Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0093442688

Foto: profimedia

Če se želimo resnično dobro očistiti, moramo med postom spiti dovolj tekočine. Zato bomo danes pripravili očiščevalne čaje, ki bodo spodbudili izločanje strupov iz telesa. 

Med postom ne pozabi na vodo!

Če med postom ne spiješ dovolj vode, se tvoje telo ne bo učinkovito razstrupilo. Ledvice za uspešno filtracijo strupov namreč potrebujejo vodo. Če ne spiješ dovolj vode, pa lahko nastopijo celo težave z želodcem.

Najbolj primerna je voda iz pipe, nikakor pa ne voda iz plastičnih plastenk z dodatki. Poleg vode pa so primerni tudi blagi zeliščni čaji. 

Jutranja kura za čiščenje črevesja

Vsako jutro si najprej privošči kozarec tople vode z malo sveže stisnjene limone. Ta bo prečistila črevesje in odstranila umazanijo prejšnjega dne. Za dobro jutro je odličen tudi koprivni čaj, saj spodbuja presnovo in pospešuje odvajanje vode.

Zakaj pitje čaja?

Med najbolj obremenjenimi organi v telesu so jetra, ledvice, žolčnik in črevesje. Nezdravo črevo vpliva na delovanje vseh drugih organov, v črevesju nakopičeni strupi pa povzročajo težave in številne bolezni. Kar 90 odstotkov bolezni naj bi izviralo prav iz črevesja.

Pojavijo se lahko črevesna obolenja, zaprtje, povečanje telesne teže, kožne spremembe, napenjanje, nezdravo iztrebljanje ... Odpadki, ki se ne odstranjujejo redno in vsakodnevno iz telesa, začnejo namreč gniti in povzročijo razvoj bakterije, ki omogočajo toksinom, da se širijo tudi v krvni obtok. Zato je pomembno, da očistimo tudi črevesje!

Čaji pomagajo pri čiščenju telesa

Na trgu je izjemno velika ponudba zeliščnih čajev, ki so primerni predvsem za čiščenje telesa. Dostopni so na tržnici, v trgovinah z zdravo prehrano, lahko pa jih naberemo tudi sami. 

Čaji so naravna pijača, ki ne vsebujejo sladkorjev in ogljikovih hidratov. Pospešujejo delovanje centralnega živčevja in dihal ter posledično krepijo umske in telesne moči, odpravljajo pa tudi utrujenost. 

Drobne malenkosti, ki štejejo

 • Čaj pripravi po navodilih za določeno zelišče, saj ima vsak svoje specifike.
 • Čaj pij približno trikrat na dan po eno skodelico naenkrat, najbolje vsaj en mesec do treh, odvisno seveda od zelišča.
 • V čaj ne dodajaj nobenega sladkorja! Najboljši zdravilni učinek čaja bomo dosegli le, če ga bomo pili brez sladkorja.
 • Po želji dodaj med in limono, a le, ko ima čaj pod 40 stopinj Celzija. Limone sicer ne dodajamo grenčinam, kot so rman, pelin, žajbelj, meta... 
 • Strupi v našem telesu se bodo še hitreje in lažje izločili iz telesa, če bomo poleg čaja na dan popili še vsaj dva litra vode.

Najprimernejša zelišča za postni čaj

Med najbolj priljubljenimi rastlinami oziroma zelišči, ki jih strokovnjaki uvrščajo na seznam najbolj učinkovitih, so: kopriva, rman, ognjič, njivska preslica, kolmež, angelika, dobra misel, islandski lišaj ter pegasti badelj. 

Dobre mešanice za čiščenje: 

 1. rman in žajbelj
 2. šipek, meta, komarček, janež, majaron
 3. pelin, rman, bela omela, šentjanževka, tavžentroža, ognjič, koprive, potrošnik ter korenine regrata

RECEPT 1 - Čaj za čiščenje ledvic

Za čaj za čiščenje ledvic potrebuješ: 

 • 15 g preslice
 • 6 g šentjanževke
 • 15 g koprive in
 •  8 g ptičje dresni. 

Žlico mešanice prelij z 250 ml vrele vode in pusti stati približno 2 minuti. Čaj si privošči 3-krat na dan.

RECEPT 2: Čajna mešanica KRT

Najboljša zeliščna mešanica je mešanica KRT– to je čajna mešanica, ki vsebuje koprivo, rman ter trpotec. Mešanico tovrstnega čaja lahko pripraviš sam(a), lahko pa jo že pripravljeno kupiš v trgovinah oziroma lekarnah. 

Želimo ti veliko užitkov ob pitju čaja!

Kateri čaj boš pa ti pripravil(a) danes? Deli z nami na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 19. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.