Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0323862331

Foto: profimedia

Poglejmo si, kako lahko iz telesa odvedemo strupe, ki smo jih pridno nalagali z nezdravim načinom življenja.

Na odlični poti smo, saj smo se skupaj odpovedali že alkoholu, cigaretam in sladkorju. Včeraj smo si shranili seznam sladic, ki ne vsebujejo sladkorja, danes pa si poglejmo, katera živila in ostali načini nam lahko pomagajo pri razstrupljanju.

Kako vemo, da se je v telesu nabralo preveč strupov? Počutimo se utrujene in brez energije, bolijo nas mišice in kosti, imamo slab imunski sistem in smo bolj dovzetni za viruse in bolezni, imamo nečisto kožo in preveč kilogramov. 

Pred dnevi smo že opozorili na pomembnost pitja zadostnih količin vode in zeliščnih čajev, ki hidrirajo telo in odplaknejo toksine iz telesa, danes pa si poglejmo, katera živila razstrupljajo.

1. Velikoooo zelenjave in klorofila

Pripravi si solate, kuhano zelenjavo, juhe in omake ter zelenjavne sokove iz ekološko pridelanih listnatih rastlin zelene barve, ki vsebujejo klorofil, saj ta razstrupljanje pospeši.

Ne pozabi na špinačo, blitvo, kodrolistni ohrovt, regrat in čemaž, ki bosta kmalu pokukala na površje, pa peteršilj ... Tudi ječemenova in pšenična trava sta odlični pri razstrupljanju. Nikar pa ne pozabi še na brokoli, zelje, ohrovt, artičoke, avokado, rdečo peso ...

Pri solatah ali hitrem praženju v voku ali ponvi uporabi hladno stiskano sezamovo ali oljčno olje. Za dodatek pa še laneno, avokadovo ali orehovo olje. 

Nikar pa ne pozabi na sadje, npr. limone, jabolka, borovnice ... 

2. Alge

Spirulina

Spirulina je modro–zelena alga, ki velja za eno izmed najbolj energijsko bogatih živil, saj ima izredno visoke koncentracije vitaminov, mineralov in antioksidantov. Med svojimi poleti v vesolje jo uživajo tudi NASA astronavti. 

Vsebuje več beljakovin, beta-karotena (vitamina A), vitamina B12, železa in gama-linolenske kisline (vitamina F) kot katerokoli drugo poznano živilo. Vsebuje veliko vitamina E, kalcija ter magnezija. Vsebuje 70% proteinov in vse esencialne aminokisline. Že 2 žlici spiruline naj bi zadostili dnevni potrebi po proteinih. Je znanstveno dokazan razstupljevalec (zaradi visokih nivojev klorofila) in odstranjuje toksine iz krvi ter izboljša delovanje črevesja in jeter.

Spirulino najdeš v tabletah, lahko pa si jo v prahu zmešaš v sokove (pomaračni sok) in smuti, dodaš na solato ali v namaze, humuse ipd. 

Pozor: Ker spirulina nase veže težke kovine tudi iz vode, kjer jo gojijo, je to vredno upoštevati pri nakupu. Zato se pozanimaj, če proizvajalci opravljajo teste težkih kovin.

Alga Klorela

Alga klorela je zelena alga, ki vsebuje veliko klorofila in železa in je prav zato primerna za razstrupljanje - še posebej uspešno odvaja strupe, ki so se v našem telesu nalagali zaradi onesnaženega okolja in neustrezne prehrane.

RECEPT

Pripravi si čudovit smuti.

V mikserju zmešaj: 

  • 1/2 skodelice rastlinskega mleka (riževo, ovseno, mandljevo, lešnikovo ...)
  • 1 banano
  • 2 žličke spiruline ali klorele v prahu
  • 1/2 avokada

Na zdravje!

3. Pij glino

Privošči si 49-dnevni glineni tretma. Glino uživaj 21 dni, nato si privošči enotedenski primer in nato nadaljuj z 21-dnevnim tretmajem. Zdravilna glina namreč deluje kot naravni absorbent oz. razstrupljevalec, ki na svojo površino veže snovi, s katerimi pride v stik in tako očisti telo nepotrebnih toksinov. 

RECEPT

V kozarec z nekovinsko žličko stresi eno žličko gline ter jo prelij z 2 dl vode. Pusti nekaj ur oz. čez noč, da se glina usede na dno, nato pa zjutraj vodo brez usedline spij na tešče. 

5. Dodajaj magnezij

Če poješ veliko sladkorja, hitre hrane, veliko živalskih produktov, popiješ dosti alkohola ali kadiš, jemlješ zdravila, če si pod stresom ali si veliko fizično aktiven(a), potem tvoje telo skoraj zagotovo potrebuje dodajanje magnezija. 

Magnezij potrebuje vsaka celica v telesu. Ker ga je v dandanašnji hrani vedno manj, ga s pomočjo hrane težko dobimo dovolj. Pomanjkanje magnezija zavira normalno delovanje našega organizma in imunskega sistema, zato brz posezi po njem.

6. Eko ni modna muha

Pesticidi v hrani se počasi nalagajo v telesu, zato pozorno izbiraj živila.

7. Probiotiki in fermentirana živila

Na svoj jedilnik dodaj fermentirana živila, torej kislo zelje, kislo repo ...

Lahko tudi v obliki kakovostnih probiotikov, ki so pravzaprav dobre bakterije, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in omogočajo hranilom, da se lažje absorbirajo. Kajti nič nam ne pomaga, če jemo zdrava živila, ki jih naše črevesje ni sposobno predelati in telo absorbirati. Nisi to, kar ješ - si to, kar absorbiraš!

8. Še malo začini svoje življenje

Ne pozabi v svojo prehrano dodati začimbe. Te naredijo jedi bolj okusne, telesu pa pomagajo pri razstrupljanju.

To so denimo: koriander, ingver, cimet, klinčki, timijan, peteršilj, rožmarin in kurkuma.

9. V posteljo pred 23. uro

Da se telo lahko zares razstrupi in regenerira, potrebuje dovolj spanja in počitka. A ni vseeno, kdaj spimo. Če je le mogoče, naj bi zaspali pred 23. uro, saj takrat "ulovimo" najbolj učinkovit spanec. 

10. Potenje v savni

V teh dneh si privošči tudi obisk savne, ki bo še dodatno pomagala, da se iz telesa izločijo strupi.

11. Gibanje in svež zrak delata čudeže

Potiš pa se lahko tudi med rednim gibanjem. Ne pozabi na sprehod ali pohod v naravo. Svež  zrak dela čudeže!

12.  Meditacija in čiščenje čustev

Ni dovolj, da razstrupimo le strupe, ki jih vnašamo v telo s hrano in pijačo. Potrebno se je očistiti tudi emocionalnih strupov, ki se v telesu nabirajo ob stresnih situacijah, ko potlačimo čustva (jezo, žalost...) ali doživimo travmatično izkušnjo. Te so lahko včasih še bolj škodljivi kot nezdrava hrana!

Emocionalnih strupov se očisti z zavestnim sproščanjem telesa in čustev skozi sprostitvene tehnike, kot je meditacija.

Kako se boš pa ti lotil/-a razstrupljanja? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motiviramo 23. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.