Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0295845633

Foto: profimedia

Drugi dan posta je namenjen temu, da se naučimo, kako si lahko na izjemno preprost način očistimo svoja pljuča. 

Ponovimo. Včeraj smo se odločili, da prvih pet dni posta ne bomo spili niti kapljice alkohola in da ne bomo prižgali prav nobene cigarete. Niti v javnosti niti na samem. No, morda se po petih dneh celo zavemo, da je to tako preprosto, da bomo vztrajali ves post in celo še kasneje!

Pljuča so pomemben organ

Pljuča so za življenje izjemno pomembna, zato moramo nanje paziti. Povečini nas nanje opozorijo šele težave. Do težav pride predvsem zaradi vsakodnevne slabe hrane, vdihavanja onesnaženega zraka ter premalo gibanja. Pljuča imajo sicer svoj lastni čistilni sistem, ki pa se lahko zamaši. In kako vemo, da z našimi pljuči ni vse tako, kot mora biti? Največji pokazatelj je zagotovo neprestan kašelj.

Kdaj in kako najlažje očistimo pljuča?

Za pljuča bi morali skrbeti vsak dan in ne le v času posta. A nekje je treba začeti. Naš in tvoj cilj je, da za pljuča začnemo skrbeti neprestano, vsak dan v letu. Pa začnimo!

Da bodo naša pljuča čista kot še nikoli, je najboljše da:

1. Uživamo hrano, ki je bogata z antioksidanti

Dober vir so: borovnice, brokoli, špinača, sladki krompir, artičoke, fižol, pomaranče, limone, slive ...  

2. Se gibamo na svežem zraku

Pojdi na sprehod v gozd in zavestno globoko dihaj. V času posta, in od sedaj najbolje, da kar vsak dan, se čim manj zadržuj v prostoru ali območju, kjer je veliko dima oziroma onesnaženega zraka. 

3. Ne prižgemo niti ene cigarete

Zakaj, nam ni treba posebej pojasnjevati. Postni čas je odlična priložnost, da se skupaj z najbližjimi odločimo, da bomo (vsaj za nekaj časa) prenehali s kajenjem.

4. Ne uživamo alkohola

Alkoholu pa se bomo v teh dneh tako ali tako odpovedali, kajne? 

5. Opustimo žalost

Organu pljuč pripada čustvo žalosti, zato se v pljučih nalaga čustvo žalosti, ki ga nismo predelali oz. smo ga potlačili. Da jo opustimo, ji moramo dovoliti, da pride na plan. Žalost izrazimo, si jo dovolimo občutiti, in če tako čutimo, tudi izjočemo. Nato pa pustimo, da odide. 

ZADIHAJMO S POLNIMI PLJUČI!

Cigaretni dim ter alkohol izjemno škodita našim pljučam. Poškodujeta namreč naravni obnavljalni sistem naših pljuč ter zadržujeta kemikalije, trajno si lahko poškodujemo alveole, naše dihanje pa bo vedno težje. Da ne omenjamo niti tega, da cigaretni dim povzroča raka. 

Odlično smo začeli! Sedaj, ko vemo, da alkohol in kajenje resno škodita našemu zdravju, nam bo lažje opustiti oboje, kajne? Tako bomo lahko s polnimi pljuči zadihali in s postom nadaljevali bolj zdravo in sproščeno.

KRIZA?

Če te zamika, da bi enega ali dva prižgal(a), pa mimogrede poškili na sliko zakajenih pljuč. Si vendarle ne želiš imeti takih, kajne? Raje grizljaj korenček in pojdi na kratek sprehod. :)

NASVET

Privošči si domač metin ali ingverjev čaj. Oba spodbujata naravno čiščenje pljuč. Prav tako tudi origano - uporabljaj ga pri kuhi, skuhaj si čaj ali pa dodajaj origanovo olje. V svojo pisarno ali dom dodaj kakšno novo rastlino! 

Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam. Skupaj nam bo lažje!

#vztrajam motiviramo 17. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.