Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
cips

Foto: profimedia

Ali kdaj premišljuješ o tem, kako oziroma iz česa je narejena posamezna hrana? Pripravi se na, "dobro je vedeli" oziroma "morda bi bilo bolje, da ne bi vedeli"!

Danes ti bomo izdali kar nekaj skrivnosti, ki ti bodo vsekakor dale misliti. 

No, pa začnimo …

1.  Krompirjev čips

Ali veš, kako je narejen izjemno priljubljeni čips, ki ga ponavadi kar mimogrede kupimo na bencinski črpalki in ga tako mimogrede tudi pojemo? Zelo priljubljeni čips je narejen iz stisnjenega testa in ne iz narezanega krompirja, kot sicer misli večina ljudi.

Posušene krompirjeve kosmiče, koruzno ter riževo moko, pšenični škrob ter rafinirana olja zmešajo skupaj, da nastane testo za izdelavo čipsa. Na koncu ga, da je tako mikaven in okusen, pošpricajo še z aromami in aditivi.

2. Žvečilni gumiji

Žvečilne gumije so včasih delali iz naravnega lateksa (pridobljenega iz različnih rastlin), danes pa v večini uporabljajo sintetične gume, ki jim dodajo arome, maščobe, emulgatorje, sladila, sladkorje in ojačevalce okusa.

3.  Sir za toast

Sir v lističih pravzaprav ni tisti sir, za katerega se izdaja. Ko naslednjič kupuješ sir v obliki lističev, ki so že zapakirani v posamezne mini vrečkice, preveri, kaj je označeno na etiketi. Tovrstni sir, ki je sicer mešanica sira, olja ter mlečnih maščob segrejejo do tališča, nato pa ga zmešajo z oljem, emulgatorji ter raznovrstnimi dodatki, ki jih v celoti niti ne poznamo.

4. Želatina

Želatina, ki se uporablja kot zgoščevalec v posameznih živilih, je narejena iz kosti krav in prašičev. Kosti razgradijo v vroči vodi ali kislini, nato jih posušijo, rafinirajo ter na koncu očistijo. Zveni okusno? Najbrž ne. Zato za utrjevanje krem, želejev in tort raje uporabi želatino iz alg imenovano agar-agar. 

5. Mleko

Mleko, ki ga kupimo v trgovini ima izjemno dolg rok uporabe. Za podaljšanje roka mleka uporabijo veliko neprimernih postopkov, ki ogrožajo zdravje. Industrija rok uporabe podaljšuje na različne sodobne načine – z obdelavo na povišanih temperaturah, z raznimi oblikami obsevanja in z dodajanjem kemičnih snovi. 

6. Riževi vaflji

Mnogi strokovnjaki so mnenja, da priljubljeni riževi vaflji ne sodijo v naš želodec. V večini izdelkov so našli veliko strupenega arzena, kadmija in tudi rakotvornega akrilamida. Rakotvorni akrilamid je posledica površnosti v proizvodnem procesu, ko je riž obdelan pri previsokih temperaturah. Riž namreč segrejejo, da nastane kot pokovka. 

7. Mesni narezki 

V mesnih izdelkih kot so klobase in mortadele so mešanice različnih ostankov mlete govedine, svinjine in včasih perutnine. Vse skupaj zmeljejo v pasto, ki ji nato dodajo številne začimbe, dodatke in aditive. Nato je pasta kuhana ali prekajena, narezana in spakirano.

Vir: rd.com

Si ti je uspelo odpovedati predelanim živilom v teh dneh? Če si z nami in vztrajaš na postu, nam pokaži, kako ti gre. Ne pozabi svoje objave na družabnih omrežjih označiti z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 22. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.