Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
zvecilni-gumi

Foto: Profimedia

Tudi predelano hrano delimo na bolj in na manj škodljivo. Pa poglejmo, katera lahko brez težav občasno uživamo ter katerim pomahajmo v slovo za vedno.

Danes se že tretji dan izogibamo predelanim živilom, ker vemo, kako škodljiva so v resnici.  

Ljudje najlažje razumejo, kaj je predelana hrana, če rečemo, da je to hrana, ki je bila pred uporabo namensko spremenjena. To je hrana, ki je kuhana, konzervirana, zamrznjena, pakirana ali pa je spremenjena z dodajanjem najrazličnejših umetnih sestavin. 

Velja pravilo: bolj predalana je hrana, bolj škodljiva je za naše telo, saj ima več umetnih dodatkov, aditivov, konzervansov, arom, barvil ... 

V kategorijo predelanih živil torej ne spadajo samo "slaba" živila kot so; prigrizki, sladkarije, predpripravljeni obroki in salame, ampak tudi zmrznjeno sadje in zelenjava, že narezana in oprana solata, praženi oreščki, kruh in tako dalje.

Lestvica najmanj in najbolj predelanih živil

Vendar ni vsa predelana hrana enaka – na lestvici od minimalno predelanih do visoko predelanih živil jih lahko razvrstimo takole:

  1. Minimalno predelana živila, kot so pakirana zelenjava, rezana zelenjava, praženi oreščki, ipd. Največkrat predelano zgolj zaradi lažje uporabnosti. Taka živila niso problematična.
  2. Živila, predelana v času največje hranilne vrednosti za ohranjanje svežine in hranilne kakovosti, kot so zmrznjeno sadje in zelenjava, vložena zelenjava, konzervirani paradižniki in ostala živila v konzervi. Seveda njihova hranilna vrednost ni optimalna, saj veliko hranil izgubijo bodisi med konzerviranjem ali zmrzovanjem. 
  3. Živila z dodanimi sestavinami za boljši okus ali teksturo (sladila, začimbe, olja, barvila in konzervansi) kot so omake za testenine, prelivi za solate, nekateri jogurti, sadni napitki in mešanice za pecivo.
  4. Živila, ki so pripravljena za uživanje, kot so krekerji, kosmiči in salame, ki so močno predelana.
  5. Predpripravljeni obroki, kot so zmrznjene pice in predpripravljeni obroki za v mikrovalovno pečico, ki so najmočneje predelani in z največ dodatki.

Top lestvica najbolj predelanih (in nevarnih) živil

1. Predelano meso

Kot so slanina, klobase, salame, hrenovke, paštete, prekajeno meso ...

Skoraj vse predelane mesnine vsebujejo kemične dodatke, aditive in ogromno količino soli. Študija, objavljena v znanstveni reviji BMV Medicine, je ugotovila povezavo med procesiranimi mesnimi izdelki ter boleznimi srca in ožilja ter rakom. Aditivi, ki se uporabljajo v tovrstnih predelanih živilih, se lahko kopičijo v celicah in tkivih telesa, sčasoma pa ti toksini povzročijo poškodbe na celični ravni in povzročijo bolezni kot je rak. Prav tako se moramo izogibati prepečenemu rdečemu mesu.

NASVET: Naj bo tvoja pozornost na sestavinah, predvsem poglej, če izdelek vsebuje natrijev nitrat E 251, ki ga najdeš v slaninah, klobasah, salamah, hrenovkah oziroma skoraj v vsem predelanem mesu in naj bi bil potencialno kancerogen. 

2. Koruzni kosmiči (corn flakes)

Koruzni kosmiči so visokopredelana hrana in pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja.

NASVET: Obstaja veliko ekoloških kosmičev brez dodanega sladkorja.

3. Instant juhe in omake

So močno slane in običajno vsebujejo umetne dodatke (tudi natrijev glutaminat) ter ne vsebujejo nikakršnih hranil. 

4. Sadni jogurti 

So običajno bolj bogati s sladkorjem kot s sadjem. Poleg sladkorja vsebujejo še škrob, barvila, arome ... Na Zvezi potrošnikov Slovenije so ugotovili, da lahko nekateri sadni jogurti vsebujejo do trikrat več sladkorja od navadnih, kar pomeni, da lahko vsebujejo tudi do 7 kock sladkorja. Dietni jogurti pa vsebujejo umetna sladila.

5. Majoneze in drugi solatni prelivi, rafinirana olja in vsa živila, ki vsebujejo transmaščobe

Majoneze in prelivi so običajno narejeni z visoko predelanimi oz. rafiniranimi olji, zato si prirpavite raje lastne prelive s hladno stiskanimi olji.

Transmaščobe so zelo nevarne za naše zdravje, saj se nalagajo na stene žil, ovirajo delovanje srca, krivijo pa jih tudi za pojav nekaterih vrst raka. To so transmaščobe, ki jih bomo – vsaj upajmo – v naslednjih mesecih končno omejili tudi v Sloveniji, saj jih uporablja kar tretjina naših slaščičarn in pekarn. V mnogih državah so prepovedane, v Sloveniji pa jih ni obvezno niti označiti!

Transmaščobe največkrat najdemo v piškotih, napolitankah, rogljičkih, vsebujejo jih mastna živila živalskega izvora, margarina, ocvrta hrana, krofi, čips, ocvrto meso, krompirček, sladkarije, namazi in podobno. 

Vir transmaščob v živilih predstavljajo industrijsko dodane delno hidrogenirane rastlinske maščobe oz. olja. Transmaščobe lahko nastanejo tudi med tehnično obdelavo olj npr. ob cvrtju ali pečenju, zlasti če se olja uporabljajo večkrat.

NASVET: Berite deklaracije, kjer se lahko skrivajo pod navedbami, kot so: delno hidrogenirana maščoba, rastlinska maščoba ali rastlinsko olje, kjer ne piše točno, za katero in kakšno olje gre. 

6. Jušne kocke

Jušne kocke so zelo slane. Pogosto vsebujejo natrijev glutaminat, ki lahko povzroči alergične reakcije.

NASVET: Na voljo so tudi ekološke jušne kocke, ki so zagotovo boljša izbira.

7. Žvečilni gumiji in ostale sladkarije, bonboni in dietne pijače

Ponavadi vsebujejo aspartam (E951), umetno sladilo, ki povzroča zaskrbljujoče simptome, od izgube spomina, pa vse do tumorja na možganih.

8. Pekovski izdelki iz rafinirane bele moke 

So brez hranilnih vrednosti, glikemični indeks pa je zelo visok, kar pomeni, da zelo spodbujajo izločanje inzulina, s tem povzročajo notranja vnetja in so odlična hrana za rakave celice. Bela moka in izdelki iz nje so nedvomni krivec za tako veliko število sladkornih bolnikov. 

Viri: onlyessential.wordpress.com, eatright.org, healthline.com, holistic.si

Če si z nami in vztrajaš na postu, ki je tokrat brez predelanih živil, nam pokaži, kako ti gre. Ne pozabi svoje objave na družabnih omrežjih označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 20. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.