Carski praženec, lazanja, rižev narastek in sir! Ne verjameš, da so te jedi lahko narejene brez mleka in mlečnih izdelkov? Beri dalje ...
Sedaj že poznaš slabe strani mleka, zato imaš doma zagotovo že rastlinske različice mleka, kajne?
Danes ti predstavljamo nekaj izvrstnih receptov, kjer med sestavinami ne bo ne duha ne sluha o mleku.
Recept št. 1: PIRIN ŠMORN S SUHIMI BRUSNICAMI
Šmorn oz. carski praženec je sladica, ki nikoli ne razočara. Tokrat si poglej vegansko različico iz pirine moke.
Za pripravo potrebuješ:
- 300 ml ovsenega ali sojinega mleka
- 50 ml pomarančnega soka in sok ene limone
- 200 g pirine moke
- 20 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička vinskega kamna ali pecilni prašek
- 1/2 čajna žlička soli
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- suhe brusnice
- začimbe: ingver, kardamom, piment, kurkuma
Priprava
Skupaj zmešaj mokre sestavine in začimbe. Posebej združi polovico sladkorja, presejeno moko in ostale suhe sestavine. Nato suhe sestavine previdno in počasi umešaj v mokre ter maso pusti počivati 20 minut.
Ponev dobro segrej, nato pa dodaj malo kokosovega olja. Nato vanjo vlij celotno maso, jo popeci na eni strani, nato pa še na drugi strani.
Ko je pečena tudi na sredini, jo z dvema kuhalnicama nadrobi in koščke še dodatno popraži. Na koncu dodaj preostal sladkor in pusti, da se šmorn karamelizira. Šmorn serviraj, prelij z agavinim ali javorjevim sirupom in postrezi.
Recept št. 2: LAZANJA Z BUČKAMI IN VEGANSKO BEŠAMEL OMAKO
Za pripravo potrebuješ:
- 2 paketa (skupaj 500 g) testa za lazanje
- 4 bučke, narezane na kolobarje
- 150 g indijskih oreščkov
- 1 žlica koruznega škroba
- ščep kajenskega popra (po želji)
- ščep kurkume
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- 2 paradižnika, narezana na tanke kolobarje
- sol, poper, česen
Sestavin je dovolj za "A4 format" pekač ali pa za 4 manjše porcijske pekače.
Priprava
Bučke z obeh strani popeci na olju. Soli jih proti koncu, ko že imajo barvo. Daj jih na stran in se loti priprave omake "sir"/bešamel.
Indijske oreščke namoči v toliko vode, da je v razmerju 1 enota oreščkov, dve enoti vode ali rastlinskega mleka. Namočene pusti 2 uri. Nato vodo odlij in dodaj 4 dcl vode. Oreščke in vodo dobro zmelji s paličnim mešalnikom. Dodaj 1 žlico koruznega škrba, kvasne kosmiče, ščep kurkume in soli. Ponovno premešaj s paličnim mešalnikom. Dodaj še kajenski poper. Nato prelij v posodo in zavri, ob stalnem mešanju in blagem ognju naj vre nekje 3–4 minute. Če je masa pregosta, dodaj vodo, če je preveč tekoča, pa dodaj še malce koruznega škroba.
V pekač daj 0,5 cm omake, čez položi testenine (lazanje), obloži s popečenimi bučkami in prelij z omako, nato pa ponovi še enkrat. Na vrh daj na tanko narezane paradižnike, lazanjo pa prelij z 2 dcl vode (v A4 format pekač) oz. dodaj vode do 0,5 cm pod robom. Čez vse daj še malce omake. Lazanjo peci pri 180°C približno 35–45 minut. Poleg lazanje postrezi še skledo zelene solate.
Recept št. 3: VEGANSKI SIR NA PICI
Za pripravo potrebuješ (za eno pico):
- 1/4 skodelice indijskih oreščkov
- 1 skodelica vroče vode
- 2,5 žlici tapiokine moke
- 1/2 čajne žličke jedilnega kvasa v kosmičih (kupiš ga lahko v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano)
- 3/4 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička limoninega soka
Priprava
Indijske oreščke speri in namoči v vodi vsaj eno uro. Nato v mešalniku zmešaj vse sestavine do gladkega. Zmes prelij v kozico in na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhaj, dokler se zmes ne zgosti.
Veganski sir premaži po pici in peci v pečici kot pico z običajnim sirom.
Namig: Veganski sir lahko uporabiš tudi za testenine ali kot preliv za lazanje in narastke.
Recept št. 4: RIŽEV NARASTEK
Za pripravo potrebuješ:
- 2 skodelici polnovrednega riža
- 1 liter do 1,5 litra rastlinskega mleka (mandljevo/ovseno/riževo/lešnikovo...) *
- 150 g indijskih oreščkov
- 1 jabolko
- pest rozin ali suhih brusnice ali datljev
- sok pol limone ali mandarine
- 1 žlica javorjevega sirupa
- ščep soli, cimet, kurkuma, vanilja (lahko tudi vaniljev sladkor)
- 2 žlički vinskega kamna
- koruzni škrob 1-2 žlički *
Priprava
Riž skuhaj v litru rastlinskega mleka s ščepcem soli. Ko je kuhan, dodaj naribano jabolko (s polovico limoninega soka), rozine in želene začimbe (cimet, vanilja, kurkuma) ter sladkor oz. sladilo. Po želji lahko dodaš tudi žličko vinskega kamna, da je narastek še bolj rahel. Po želji.
Toplo zmes riža s sadjem vlij v pekač. Pred tem pripravi kremo iz indijskih oreščkov, ki ji dodaš žličko vinskega kamna. Kremo stresi po vrhu še mlačne riževe zmesi in z vilico narahlo vmešaj po zgornji plasti riževe zmesi.
Peci v pečici na 180°C približno 35 - 40 minut.
Dober tek!
Recepti: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
No pa povej, kaj bo najprej na tvoji mizi? In seveda ne pozabi deliti svojega napredka in izkušenj na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.