Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0180271507

Foto: Profimedia

Priznajmo si: veliko lažje se motiviramo za vadbo, če nam nekdo drug govori, kaj naj naredimo.

Vsak med nami ve, da je veliko težje, če nekaj počnemo sami - pa naj gre za vodenje lastnega podjetja z nekaj zaposlenimi, za študij, ki zahteva predanost in nenazadnje tudi za vadbo v "solo" izvedbi. Prav pri slednji zna biti motivacija precejšnja težava. To ve vsak, ki vadi sam.

Če imaš za seboj skupino, ki te pri vadbi spodbuja, kakšno stvar opraviš tudi takrat, ko misliš, da ne zmoreš več ali se ti enostavno ne ljubi. Vsi ljudje preprosto nismo za skupinske vadbe, obstaja kar precej "volkov samotarjev", ki se tega početja raje lotijo sami.

Težava pa je v tem, da je težko vztrajati in se motivirati. Vadbenim "volkovom samotarjem" je skupno to, da vadijo brez trenerja ali prijatelja, ki bi jih vzpodbujal pri tem. Brez vzpodbude pa je težko. Kako se torej motivirati za telovadbo, včasih tudi za preseganje lastnih meja, če ob sebi nimamo nekoga, ki bi nas vzpodbujal, ko je težko? S pomočjo petih preprostih trikov!

1. Naredi urnik in se ga drži!

Koliko dni v tednu hočeš nameniti vadbi? Najprej razčisti pri sebi, potem pa si naredi urnik vadbe. Na koledar si vpiši čas za to aktivnost, tako kot bi si ga vpisal za kakšne sestanke, predavanja ... Morda se ti to zdi nepotrebno, a ko vadbo načrtuješ vnaprej, se "možnost" spremeni v kategorijo "obveznost." Če pa te na določeni dan doleti kakšna nenapovedana obveznost, vadbo preprosto vpiši v naslednji prosti termin - najdi luknjo v urniku in si vzemi čas. Tako ne bo prihajalo do "preskakovanja" terminov - če se odločiš, da bo telesna aktivnost na vrsti trikrat tedensko, poskrbi, da tako tudi bo.

2. Poišči somišljenike

Ni nujno, da zaradi tega, ker ne vadiš v skupini, ne moreš najti istomislečih ljudi, ki ti bodo nudili podporo pri vadbi. Skušaj poiskati somišljenike, v tvojem okolju so zagotovo tudi ljudje, ki so ti po tej plati podobni. Poveži se z njimi, morda tudi s pomočjo družbenih omrežij. Ni se vam treba srečevati - v dobi interneta bo zalegla tudi vzpodbudna beseda kakšnega virtualnega znanca, ki se sooča s podobnimi motivacijskimi težavami. Lahko samo dodamo: tehnologija je res dobra reč.

3. Vodi dnevnik vadbe

S pomočjo dnevnika (ta je lahko v papirni ali računalniški obliki) lahko slediš svojemu vadbenemu napredku. Vanj si vpisuj svoj napredek: število pretečenih kilometrov, število narejenih trebušnjakov ... In podobno (vse je seveda odvisno od vrste vadbe). Tako bo jasno viden napredek - to pa je vsekakor dobra motivacija za vztrajanje pri vadbi in odlična popotnica za naprej.

4. Postavi si cilje

Ko vadiš brez trenerja ali skupine, zlahka izgubiš motivacijo. Zato si je pomembno postaviti cilje - pa naj gre za preoblikovanje postave, učvrstitev mišic, boljšo kondicijo, izgubo kilogramov ... Ko imaš pred seboj določeni cilj, tudi veš, zakaj se trudiš. Zaleglo bo tudi to, da se prijaviš na neki dogodek - na primer na maraton ali na pohod. To je odlična motivacija, saj točno veš, da moraš do določenega dneva imeti dovolj kondicije za udeležbo na izzivu. O ciljih lahko obvestiš tudi svoje bližnje, ki ti bodo zagotovo stali ob strani in te vzpodbujali, če ti bo zmanjkalo energije.

5. Nagradi se!

Vsakič, ko dosežeš svoj vadbeni cilj, se nagradi. To pomeni, da si privošči kakšno stvar, ki ti je pri srcu - mogoče večerjo v dobri restavraciji, obisk gledališča ali koncerta, novi par čevljev ... Nagradi se z nečim, kar ti je pri srcu in v čemur uživaš, a si le redko privoščiš. Tudi taka "samonagrada" je odličen motivator.

6. Zabavaj se!

Če se še odločaš, kakšna vadba bi ti najbolj ležala, se odloči za tisto, za katero veš, da se ob njej še najbolj zabavaš. V vadbi uživaj in se veseli pozitivnih sprememb, ki te bodo zagotovo doletele.

Woody Allen je nekoč dejal, da je 80 % uspeha že to, da se nekje prikažeš. Zato se prikaži. In se loti vadbe!

 

#vztrajam motiviramo 26. december 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.