Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
hrana-night-snack

Foto: Profimedia

Danes bomo izvedeli, kaj predelana hrana vsebuje in še pomembneje, česa ne. V naslednjih osmih točkah boš celo izvedel/a, da predelana hrana sploh NI hrana!

V naslednjih osmih točkah bomo izvedeli veliko zanimivega. Pa začnimo ...

1. Predelana hrana vsebuje velikooo dodatnega sladkorja

Raziskave kažejo, da so predelana živila polna rafiniranega sladkorja. Kako zelo se telo spremeni, če se izogibaš sladkorju, smo zapisali že nekaj dni nazaj. Sladkor ima prazne kalorije in ne vsebuje nobenih osnovnih hranil. Zapomni si tudi, da sta predelana hrana in pijača zagotovo največji vir dodanega sladkorja v prehrani. 

2. Začaran krog uporabe predelane hrane

Na trgu je ogromna količina predelane hrane, ki nam jo proizvajalci nudijo po neverjetno nizkih cenah, pa še na izjemno privlačen način nam jo predstavljajo. Ni torej težko razumeti, zakaj po njej ljudje tako radi posegajo. Ena največjih težav take prehrane je, da ne nasiti za dolgo, zato kmalu posežemo po več ... enako predelane hrane. In ravno to je tudi cilj proizvajalcev takšne hrane. 

3. Predelana hrana vsebuje številne umetne sestavine

Če bi vestno prebrali, kaj vse se v predelani hrani nahaja, po njej nikoli več ne bi posegli. Zato vedno preberi deklaracijo. Taki hrani so dodani številni konzervansi, barvila, umetni ojačevalci okusov in še kaj. 

4. Predelana hrana je polna ogljikovih hidratov

Predelana hrana je običajno nasičena z ogljikovimi hidrati, ki so najpogosteje rafinirani. Za te pa je značilno, da vodijo do izjemno hitrih nihanj v krvnem sladkorju, kar povzroča številne bolezni. Naj te ne zavedejo imena, kot je polnozrnato, še posebej pri kosmičih, saj to še ne pomeni, da nimajo dodanih številnih aditivov. 

6. Nič vitaminov in mineralov

Številne študije so pokazale, da predelana hrana vsebuje zelo nizko vsebnost hranil (mineralov, vitaminov ...). Zakaj bi torej posegali po njih, če od njih nimamo nič, le trenutno zadovoljstvo? S tako hrano telo obremenimo, saj mora vsa te sestavine kljub temu prebaviti. Še več, včasih so predelani hrani dodani sintetični vitamini, ki jih naše telo zelo težko absorbira. 

7. Nič vlaknin

Vlaknine so izjemno pomembne za prebavo, ki jih pa predelana hrana ne vsebuje, če pa že, pa v majhnih količinah. Prav zato predelano hrano slabo prebavljamo, v nas pa hitro vzbudi lakoto. 

8. Predelana živila vsebujejo nasičene maščobe

Predelana hrana vsebuje izjemno nezdrave maščobe, ki so zelo nevarne za zdravje. Če na deklaraciji najdeš sestavine kot so hidrogenirana olja in maščobe, sončnično, palmovo olje in mešanice rastlinskih olj in margarine, pri katerih izrecno ne piše, da so nerafinirana - potem gre za predelano živilo, ki se mu raje izogni. 

Vir: medicalnewstoday.com

Če si z nami in vztrajaš na postu, deli svoje občutke in napredek na družabnih omrežjih. Ne pozabi svoje objave označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 19. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.