Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
krof-sladkor-zenska-stres

Foto: Profimedia

Danes pričenjamo dneve brez sladkorja. Si za? Sliši se morda že težko in nemogoče, a obljubimo, da je vredno!

V prvih dneh posta smo se odpovedali alkoholu in cigaretom ter poskušali okrepiti in razstrupiti jetra ter pljuča. Če ti je uspelo do sedaj, kar nadaljuj brez alkohola in cigaret še naprej!

Danes pa je čas za nov izziv, ki bo razbremenil tvoje telo. Danes črtamo sladkor! 

Ljudje smo zasvojeni s sladkorjem! No, skorajda vsi. Po vsakem obroku si želimo nekaj sladkega. Pa je to nujno? Seveda ne! Če veš, kaj se v tvojem telesu dogaja in zgodi, ko nekaj časa ne uživaš sladkih pregreh, se jih ne dotakneš skorajda nikoli več. No ja, morda le občasno.

Sladkarije z rafiniranim sladkorjem in ostalimi aditivi so resnično nepotrebne, saj imamo na voljo veliko bolj zdravih možnosti za sladkanje. Katere to so, pa v nadaljevanju.

Belemu sladkorju bi morali vsi reči NE

Najbolj problematičen med sladkorji je rafinirani oziroma beli sladkor, ki je povsem oropan vseh mikrohranil - vlaknin, mineralov, vitaminov ter podobno. Posledično je to obliko sladkorja težko prebaviti, poleg tega pa povzroča številne tegobe, ki se kažejo v in tudi na tvojem telesu. Škodljivi so vsi rafinirani sladkorji in predvsem sladke pijače. Znanstveniki pravijo, da jih rakave celice najlažje presnovijo, so torej dobesedno hrana zanje.

Kdor želi jesti zdravo, se bo torej izognil vsem izdelkom z belim sladkorjem: to so peciva vseh vrst, piškoti, vaflji, energijske ploščice, predvsem pa vse sladke in gazirane pijače. Posebno nevarno sladilo je še aspartam. Nahaja se predvsem v zvečilnih gumijih z oznako brez sladkorja, zato jih izbiraj zelo pazljivo. 

Rafiniran sladkor je torej v teh dneh prepovedan!

Kaj se zgodi s telesom, ko se odpovemo sladkorju?

1.    Več energije

Sladkor blokira sposobnost telesa, da vzdržuje energijo. Prav tako sladkor v krvi ne bo doživljal nenadnih šokov.

Če te preplavi utrujenost, raje posezi po naravnih virih sladkorja – suhemu sadju ali datljih. Datlji so odličen prigrizek ob fizičnih aktivnostih, saj so bogati z naravnimi sladkorji in odličen vir energije ter imajo trajnejši učinek kot kofein! 

2.   Konstantna ali nižja telesna teža

Če se odpoveš rafiniranemu sladkorju, se hkrati izogneš procesirani hrani, ki običajno poleg sladkorja vsebuje še vse ostale nezaželjene sestavine in umetne dodatke, zato se bo tvoja teža stabilizirala oz. znižala. Telesa tako ne boš obremenjaval/-a z nepotrebnimi kalorijami, odvečnimi maščobami in aditivi.

3.   Bolj učinkovito črevesje

Končno boš črevesju dal/-a priložnost, da bo lahko procesiralo, kar si zaužil/-a! Opazuj svojo prebavo, je morda bolj uravnovešena? 

4.   Izguba želje po sladkem

Počasi se boš odvadil/-a od sladkorja! Določene sladice se ti bodo zdele presladke, denimo sladkan čaj se ti bo kar kmalu zdel neužiten. Telo se namreč zelo hitro privadi na nove navade. Ko bo pa želja po sladkem vseeno prevelika, raje poseži po zdravih sladicah in sadju.

5.    Lepša koža

Koža ne mara sladkorja, nanj se odzove z aknami in nečisto kožo. Ko preneš uživati sladkor, bo koža zasijala.  

POVZEMIMO

BREZ SLADKORJA =

  1. VELIKO ENERGIJE
  2. MANJŠA TELESNA TEŽA
  3. UČINKOVITA PREBAVA
  4. IZGUBA ŽELJE PO SLADKEM
  5. LEPŠA KOŽA.

SLADKE ALTERNATIVE

Odpovedati se rafiniranemu sladkorju ne pomeni, da se bomo sladkim jedem popolnoma odpovedali. Odpovedali se bomo izdelkom z rafiniranim belim sladkorjem, živilom z naravno prisotnimi sladkorji pa ne. In katera ta živila so? Predvsem sadje!

Na trgu pa lahko najdeš veliko boljših sladil: javorjev, rižev, tapiokin, dateljev sirup, kokosov sladkor, temni agavin sirup (svetel je slabša izbira), med ... Pri peki se obnesejo tudi banane

Začetek je vsekakor težak. Ko pa pridemo čez najtežje obdobje, ki ponavadi traja prvih nekaj dni, pa postanemo zmagovalci in svoje medalje nočemo izpustiti iz rok.

Povej, kako ti gre? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 21. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.