Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0319268470

Foto: profimedia

Danes ti predstavljamo devet slastnih in enostavnih receptov, pri katerih na meso niti ne pomisliš. Pa dober tek!

Danes je že tretji dan, odkar ne uživaš mesa. Ga kaj pogrešaš? Govorili smo že o tem, kaj nam v teh dneh (ne) bo primanjkovalo in kakšne čudovite stvari se zgodijo, ko na jedilniku ni mesa... 

Današnji dan pa posvečamo čudovitim brezmesnim receptom, ki jih je na spletu ogromno. Če si bolj ustvarjalne narave, naj ti ti recepti le pokažejo pot, potem pa poskušaj in ustvarjaj po svojih željah.

Priprava brezmesne hrane je izjemno enostavna in hitra. Da ne omenjamo niti, da je poceni!

RECEPT št. 1: Burgerji iz rdeče pese

Polpete iz rdeče pese lahko ješ s čimer koli: s solato, rižem, zelenjavo, krompirjem ali pa si narediš čisto prave burgerje. 

Sestavine za 8 do 10 burgerjev: 

  • 2 surovi rdeči pesi, naribani
  • 1 čebula, narezana
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev 
  • 1 žlica chia semen
  • 1 žlica lanenih semen
  • 1/3 žličke česna v prahu
  • ½ žličke paprike
  • ½ žličke kurkume
  • 1/3 žličke mletih koriandrovih semen
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 dcl vode
  • kokosovo (ali drugo) olje za peko

Priprava: 

V ponvi segrej žlico kokosovega olja, potem pa na segretem prepraži narezano čebulo in ščep soli.

V skledi združi praženo čebulo, naribano rdečo peso, ovsene kosmiče, chia in lanena semena, sojino omako in vodo. Pusti, da masa počiva približno 10 do15 minut. 

Nato iz mase oblikuj polpete. V ponvi segrej nekaj kokosovega olja ter peci polpete približno 4 minute na stran.

Recept: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen 

RECEPT št. 2: Bolonjska omaka s cvetačnim mesom

Poskusi brezmesno verzijo bolonjske omake, ki je primerna tudi za tiste, ki imajo težavo z glutenom ali sojo.

Cvetačno "meso" se odlično obnese v omakah, za testo za pico, v polpetih, v lazanji, v pastirjevi piti ...

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 pesti cvetačnega mesa (približno polovica cvetače)
  • 4 paradižniki, lahko kakšen več – zmiksan s paličnim mešalnikom
  • korenje, narezano na koščke
  • sveža paprika, narezana na koščke
  • 1 žlica paprike v prahu
  • 1 čebula
  • začimbe: majaron, peteršilj, bazilika, drobnjak, česen, poper, sol, po želji čili
  • olje

Priprava: 

Pekač obloži s papirjem za peko. Cvetačo zmelji na male koščke, jo posuj po pekaču, posoli, dodaj rdečo papriko in nekaj česna. Cvetačo peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200˙C, da se malce izsuši.

Na olju v ponvi zmehčaj čebulo, dodaj narezano korenje, prepraži in na blagem ognju duši 10 minut. Nato dodaj vse ostale sestavine in kuhaj še dobrih 10 minut.

Omako prelij po testeninah, rižu, piri, ješprenju ...

RECEPT št. 3: Bazilikin pesto z bučnimi semeni, pistacijami in indijskimi oreščki

Pripravi pesto, ki ga lahko uporabiš kot omako za testenine, namaz na kruhu, kot pomako, prilogo k glavnim jedem, ga dodaš na solato ... 

Sestavine za pripravo:

  • bazilika
  • pistacije
  • bučna semena
  • indijski oreščki
  • nekaj kvasnih kosmičev
  • olivno olje
  • sol, poper

Priprava:

Vse sestavine daj v mešalnik in dobro zmešaj. Posoli in popopraj.

Količine so poljubne. Če delaš večje količine, pesto prenesi v steklene kozarčke in jih po vrhu zalij z oljem, da se ne posuši in pokvari.

Pesto se odlično poda s polnozrnatimi testeninami. 

