Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
tek-dihanje

Foto: Shutterstock.com

Dihanje velja za osnovni življenjski proces, na katerega pa pogosto pozabljamo. Če te pri teku moti zadihanost ali pa če se na trenutke sprašuješ, če je tvoje dihanje pravilno, je današnji članek zate. 

Dihanja se niti ne zavedamo in je povsem samoumevno. Najpogosteje se ga začnemo zavedati šele pri najrazličnejših športnih dejavnostih. 

Kakšno dihanje je med tekom pravilno?

O tej temi obstaja veliko različnih in tudi nasprotujočih si mnenj posameznikov. Za tekače začetnike, med katere morda sodiš tudi ti, je primeren predvsem tek v sproščenem ter udobnem tempu. Merilo za slednje je dihanje, ki mora biti nujno usklajeno s tvojim ritmom teka. Test, da tečeš pravilno, je pogovarjanje s tekaškim partnerjem ali pa petje med tekom brez kakršne koli zadihanosti. Če tega ne zmoreš, to pomeni, da moraš svoj tek vsekakor primerno upočasniti.

Fazi, ki sta pri dihanju med tekom izjemnega pomena

Vdih in izdih veljata za fazi, ki sta pri teku izjemnega pomena. Več kot lahko izdihneš, več lahko tudi vdihneš.

In kje je skrivnost dobrega dihanja? Vsekakor v globokem ter polnem izdihu. Izdih mora biti predvsem močan. Priporočljivo je, da si pomagaš tudi s trebušnimi mišicami. S takim izdihom lahko ohraniš umirjeno dihanje. S popolnim izdihom bo tudi tvoj vdih globok, in sicer brez večjega naprezanja dihalnih mišic. Poskusi dihati povsem umirjeno, četudi ko začneš teči hitreje. Na začetku bo to težko, z vajo in tudi boljšo kondicijsko pripravljenostjo pa ti bo to vsekakor uspelo.

Tudi drža telesa je pomembna

Da bo dihanje med tekom čim bolj optimalno, je pomembna tudi drža telesa. Pomembno je predvsem to, da je tvoj prsni koš dvignjen. Med vdihom kot tudi izdihom moraš trebuh držati noter, prsi pa se pri tem avtomatsko dvigujejo. Istočasno prsni koš potiskaj čim bolj naprej. Na ta način veliko bolje izkoristiš svojo kapaciteto pljuč.

Od danes naprej med tekom pazi na svoje dihanje! To je namreč še kako zelo pomembno. Na začetku ne bo šlo vse tako, kot ste si želiš, zato vztrajaj, tako kot je pomembno vztrajati pri vsaki koristni stvari.

#vztrajam motiviramo 10. junij 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.