Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
jagode_IlmoVQO

Foto: Profimedia

Vsekakor je pri vsaki športni dejavnosti pomembna tudi prehrana. Vsak pravi športnik, med katere sedaj sodiš tudi ti ve, da je zdrav in močan imunski sistem v veliki meri odvisen tudi od prehrane.

Naša prehrana mora biti v prvi vrsti uravnotežena, zdrava in naravna. Tovrstna hrana je glavni vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Med te pa vsekakor sodi tudi najbolj znan vitamin, vitamin C. Prav tega najpogosteje povezujemo z obrambo pred prehladom in gripo.

Koliko in kdaj ga je najbolje zaužiti?

Priporočljiva dnevna količina vitamina C je okrog 100 miligramov. Ker tovrstni vitamin velja za vodotopnega, ga je smiselno uživati v manjših količinah in postopoma čez ves dan. Njegova koncentracija v telesu namreč po treh urah upade, vsak presežek pa se izloči z urinom.

Na kaj moramo še posebej paziti?

Vitamin C je izjemno občutljiv na toploto, svetlobo in tudi na zrak. Ravno zato je najbolje, da sadje in zelenjavo, ki vsebujeta ogromno vitamina C, pred uživanjem čim manj obdelujemo. Namesto kuhanja ter rezanja zato raje pojej kar cele in čim bolj svežih plodove. S skladiščenjem koncentracija vitamina C pada, vendar pa se pri zamrzovanju ohrani kar do 80 % njegove vsebnosti.

Najboljši viri vitamina C

Največ vitamina C je v aceroli, kiviju, jagodah, pomarančah, limonah, cvetači, grenivkah, špinači ter v surovem zelju.

Zagotovo bo uživanje vitamina C večkrat na dan in seveda v primernih količinah, vplivalo na naš tek. Poskusi! Sedaj pa zaužij nekaj vitamina C v obliki najljubšega sadeža, nato pa veselo na tek!

#vztrajam motiviramo 8. junij 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.