RECEPT št. 4: Cmočki iz rumene leče in korenčka

Cmočki na brokolijevem pireju so odlična ideja za naslednje kosilo ali večerjo.

Sestavine za pripravo:

  • 300 g kuhane rumene leče
  • 2 večja korenčka
  • 2 stroka česna
  • 1 zvrhana žlica mletih lanenih semen
  • 3 žlice mletih ovsenih kosmičev
  • sol, poper, curry mešanico začimb + še malo kurkume za lepo barvo
  • 2 žlici olja

Priprava:

Laneno seme namoči v malo vode. Korenček in česen sesekljaj in popraži na olju. Dodaj sol, poper, 1 žličko curry mešanice začimb in kurkumo ter premešaj, še malo popraži in odstavi.

Popražen korenček in laneno seme dodaj h kuhani leči in zmešaj s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosoli in dopopraj.

Dodaj ovsene kosmiče, malo olja, premešaj in zmes za vsaj pol ure postavi v hladilnik.

Z rokami oblikuj cmočke in jih povaljaj v grobo mletih orehih.

Peci jih približno 25 minut na pekaču, obloženem s papirjem za peko v pečici, ogreti na 180°C.  Ko jih vzameš iz pečice počakaj, da se malo ohladijo in strdijo. Odlični so tudi v sendviču. 

Poleg postrezi s pirejem iz brokolija:

Brokoli na hitro, približno 3 minute, kuhaj v kropu. Dodaj že skuhan krompir, po želji še malo sojinega jogurta in s paličnim mešalnikom zmiksaj. Ko postrežeš, lahko preliješ s sojinim jogurtom, ki mu dodaj malce limete in pa drobnjak.

Recepti: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebooku: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

RECEPT št. 5: Ričet

Sestavine za pripravo:

  • 200 g ješprenja
  • 150 g fižola 
  • 150 g tempeha ali dimljenega tofuja
  • 2 večja korenja
  • 200–250 g rumene kolerabe
  • košček gomoljne zelene
  • 1 peteršiljeva korenina
  • peteršilj
  • lovorov list
  • 1 srednje velika čebula
  • česen
  • 1 žlica jušne začimbe v prahu
  • majaron
  • sol

Priprava:

Fižol in ješprenj v ločenih loncih žez noč namoči v večji količini vode.

Naslednji dan fižolovo vodo odlij, prilij svežo in kuhaj približno 45 minut. Ješprenj odcedi, dodajj večjo količino sveže vode in ga skupaj z narezanim korenjem, kolerabo, peteršiljem, zeleno, peteršiljevo korenino in lovorovim listom kuhaj 1 uro na majhnem ognju.

Nato v lonec z ješprenjem dodaj kuhan fižol in toliko fižolovke, da je juha primerno gosta.

Tempeh ali tofu nareži na kocke in ga do zlato rjave barve popeči na olivnem olju. Umešaj ga k kuhanemu ješprenju in zelenjavi. V isti ponvi prepraži sesekljano čebulo in česen in ju dodaj h kuhanemu ješprenju.

Začini z jušno začimbo in majaronom, kuhaj še 15 minut in ričet je pripravljen. Po potrebi dosoli.

Recept iz knjige Stezice do zdravja avtorice Tee Prezelj. Za več informacij si lahko oglej njeno spletno stran http://www.teaprezelj.com/.

RECEPT št. 6: Veganski tatarski biftek

Sestavine za pripravo:

  • 3/4 skodelice (približno 150 g) kuhane rjave leče
  • 1/4 skodelice (4 ali 5 kosov) v olju vloženih rdečih paradižnikov
  • 1 srednja čebula (ali 2 mladi čebuli)
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 čajna žlička kaper
  • 1 čajna žlička olivnega olja poper
  • paprika v prahu
  • svež peteršilj

Priprava: 

Vložene paradižnike dobro odcedi in jim s pomočjo papirnatih kuhinjskih brisač odstrani odvečno olje.

Vse sestavine daj v eno posodo in jih s paličnim mešalnikom zmešaj do gladkega. Potresi s sesekljanim peteršiljem, za dve uri položi v hladilnik, nato pa postrezi.

Recept: Iris Bremec, Več receptov najdeš. na Irispotatolover.rocks in v praznični knjižici tukaj. 

