Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0290851734

Foto: profimedia

Čeprav smo na postu brez sladkorja, to še ne pomeni, da ne smemo zaužiti nič sladkega! V nadaljevanju si poglej nekaj odličnih receptom. Mmm ...

Včeraj smo govorili o tem, kakšne spremembe se zgodijo v in na telesu, če se odpovemo sladkorju. Zagotovo so te dejstva zmotivirala, da se vsaj za nekaj časa sladkorju odpoveš. Ampak, kaj se pa zgodi, če pade cuker?! 

V nadaljevanju si poglej top sladke ideje za polepšanje dneva!

1. Njami, palačinke! 

Jaaaa, palačinke! V gladko maso namesto sladkorja umešaj banano, ki bo palačinke posladkala kar sama od sebe. Sladkorja ne bomo pogrešali!

RECEPT

Mokre sestavine:

  • 2 skodelici rastlinskega mleka
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička kokosovega olja

Suhe sestavine:

  • ½ čajne žličke vanilije esence ali ekstrakta
  • 1 skodelica moke
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ½ čajne žličke mletega cimeta
  • 1 banana
  • 2 čajni žlički chia semen
  • ščep soli

Zmešaj mleko in jabolčni kis, potem pa zmes pusti počivati vsaj 5 minut. Medtem v drugo posodo stresi vse suhe sestavine. V spočito mešanico kisa in mleka dodaj olje ter vanilijo. Nato mokre sestavine stresi k suhim in dobro premešaj.

Palačinke speci na segreti ponvi. Če se bojiš, da se bodo prijele, uporabi nekaj kokosovega olja.

Palačinke prelij z domačim čokoladnim prelivom. V dobrem mešalniku skupaj zmiksaj stopljeno kokosovo olje, datlje in kakav v prahu. Lahko pa dodaš še pražene lešnike, vanilijo v prahu in majhen ščepec soli.

2. Puding obožuješ že od majhnega, kajne?

Poznaš chia puding s čokolado? Recept si preberi spodaj! Pa veš, da so chia semena superživilo? Chia semena uvrščamo med superživila zaradi visoke nutricistične vrednosti. So bogat vir omega 3 in 6 maščobnih kislin ter bogat vir antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov. 

Chia semena so kot spužva, saj nase vežejo vodo. Če jih zaužijemo nenamočena, nas lahko dehidrirajo in povzročajo napihnjenost ter slabo počutje. Zato je najbolje, da jih namočimo še preden jih zaužijemo. Že 10 minut namakanja naj bi bilo dovolj, še boljše pa je namakanje čez noč. Ko so semena namočena, se okoli njih naredi želatinast ovoj, ki omogoča lažjo prebavo. Zato si puding pripravi zvečer in si pa privošči naslednji dan za zajtrk.

RECEPT

Sestavine za 6 kozarčkov:

  • dve skodelici mleka (mandljevega, riževega, lešnikovega, ovsenega)
  • polovica skodelice chia semen
  • četrtina skodelice nesladkanega kakavovega praha
  • četrtina skodelice arašidovega ali mandljevega masla
  • 6 datljev
  • ščepec vanilije v prahu
  • 2 banani (ali 2 do 3 žličke medu ali javorjevega sirupa) 

Zmešaj mleko in chia semena, nato pa umešaj še maslo, kakav v prahu in izvleček vanilije. Po želji dodaj še med ali javorjev sirup. Dobljeno maso postavi v hladilnik za vsaj 4 ure. Nato maso dobro premešaj z mešalnikom, da dobiš kremasto zmes. Prenesi jo v kozarčke in postrezi.

Chia pudinge lahko pripraviš tudi s sadjem. Več receptov za chia pudinge pa najdeš tukaj

3. Kaša za zajtrk, malico ali sladico

Prosena kaša je odlična za zajtrk, malico ali sladico. Blagodejno vpliva na prebavo, ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi lasem, koži, nohtom in zobem. Kuhali so jo že naši predniki, je pa tudi brez glutena. Je edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in je tako primerno tudi za ljudi z občutljivim želodcem.

RECEPT

Za proseno kašo s pečeno banano potrebuješ:

  • 1 liter ovsenega, riževega ali lešnikovega napitka (brez dodanega sladkorja!)
  • 200 g oprane prosene kaše
  • ščepec soli
  • 3 sesekljane datlje ali rozine (uporabiš lahko tudi suhe slive, fige, marelice ...) 
  • kurkumo in cimet

V dovolj velik lonec vlij ovsen napitek in dodaj ščepec soli. Ko zavre, dodaj oprano in odcejeno proseno kašo in sesekljano suho sadje. Na majhnem ognju kuhaj 10 - 15 minut, občasno pomešaj. Po okusu dodaj še kurkumo in cimet.

Kuhano kašo serviraj v skodelice ali kozarčke. Okrasi jih s popečenim sadjem in praženimi mandlji. Vse pokapaj še z agavinim ali javorjevim sirupom. Kaša je odlična topla ali hladna.

Recept: Jasmina Hrastovec, mincikuha.blogspot.si 

4. Trufli!

RECEPT

Za trufle iz rozin, ovsenih kosmičev in kokosa potrebuješ (za približno 25 kroglic):

  • 9 žlic drobno narezanih rozin
  • 9 žlic ovsenih kosmičev
  • 3 žlice kokosove moke
  • 1,5 žlice grenkega kakava
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • ščepec soli
  • 2 žlici kandirane pomarančne lupinice
  • datlje po želji
  • grenak kakav ali kokosovo moko za posip

Vse sestavine stresi v multipraktik in na hitro zmelji. Masa naj obdrži rahlo zrnato strukturo. Če pri mešanju pretiravamo, lahko masa otrdi, zato nikar ne miksaj predolgo. Maso zajemaj z žličko in jo oblikuj v gladko kroglico. Nato pa jo povaljaj še v kakavu ali kokosovi moki.

Recept: Katja Mrzel

Vidiš? Tudi sladkanje je lahko zdravo. In še kako zabavno. Možnosti je namreč nešteto. Če imaš podoben recept tudi ti, ga objavi na družabnih omrežjih - ne pozabi ga označiti z #vztrajam, da ga vidimo vsi.

Pa dober tek!

#vztrajam motiviramo 22. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.