Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0342135529

Foto: profimedia

Prišel je čas v našem 40-dnevnem postu, ko se bomo za nekaj dni odpovedali mesu. Bo šlo? Za začetek poglejmo, kaj nam bo v tem času primanjkovalo. 

Naši stari starši in tudi njihovi predhodniki so meso jedli samo ob koncu tedna, ponavadi ob nedeljah. Pa jim v resnici ni nič primanjkovalo!

Meso je v tistih časih veljalo za luksuz in nikakor si ga niso mogli privoščiti vsak dan. Navkljub temu, da so fizično delali veliko več, kot mi danes, jim ni primanjkovalo beljekovin. Zakaj ne? Ker so jedli veliko zelenjave, sadja, stročnic in žit. 

Post brez mesa … Kaj mi bo primanjkovalo? Prav nič!

Poglejmo si torej nekaj dejstev!

Dejstvo #1: Če ne jem mesa, mi v resnici prav ničesar ne primanjkuje.
Seveda. Če se prehranjujemo z drugimi živili, ki vsebujejo raznolika hranila, vitamine in minerale, ki dobro vplivajo na naše zdravje ter počutje!

Dejstvo #2: Če ne jem mesa, ne trpim zaradi pomanjkanja beljakovin
Beljakovine se nahajajo v razni zelenjavi, žitih, predvsem pa v stročnicah (fižolu, grahu, leči, čičeriki ...) ter oreščkih.

Pozor: Avokado vsebuje celo popolno paleto osmih aminokislin.

Dokazano je, da ljudje v "zahodnem" svetu uživamo povprečno še enkrat toliko beljakovin, kot jih naše telo potrebuje. S tem preobiljem je povezano nalaganje živalskih beljakovin v krvnih žilah in tkivu, kar lahko preprečuje prehajanje vitalnih snovi v organe, mišice in kosti. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin povzroča bolezni.

Dejstvo #3: Če ne jem mesa, nikakor ne trpim zaradi pomanjkanja železa!
Železo se ne nahaja samo v mesu. Najdemo ga v temnozeleni listnati zelenjavi, stročnicah, bučnih semenih, algah in melasi, v zelju, žitih, sončničnih semenih, rdeči pesi, gobah, vsebuje ga tudi proso, pšenični kalčki ter podobna živila. 

Pozor: Večje sprejemanje železa iz hrane bo omogočeno, če bo solata vsebovala limono ter peteršilj. In še dodatno, pravi čaj in kava slabšata sprejemanje železa za 40 do 50 %!

Dejstvo #4: Če ne jem mesa, ne trpim zaradi pomanjkanja vitamina B12!
Problematika pomanjkanja vitamina B12 se tiče vseh - tudi vsejedcev, zato je priporočljivo dodajanje tega vitamina prav vsem. Vitamin B12 proizvajajo bakterije, ki so prisotne v naravi in ga v današnjem higienskem, sterilnem okolju dokazano ni dovolj, zato ga moramo redno uživati vsi. 

Dejstvo #5: Če ne jem mesa, nikakor ne trpim zaradi pomanjkanja kalcija.
Kalcija imamo dovolj, če naša hrana vsebuje veliko zelenolistnate zelenjave, sezama, oreščkov, kodrolistnega ohrovta, peteršilja, špinače, blitve, čebule, fig, stročnic ter druge vrste zelenjave ter tudi žita. 

Pozor: Kalcij iz nekatere zelenolistnate zelenjave se kar dvakrat bolje absorbira od tistega v mleku.

V sodobni prehrani načeloma ni potrebe po dodajanju kalcija (in živalska mleka in mlečni izdelki niso dober vir kalcija), temveč po dodajanju magnezija. Kalcij je namreč dobro zastopan v prehrani in z dovolj visoko vsebnostjo vitamina D v telesu in pravimi ravni magenzija, bo ob raznoliki, zdravi prehrani tudi kalcija dovolj. (vir: or-ca.s) 

Dejstvo #6: Če ne jem mesa, ne pomeni, da jem samo žita!
Če okusimo meso brez začimb je ta brez pravega okusa. Začimbe so v resnici odgovorne za to, da je neka hrana tako okusna, kot je. Če zelenjavo ter druge brezmesne jedi začinimo pravilno, potem bo taka hrana še bolj okusna, kakor tista z mesom.

V nadaljevanju si poglej primer enostavnega, okusnega in hkrati poceni jedilnika brez mesa za ves dan.

ZAJTRK

Ovsene kosmiče ali proseno kašo skuhaj v riževem mleku s cimetom in suhim sadjem, oreščki ter banano in borovnicami.

KOSILO

Privošči si bujno solatoiz avokadom in fižolom, kremno zelenjavno juho, praženo zelenjavo z rižem, ajdovo kašo, kvinojo, kus kuso ali polnozrnate pirine testenine z ovseno ali sojino smetano. 

Pozimi si privošči kislo zelje, ajdove žgance in popražen tofu narezan na kocke ali ričet (brez mesa, seveda.) 

VEČERJA

Za večerjo si pripravi sladki ali navaden krompir pražen s čebulo, kitajskim zeljem ter brokolijem in tofujem.

PRIGRIZKI

Za malico in prigrizke si privošči naslednje poslastice:

  • Humus ali kateri koli drug zelenjavni namaz s polnozrnatimi krekerji ali korenčkom
  • Mešanico oreščkov in suhega sadja, presne tablice
  • Sadje
  • Smuti z dodanimi algami...

Naša ekipa ti želi dober tek, tokrat brez mesa! Bo šlo? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

Viri: osvoboditev-zivali.org, vegan.si

#vztrajam motiviramo 3. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.