogibati, danes pa se bomo prepričali, kako okusna (ali še bolj okusna) je lahko hrana brez glutena!
Da te malce stestiramo. Česa v brezglutenski dieti ne smeš uživati?
a.) Pšenične moke
b.) Paradižnika
c.) Pinjol
Če si sledil(a) našim smernicam, potem je odgovor otročje lahek, kajne?
V času brezglutenske diete lahko seveda uživaš v dobrih, zdravih in izjemno okusnih jedeh. Namesto pšeničnih izdelkov izberi kvinojo, proso, riž, ajdo, koruzni zdrob, amarant, izdelke iz riževe, koruzne in ajdove moke. Pripravi si okusne kaše, rižote, juhe, omake, solate ... Tudi kruh in testenine so že na voljo iz brezglutenske moke.
Nekaj praktičnih idej pa smo ti pripravili tudi mi!
ZAJTRK: Jajčka in Mlečno presenečenje
Umešana jajca
Za pripravo potrebuješ:
- ekološka ali domača jajca
- sezamovo olje
- sol
- poper
- nasekljan drobnjak
Priprava:
Na segretem olju popeci razžvrkljana jajca. Popopraj jih in posoli, ob postrežbi pa okrasi s sesekljanim drobnjakom.
Mlečno presenečenje
Za pripravo potrebuješ:
- (riževo) mleko
- banano
- datlje
- poljubne oreščke
- kokosova moka
Priprava:
V toplo mleko umešaj oreščke, datlje in kokosovo moko. Okrasi z narezano banano in postrezi.
MALICA: Humus in brezglutenski kruh ali krekerji
Za pripravo potrebuješ:
- 1 pločevinko čičerike ali doma skuhane čičerike
- 8 posušenih paradižnikov (v olju)
- 2 stroka česna
- 2 žlici limoninega soka
- 3 žlice olivnega olja oz. po občutku
- sol in poper
- pest peteršilja
Priprava:
V mešalniku ali multipraktiku vse sestavine zmelji do gladkega. Dodaj še malo vode ali olja, če je pregosto. Namaži na breglutenski kruh ali pa v namaz pomakaj korenček.
KOSILO: Rižota z začimbami in zelenjavo in Polnjen sladki krompir
V mrazu, ki smo mu priča te dni, si privošči začimbe, ki te bodo pogrele (kurkumo, kardamom, cimet ...).
Rižota z začimbami in zelenjavo
Za pripravo potrebuješ (za 1 osebo):
- korenček
- bučko
- por
- 2 žlički sezamovega olja
- 1 žličko mandljev v lističih
- sol
- poper
- noževo konico kardamoma
- košček cimetove skorje
- 40 g basmatega riža
- 100 ml juhe
- 40 g graha
Lahko uporabiš tudi brstični ohrovt, zeleno, papriko ... Pri zelenjavi ni omejitev!
Priprava:
Korenje, bučko in por ter vso ostalo izbrano zelenjavo nareži na rezine. Žličko sezamovega olja segrej v ponvi. Mandlje praži 2 minuti, nato dodaj korenček in bučko ter na kratko popeci. Po želji začini s poprom in soljo.
Žličko olja segrej v loncu in v njem zmehčaj por. Dodaj čili, kardamom in cimet. Vmešaj riž in peci 4 minute. Zalij z juho. Umešaj grah. Dodaj mešanico mandljev in zelenjave. Soli in popraj ter kuhaj 20 minut. Na koncu lahko dodaš še nekaj smetane za kuhanje (dobro se obnese ovsena ali sojina smetana).
NAMIG: Na podoben način lahko pripraviš tudi ajdovo ali proseno kašo.
