Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
hrana-jabolko-par

Foto: profimedia

Ne jem mesa, jem večinoma zelenjavo, sadje in nepredelana polnozrnata žita. Kaj še vedno delam narobe? 

Kako ti kaže? Danes je že peti dan, ko na našem jedilniku ni niti koščka mesa. Izvedeli smo že, kaj dobrega nam ta odločitev prinaša, kako dobra je lahko brezmesna hrana in kako ta odločitev vpliva na okolje in planet. Vendar, ali veš, da ljudje tudi pri prehranjevanju, ki ne vsebuje mesa, delajo napake? In to kar pogosto. Danes bomo izvedeli, katere…

Napaka številka 1: Bistveno prevelike porcije

Ko se ljudje odločijo, da se bodo prehranjevali predvsem s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki, oreščki, stročnicami itd. ne pomislijo, da tudi te ne potrebujemo v neomejenih količinah in so prav tako lahko kalorična. Tvoje telo namreč ne zahteva neomejene zaloge teh hranil. Če je nekaj zdravo, potem nikakor ne misli, da lahko to ješ v neomejenih količinah. Oziraj se na svoj spol, starost, višino in na nivo fizične aktivnosti. Poskušaj prisluhniti telesu, koliko potrebuje! Če poješ preveč, se to hitro pozna tudi na tehtnici.

Napaka številka 2: Premalo beljakovin

Če želiš, da se bo tvoja mišična masa hranila, potem moraš pojesti zadostno količino rastlinskih beljakovin in posegati po beljakovinsko bogatih stročnicah in zelenjavi, kot so na primer fižol, leča in grah, čičerika, kvinoja, oreščki, tofu, špinača, ohrovt, cvetača, brokoli... 

Napaka številka 3: Prehranjevanje ob napačnem času

Če ne ješ mesa, to ne pomeni, da lahko hrano, ki je sicer zdrava, uživaš, kadar ti paše. Največja napaka ljudi je ta, da zaužijejo največji obrok hrane takrat, kadar so najmanj aktivni. Največ torej lahko poješ v tistem delu dneva, ko bo tvoje telo najbolj aktivno in ne tik pred spanjem. 

Napaka številka 4: Še vedno jemo nezdravo hrano

Če misliš, da je odstranitev mesa s tvojega jedilnika že dosežena zmaga, potem se motiš. Kljub temu, da ljudje jedo brezmesne jedi, to še ne pomeni, da so na primer čips iz sladkega krompirja, potica iz bele moke ali sladoled iz sojinega mleka popolna hrana za naše telo. Tudi brezmesna hrana je lahko polna kalorij ali narejena s pomočjo rafiniranih olj, rafiniranih mok, poleg tega pa je za piko na i dodan še sladkor. Takim jedem primanjkuje hranil ter vlaknin, ki jih naše telo tako zelo potrebuje. Zato je potrebno izbirati predvsem nepredelana živila, kuhati doma, jesti sezonsko in ekološko hrano, ki ni bila obdelana s pesticidi. 

Napaka številka 5: Popijemo preveč kalorij

Na trgu danes obstaja že veliko sokov, smutijev, rastlinskih napitkov (mandljevo, riževo, sojino mleko...) in ostalih napitkov. Seveda jih lahko uživaš, vendar naj ne bodo zamenjava za pijačo. Lahko so del obroka, ko pa te popade žeja, pij vodo ali nesladkan čaj. 

Napaka številka 6: Ni vse v hrani... 

Za konec pa... Lahko ješ zdravo, poješ ogromno zelenjave in nepredelanih živil. A zavedati se je potrebno, da ni vse v hrani. Včasih so naše misli in čustva največji strup, ki se prav tako lahko nalaga v telesu na določenih organih in povzroča težave! Negativna čustva so tista, ki nam lahko povzročijo bolezen hitreje kot virusi, bakterije ali nezdrava hrana. Zato bodi pozoren(a) tudi na to, kako misliš in čustvuješ. Je v tebi jeza, zamera, žalost? Odpuščaj, izrazi se, spusti čustva na plano, da odidejo. Ne potiskaj jih vase. Če te skrbi ali te je strah, imaš lahko prav tako težave z želodcem in prebavo, pa čeprav ješ samo "dobre" stvari. Živi življenje polno radosti in radovednosti. Šele takrat boš lahko zares živel(a) zdravo!

Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 7. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.