Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0255181825

Foto: profimedia

Če spadaš v tisto skupino ljudi, ki nikakor ne morejo brez kave, si na današnji zadnji dan posta brez kave preberi, kako si ritual pitja kave narediti bolj zdrav.

Če je kava tvoj najljubši jutranji ritual, in te negativni vplivi kave na telo ne prepričajo, potem moraš prebrati, kako jo lahko narediš bolj zdravo oz. telesu malce bolj prijazno. Sledi tem šestim preprostim nasvetom. 

1. Pred kavico vedno nekaj pojej

Pitje kave na prazen želodec lahko zaradi sprostitve inzulina na hitro zruši nivo sladkorja v krvi, zaradi česar smo lahko energijsko še bolj pri tleh, kot če kave sploh ne bi pili. Temu se lahko izognemo tako, da pred kavo obvezno nekaj pojemo in izničimo negativen učinek inzulina. Dovolj je že majhen prigrizek.

2. Opusti rafiniran sladkor in industrijsko smetano v kavi

Poskušaj se izogniti rafiniranemu sladkorju v kavi, ki je znan kot eden najbolj nezdravih živil na tem planetu. Opusti tudi tiste ljubke male smetance, ki imajo pogosto dodane številne konzervanse. Namesto tega okus kave izboljšaj z riževim, ovsenim, mandljevim ali kokosovim mlekom. S tem lahko telo celo oskrbiš s koristnimi snovmi. 

3. Kavo kuhaj sam/a in pozabi na avtomate

S kavo je tako kot s preostalimi obroki. Natančno veš, kaj in koliko česa si dal/a vanjo, če jo kuhaš sam/a. Tako se izogneš številnim umetnim snovem, goram kalorij, sladkorju in nasičenim maščobam, ki jih vsebujejo kave iz avtomatov. 

4. Razmisli o eko kavi 

Kava je polna pesticidov in drugih kemikalij, ki obremenjujejo naše telo. Zmanjšaj strupe v kavi tako, da kupiš eko kavo. 

5. Dodaj ji ščep kardomoma

Kavi dodaj ščep začimbe kardamom, saj bo z njegovo pomočjo tvoj želodec kavo lažje "predelal" in sprejel, poleg tega pa bo tudi bolj aromatična!

6. Kavo pij počasi, ustavi pa se pri skodelici na dan 

Tudi za kavo velja, da jo je pametno in zdravo piti počasi. S tem poskrbi za počasen vnos kofeina v telo, s čimer preprečiš "kofeinski šok" živčnega sistema. Kofein v eni kavici zadostuje, da nas vzdigne, zato ostani pri eni kavici na dan in tako prepreči negativne učinke kave na tvoje telo. Raje si privošči zeliščni čaj. 

Bravo! Prišli smo do konca posta brez kave. Kako ti je šlo, si se lahko odpovedal/a kavi za nekaj dni? Če si z nami in vztrajaš na postu, deli svoje občutke in napredek na družabnih omrežjih. Ne pozabi svoje objave označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 17. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.