Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0164714253

Foto: profimedia

Danes se bomo osredotočili na aditive, ki so močno prisotni v predelani hrani, in so nadvse zapletena reč, saj gre za 500 in več različnih snovi.

Naš cilj v teh dneh posta je predvsem, da se izognemo kemiji. Torej živilom oz. sestavinam, ki niso naravnega izvora, pač pa jih je izdelal človek z željo po zaslužku in ne z željo po zdravju.

Danes pridelovalci in predelovalci hrane svojega dela ne bi znali več opravljati brez aditivov, saj se vsi trudijo, da bi imela hrana dolg rok trajanja in da bo videti privlačno - barva hrane in čudovit vonj sta ključna.

V Evropski uniji je registriranih približno 1700 aditivov brez arom, danes pa skupaj poznamo že približno 4500 dodatkov hrani in število se še povečuje.

Zanimivo je, da aditivov v čisti obliki ne smemo uživati – na primer z nitrati ali sulfiti bi se zastrupili. Številni, zlasti umetna sladila, med katerimi je tudi zloglasni aspartam, so v primeru dolgotrajnega uživanja škodljiva. 

Kako se izogniti pretiranemu uživanju aditivov?

Najlažje bi bilo, da se izogibaš vsem živilom, ki vsebujejo številne E-je in sestavine, ki jih niti izgovoriti ne znamo, a ker je to skoraj nemogoče, ti svetujemo naslednje: 

1. Kupuj osnovna živila in jih doma pripravi sproti

Namesto na različne načine konzervirano zelenjavo in sadje izberi svežo zelenjavo in sadje, namesto sladkih, gaziranih, obarvanih pijač kupi raje naravne sokove, slaščice pa si peci doma. Čim več stvari torej pripravi kar doma. 

2. Lepše ni boljše

Upoštevaj, da je včasih bolje kupiti živilo s slabšim zunanjim videzom; suhe marelice in rozine nelepe rjave barve so na primer brez aditivov, lepe rumeno oranžne marelice ali rozine pa vsebujejo aditive, kot so na primer sulfiti in sulfati.

3. Kupi ekološko 

Neljubim dodatkom se lahko izogneš tudi tako, da kupuješ živila s certificiranimi ekološkimi oznakami, saj je pri ekološki proizvodnji dovoljenih le 35 aditivov, prepovedana pa je uporaba barvil, ojačevalcev okusa in umetnih sladil.

Seznam aditivov, ki se jim moraš obvezno izogibati

Izogibaj se jušnim kockam, začimbnim mešanicam, gaziranim pijačam, sladilom in alkoholnim dodatkom, konzervansom in barvilom iz žuželk.

Izogibaj se jušnim kockam, začimbnim mešanicam in gaziranim pijačam, ki vsebujejo:

  • E 100 ali kurkumin. Nepriporočljiv je v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
  • E 122 ali azorubin. Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin, in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
  • E 220, 221, 224, 232. V večjih količinah so škodljivi za črevesje, dražijo sluznico in povzročajo diarejo.
  • E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466. Povzročajo prebavne motnje.
  • E 230, 231, 232, 233. Povzročajo kožna obolenja, ekceme in dermatitis.
  • E 421 ali manitol. Je potencialni alergen, ki povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost in bruhanje.
  • E 508 ali kalijev klorid. V večjih količinah povzroča čir na želodcu.

Sladilom in alkoholnim dodatkom:

  • E 420 - 422 in E 927 - 967. Dodani so predvsem zaradi izboljšanja okusa. Saharin najdemo v tujih brezalkoholnih pijačah, sorbitol skoraj v vsaki marmeladi. Dajejo občutek sladkosti in imajo manj kalorij. Zelo pogosti so v živilih za dietno prehrano. Izogibaj se predvsem E 951 - zloglasnemu aspartamu!

Konzervansom:

  • E 214 – etil p hidroksibenzoat. Najdemo ga v kozmetičnih in farmacevtskih preparatih ter tudi v prehrani.
  • E 249 – kalijev nitrit. Mesu ohranja lepo rdečo barvo.

(Vir: Vip)

Barvilom iz žuželk:

Med tehnološkim postopkom ali shranjevanjem lahko naravno prisotna barvila izginejo, zato živilom v industriji dodajajo umetna. V rdeče obarvanih (največkrat živila z okusom jagode) živilih najdemo sestavino oz. barvilo karmin. Ali veš, da karminsko kislino proizvajajo žuželke? 

17-24 % mase posušenih žuželk, je mogoče izločiti iz telesa in jajc žuželke Košeníljka, nato se jih zmeša z aluminijastimi ali kalcijevimi solmi in nastane barvilo karmin. Ne zveni najbolj okusno, kajne? 

Upamo, da smo te vsaj malo zmotivirali, da postaneš bolj pozorn/a na sestavine živil, ki jih daješ v svoje telo!

Če si z nami in vztrajaš na postu, ki je te dni brez predelanih živil, nam pokaži, kako ti gre. Ne pozabi svoje objave na družabnih omrežjih označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 21. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.