RECEPT št. 7: Francoska solata s kvinojo

Sestavine za približno za 5 ljudi:

  • 100 g kvinoje treh barv
  • 1 mala konzerva graha ali enaka količina kuhanega
  • 1 mala pločevinka koruze
  • 2 velika korenja
  • 4 vložene kumare
  • ½ veganske majoneze brez jajc
  • velika žlica polnozrnate gorčice
  • 2 čajni žlički črne himalajske soli
  • ščepec črnega popra

Priprava:

Kvinojo dobro speri in skuhaj v rahlo osoljeni vodi. Korenje nareži na male kocke in skuhaj, da ostane še rahlo hrustljav. Ohlajeno kvinojo in korenje, na kocke narezane kumare in ostale sestavine, daj v večjo skledo in dobro premešaj. Za sočnost uporabi kis od kumar, vendar ne pretiravaj, da ne bo prekislo.

Po okusu sestavine poljubno prilagajaj. Črna himalajska sol zaradi vsebnosti žvepla pričara pravi okus po jajcih.

Recept: Nikina KUHALNICA

RECEPT št. 8: Brstični ohrovt s sezamovo skorjo

Ta način je najbolj okusen način za pripravo brstičnega ohrovta. Hrustljav je na zunaj in mehak na znotraj. Skupaj z vegansko jogurtovo omako je odličen prigrizek ali priloga. Jed lahko pripraviš tudi brez glutena. 

Sestavine za pripravo: 

  • 2 ½ skodelice brstičnega ohrovta
  • ½ skodelice pirine moke (lahko uporabiš brezglutensko moko)
  • 1/3 skodelice vode
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke česna v prahu
  • 1/3 žličke mletega koriandra
  • ščep popra
  • ½ skodelice sezamovih semen
  • 2 žlice kokosovega olja

Za limonino-česnovo jogurtovo omako potrebuješ:

  • 125 g nesladkanega kokosovega ali sojinega jogurta
  • 1 žličko stisnjenega limoninega soka
  • 1/3 žličke soli
  • ½ žličke česna v prahu
  • po želji čili, narezan svež peteršilj

Priprava:

Pečico segrej na 200°C. Brstične ohrovte operi in obreži ter popivnaj s papirnatimi brisačami. Večje ohrovte prereži na pol.

V skledi zmešaj moko, vodo, sol, česen v prahu, mlet koriander in poper. V drugo skledo daj sezamova semena. 

Pekač obloži s papirjem za peko ter nanj pokapaj dve žlici stoplnjenega kokosovega olja.

Brstične ohrovte potopi v mešanico moke, nato pa jih povaljaj v sezamova semena. Položi jih na pekač in pokapaj še s preostalim okosovim oljem. Peci 20 minut. 

Pripravi še jogurtovo omako. Vse sestavine zmešaj skupaj, na koncu za dekoracijo lahko dodaš še čili in sesekljan peteršilj. 

Recept in fotografije: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen

RECEPT št. 9: Pirin jabolčni štrudelj 

Sestavine za pripravo:

Za testo:

  • 30 dkg pirine ali temne moke (ali mešano)
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • ščep soli
  • 3 žlice olja
  • približno 1-1,5 dcl mlačne vode (glede na moko)

Za nadev:

  • 1 kg jabolk
  • kokosov sladkor
  • drobtine
  • vaniljev sladkor
  • rozine

Priprava:

Moko presej v posodo. V sredini naredi luknjico in dodaj vse ostale sestavine. Vodo dodajaj postopoma, da ne dobiš pretrdega testa. Gladko testo naj bo zelo mehko. Naredi dva hlebčka, ju pomaži z oljem in pusti na pomaščenem krožniku in pokrita s folijo počivati eno uro. Testo lahko pripraviš tudi že dan prej.

Testo razvleči na tanko, posuj z olupljenimi in naribanimi jabolki, kokosovim sladkorjem, drobtinami in rozinami.

Peči približno 45 minut v pečici, ogreti na 180°C.

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Pa VELIK dober tek ti želimo!

Pokaži, kaj si danes ustvaril/a na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 5. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.