Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
branje-deklaracije-zdrava-hrana

Foto: Profimedia

Postavljamo ti nov izziv: Naslednjih nekaj dni je tvoj cilj, da se odpoveš vsem predelanim živilom. Bo šlo?

Da si lažje predstavljaš, kaj pomeni predelana hrana, ti povemo, da tako hrano najpogosteje najdemo na policah trgovin v obliki že pripravljenih jedi za uživanje ali jedi, ki jih lahko hitro pripravite oziroma dokončate sami, ter raznorazni prigrizki, kot so na primer čips, sladkarije ... Gre za osiromašeno ali mrtvo hrano, ki ne vsebuje vitaminov, mineralov, vlaknin itd.

To so npr tudi: predelani mesni izdelki (salame, klobase, slanine, šunke, paštete), koruzni kosmiči, sadni jogurti z dodatki, instant juhe, solatni prelivi, majoneze itd. 

Za začetek si skupaj z nami poglej, zakaj predelane hrane ni dobro uživati.

1. Predelana hrana je kot droga

Ko si v restavraciji s hitro hrano privoščiš ocvrti krompirček, te nenadoma popade želja po hamburgerju in še čem. To ni naključje. Pretirano sladka in slana živila namreč stimulirajo dopamin, ki deluje podobno kot droge. Bolj pogosto kot se vdaš hitrim, vnaprej pripravljenim obrokom, bolj zasvojen/a postajaš.

2. Od predelane hrane se zrediš

Takšna hrana vsebuje veliko več sladkorja in soli, kot ju organizem potrebuje. Redno uživanje take hrane zato hitro povzroči nalaganje maščobne obloge in dodatnih kilogramov. Če skušaš obdržati vitko postavo in fizično garaš za lepo telo, dobrih rezultatov ne pokvari s predelanimi živili.

3. Predelana hrana vsebuje nezdrave sestavine

Umetna barvila, arome, sladila, ojačevalci okusa, sestavine, ki jih skorajda ne zmoreš prebrati, kaj šele, da bi razumel/a, kaj sploh so. Med drugim lahko v določenih predelanih živilih najdeš obliko peska, substanco iz ovčje volne, celulozo in snovi, ki se dodaja tudi v barve ter sončne kreme. Če se poglobiš v sestavine vnaprej pripravljenih obrokov, si jih zagotovo ne boš več privoščil/a. Sicer pa ti bomo v naslednjih dneh povedali, kateri aditivi so najbolj problematični. 

4. Predelana hrana povzroči neravnovesje v prebavnem sistemu

V črevesju živijo mikroorganizmi, ki uravnavajo procese v telesu in so za zdravje pomembni. Predelana hrana zmoti njihovo delovanje, kar lahko občutiš kot probleme povezane s prebavo. Ko iščeš vzrok za napihnjenost in druge simptome, pomisli tudi na preveliko uživanje predelanih živil.

5.  Predelana hrana zavira napredek

Obrok predelane hrane vpliva tudi na delo v telovadnici. Po njem se premikaš počasneje, tvoje telo se začne potiti in težje pokuriš kalorije, kot bi jih sicer. Ko veliko treniraš, moraš temu prilagoditi tudi svojo prehrano. Posezi po zelenjavi in sadju ter ne pozabi na vlaknine, ki dajejo občutek sitosti.

6.  Lažen občutek sitosti

Predelana hrana pa vpliva tudi na (lažen!) občutek sitosti. Ta na žalost traja le malo časa. Že po dveh urah ali celo prej postanemo izjemno lačni, saj smo z predelanim obrokom jedli prazno oz. mrtvo hrano, ki ne nudi hranil, ki jih tvoje telo potrebuje za delovanje. Če takrat spet posežemo po predelani hrani, zaidemo v začarani krog, saj bomo kmalu spet lačni.

NASVET: Beri deklaracije

Če na deklaracijah opaziš ogromno število sestavin in tudi ali predvsem takšne, ki jih niti ne razumeš, se takšnim živilom raje izogni. Raje jej hrano v njeni čisti obliki: torej zelenjavo, sadje, polnovredna žita, stročnice, oreščke ... 

Upamo, da smo te zmotivirali in da boš naslednjih nekaj dni zdržal/a brez predelanih živil. Če si z nami in vztrajaš na postu, deli svoje občutke in napredek na družabnih omrežjih. Ne pozabi svoje objave označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 18. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.