Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0258279737

Foto: profimedia

Na peti dan posta bomo razstrupili naša jetra, kar bo še dodatno okrepilo naše fizično in psihično počutje.  

V prvi dneh posta smo že opustili alkohol in cigarete, vzpostavili zavedanje, kako okrepiti pljuča, in se podučili, kako celotno telo očistiti s čaji. Danes pa bomo pogledali, s katerimi živili lahko spodbudimo razstrupljanje jeter. Ni dovolj, da le prenehamo z alkoholom, jetra je potrebno očistiti tudi strupov, ki so se v njih nabrali. 

Obstajajo številna živila za razstrupljanje jeter, izpostavili bomo naslednja: 

Živilo 1: Česen je kralj 

Česen aktivira jetrne encime, ki imajo v našem telesu pomembno funkcijo razstrupljanja. Izjemno učinkovit pri razstrupljanju je zato, ker vsebuje velike količine alicina in selena, ki veljata za najbolj pomembni sestavini, ki pomagata pri čiščenju jeter.

Živilo 2: Zelenolistnata zelenjava je neverjetna

V času posta poskrbi, da bo v tvojem hladilniku oziroma v shrambi prisotne čim več zelenolistnate zelenjave. Vsebuje izjemno visoko raven klorofila, ki iz krvi strupe dobesedno posrka. Prav tako absorbira težke kovine, kemikalije ter pesticide.

V svoj jedilnik vključi špinačo, blitvo, cikorijo, kodrolistni ohrovt, liste zelene, motovilec, rukolo, peteršilj... Ker se bliža pomlad, pa bomo lahko že kmalu kar v naravi nabrali tudi regrat in čemaž ter koprive! Nič ni boljšega kot hrana, ki jo naberemo sami, poleg tega pa je izredno bogata s hranili.

Podobne zdravilne učinke ima tudi preostala zelena zelenjava, kamor spadajo brokoli, brstični ohrovt, zelje, šparglji ... Naj bo zelena zelenjava glavna zvezda na naših mizah! 

Živili 3 in 4: Privošči si grenivko in avokado 

Grenivka je izjemno bogata z vitaminom C, prav tako pa je polna antioksidantov. Prav antioksidanti pa to tisti, ki jetra intenzivneje čistijo na povsem naraven način. V postnem času si zato privošči kozarec sveže iztisnjenega soka iz grenivke. Ta bo jetrom pomagala povečati proizvodnjo jetrnih encimov, ki pomagajo razstrupljati strupe.

Izjemno priljubljeno živilo je tudi avokado, ki pomaga, da se v telesu tvori več glutationa. Naša jetra ga nujno potrebujejo pri čiščenju škodljivih strupov.

Živilo 5: Hladno stiskana olja pomagajo telesu zagotoviti osnovne maščobe

V svojem gospodinjstvu rafinirana olja zamenjaj s hladno stiskanimi olji. Uporabljaj kakovostno olivno olje ali sezamovo olje, kot dodatek pa tudi avokadovo in laneno olje ...

V zmernih količinah telesu pomagajo pri zagotavljanju osnovnih maščob, ki pomagajo črpati škodljive toksine v telesu. Jetra se pri tem nekoliko razbremenijo, saj olja prevzamejo vlogo razmaščevanja.

Živilo 6: Pegasti badelj zaščiti jetra

Pegasti badelj vsebuje sestavino, ki se imenuje silimarin. Strokovnjaki so jo do potankosti raziskali ter ugotovili, da izjemno pripomore k primerni zaščiti jeter.

Živilo 7: Kurkuma je kraljica začimb

Kurkuma naj vedno najde prostor na tvoji kuhinji, ne le v času posta! Kurkuma čisti kri in prebavila ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu. Pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom. Za to je zaslužen kurkumin, ki v jetrih deluje kot stimulant.

Poskusi slasten napitek, ki razstruplja, krepi imunski sistem, poskrbi za dobro prebavo in čisti kožo.

RECEPT: Kurkumin napitek

Potrebuješ:

  • 800 ml mandljevega mleka
  • 1 ½ banane
  • ½ ananasa (narezanega na kocke)
  • 6-8 svežih datljev
  • 1 žličko cimeta
  • ½ žličke vanilje
  • 1 ½ kurkume (ker je kurkuma topna v maščobi, jo zmešaj z 2-3 žlicami stopljenega kokosovega olja)

Sestavine dobro zmešaj v mešalniku, da dobiš kremast napitek.

Vir seznama živil: OrCa

Katero živilo od naštetih si boš privoščil(a) danes? Deli fotografijo na družabnih omrežjih in jo označi z #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 20. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.