Polnjen sladki krompir
Za pripravo potrebuješ (za 4 osebe):
Sestavine za začimbno mešanico za praženo čičeriko:
- 1/3 žličke paprike
- ¼ žličke mletega koriandra
- ¼ žličke ingverja v prahu
- 1/3 žličke kurkume
- 1/3 žličke česna v prahu
- ščep cimeta
- ščep soli in popra
Sestavine za tahini omako:
- 2 žlice tahinija
- 1 žlica stisnjenega limoninega soka
- 1 žlica olivnega olja
- ¼ žličkesoli
- 4 žlice vode
- 1/3 žličke česna v prahu
Ostale sestavine:
- 2 srednje velika sladka krompirja
- 1 skodelica (ali konzerva) kuhane čičerike
- 3 skodelice sveže špinače (približno 125 g)
- olje
- svež peteršilj
- semena granatnega jabolka
Priprava:
Pečico segrej na 200° C in pripravi pekač, obložen s papirjem za peko. Krompir operi in prepolovi. Namaži ju z malo olja in postavi na pekač ter peci 30 minut nato še dodatnih 10 minut, če je potrebno.
V ponvi segrej žlico olja in dodaj čičeriko ter začimbno mešanico ter praži nekaj minut, nato prihrani za kasneje.
V drugi ponvi segrej pol žlice olja in dodaj špinačo, malo soli, eno žlico limoninega soka. Pokrij in duši 2 minuti.
Sedaj pripravi tahini omako. Združi vse zgoraj omenjene sestavine in mešaj, dokler ne dobiš prave konsistence.
Ko je krompir pripravljen, potlači sredino krompirja, da dobiš prostor za nadev. Dodaj čičeriko in špinačo, tahini in poljubno še peteršilj ter semena granatnega jabolka.
Recept: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen
SLADICA: Presna kokosova potica
Za pripravo potrebuješ:
Sestavine za testo:
- 175g dateljnov
- 140g skodelica mandljev
- 1 žlica kakava
Sestavine za nadev:
- 100g kokosove moke
- 70g indijskih oreščkov
- 10 dateljnov
- vanilijeva esenca
- 60ml vode
Priprava:
Datlje in mandlje namakaj 30 min, nato ju odcesi. V blenderju najprej dobro zmelji mandlje. Dodaj kakav, odcejene datlje in vse skupaj še enkrat dobro zmelji. Dobljeno testo za nekaj časa postavi v hladilnik. Medtem pripravi nadev. V blenderju zmelji namočene in odcejene indijske oreščke, dodaj kokosovo moko, datlje in vanilijevo esenco. Nato postopoma dodajaj vodo, kolikor je potrebno, da je nadev lepo mazljiv.
Testo nato zvaljaj na površino 25×35 med dvema peki papirjema in ga premaži z nadevom. Potico nato zvij in potresi s kokosovo moko. Za nekaj časa jo postavi v hladilnik, da se okusi lepo prepojijo. Pa dober tek!
Recept: Double Kitchen Trouble
VEČERJA (ali zajtrk): Brezglutenske ajdove palačinke
Za pripravo potrebuješ (za dve osebi):
- 1 skodelico ajdove kaše, namočene čez noč (ali vsaj nekaj ur)
- 2 zreli banani
- ¾ skodelice poljubnega rastlinskega mleka
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žličko presnega kakava
- 1 žlico chia semen
- 1 žlico lanenih semen
- 1 žlico veganskih proteinov (grahovih proteini se odlično obnesejo)
- javorjev sirup
- kokosovo olje za peko
Priprava:
Čez noč ali za nekaj ur namoči ajdo, nato jo splakni in dobro precedi. Nato jo v mikserju zmiksaj skupaj z bananami, rastlinskim mlekom, semeni, pecilnim praškom, kakavom in proteini. Če si za bolj sladko verzijo, dodaj še nekaj javorjevega sirupa.
Maso daj v skledo in pusti počivati 5-10 minut.
V ponvi segrej malo kososovega olja, potem pa nanjo prilij nekaj mase (odvisno od velikosti ponve, na večji ponvi lahko hkrati pečemo 3-4 palačinke). Peci, da se na palačinki pojavijo mehurčki, nato obrni in peci še nekaj minut, da se spečejo še na drugi strani.
Postrezi s sadjem (bananami, jagodami ...) ali poljubnimi nadevi, kot je mandljevo ali arašidovo maslo (in banane), čokoladni namaz/stopljena čokolada, oreščki, semena, javorjev sirup in kokos.
Recept: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen
No, povej, kako ti gre? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.