Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
n42_kozin_iz

Foto: Igor Zaplatil

V septembru se je z žlahtno lovoriko, naslovom svetovne prvakinje v srednje težki kategoriji po verziji WBU, okitila komaj polnoletna boksarka Ema Kozin, ki je v boksarskem svetu bolj znana pod vzdevkom 'princeska'. Simpatična najstnica pa v ringu ni nič kaj nežna, saj je na kolena spravila že številne nasprotnice, čeprav ob prvem pogledu nanjo česa takega ne bi sklepali. Kljub temu ji je že od malega bližja moška družba, številnim prijateljem pa tako lahko veliko pomaga tudi pri razumevanju njihovih deklet.

V boksarski svet jo je vpeljal oče, ki je želel hčeri najti primeren šport, s katerim bi nekoliko odgnal njeno sramežljivost in nesamozavestnost. Ko je kot deklica nehala trenirati rokomet, si je tako nataknila boksarske rokavice in se preizkusila v ringu. V družbi mišičastih športnih kolegov, ki se jim je sprva čudila, sčasoma pa spletla prijateljske vezi, je osvojila prve boksarske korake, čeprav je prve mesece večino časa preživela na kolebnici. Njen trener sicer odkrito priznava, da talent pri tem ni igral nikakršne vloge, temveč predvsem veliko truda in trdega dela, s pomočjo katerega se je Ema spremenila v trdo boksarsko nasprotnico. Že v mladosti se je rajši kot z dekleti družila s fanti, saj ji je moška družba nadvse ustrezala, tudi po zaslugi starejšega brata, ki jo je pogosto vzel v svojo družbo.

Po končani osnovni šoli se je boksarka vpisala na Vegovo gimnazijo, kjer je bila dve leti celo edino dekle v razredu. "Verjetno se v nobenem primeru ne bi spremenila v tipično najstnico, čeprav imam tudi ženske prijateljice. Pa vendar sem bolj navajena moške družbe. Mislim, da bi v vsakem primeru končala v borilnem športu ali bolj moški dejavnosti," je prepričana šampionka, katere športna izbira je ob sijoči lovoriki sprožila številna vprašanja. Medtem ko so jo nekateri imeli za nasilno, spet drugi za pretepaško, pa je resnica daleč od tega. Ema je po naravi zelo mirno in nežno dekle, v ringu pa je zgodba popolnoma drugačna. Njen vzdevek 'princeska' se tako nanaša predvsem na njeno osebnost zunaj boksa, medtem ko v ringu svoje nasprotnice spretno obdeluje z udarci. In kje se je porodila zamisel za vzdevek? "Moj oči me tako kliče, in ko je trener to slišal, se ni pustil prepričati, da bi izbrali kak drug vzdevek. Sama se pa tudi nisem spomnila česa boljšega, tako da sem se povsem privadila na svoje novo ime," nam je povedala Ema, ki ob borbi in udarcih, ki jih zada drugim, ne čuti nikakršne slabe vesti. In prav je tako! Prav tovrstno razmišljanje, ki je značilno za zmagovalce, jo je pripeljalo do nove lovorike, naslova svetovne prvakinje v srednje težki kategoriji po verziji WBU.

V nemškem Augsburgu sta jo ob ringu spremljala tudi oče in mama, sploh slednja nad hčerino izbiro sprva ni bila najbolj navdušena. Celotno idejo kot način rekreacije je še nekako sprejela, zataknilo pa sej ob prijavi na prvi boj. Emina starša sta bila tako živčna, da je za kamero moral poskrbeti kar njen brat. Tudi njeni sošolci so se sprva čudili izbiri in si debelo ogledovali prve modrice, sčasoma pa so se na njeno izbiro navadili. Glede na šampionski naslov pa se uspešna pot mlade boksarke šele začenja. "V svoji karieri sem zamenjala veliko različnih stilov, česar morda sama niti ne bi opazila, zahvaljujoč trenerju Rudiju pa je to jasno vidno. Rada poskušam nove stvari, povsem odvisno od nasprotnice," prizna Ema, ki se zgleduje tudi po velikih imenih boksarskega sveta.

"Moja prva vzornica je bila Mateja Rajtarić, ki mi je veliko pomagala na moji poti, dosti pa sem pridobila že s tem, ko sem jo opazovala. Spoštujem tudi Dejana Zavca, ki mi pomaga in me dostikrat pokliče ter mi zaželi srečo. Všeč mi je tudi Manny Pacquiao, občudujem pa tudi Vaslyja Lomachenka," nam je zaupala boksarka, ki pa ji velikega obračuna še ni uspelo ogledati si v živo: "Želja je velika. Le težko pa popolnoma neobremenjena pogledam dvoboje, saj ob tem razmišljaš o tehniki in stilu, opazuješ premikanje. Tega gledalci morda ne vidijo, opazijo, medtem ko sem sama zelo pozorna na to." Boksarka pa ni le fizično odlično pripravljena, temveč ima urejene tudi misli v glavi. Prav to je lepota športa, ob napadu nasprotnika je že treba pripravljati protinapad, umik. "To je težko, zato ne smeš v tistem trenutku razmišljati o ničemer drugem. To mi ustreza! Če nisem z glavo pri stvari, je videti kot bi prvič boksala," prizna Ema, ki ji boks predstavlja večji del življenja, saj prostega časa skorajda nima. Po treningih se najraje dobro spočije, v roke pa rada vzame tudi kakšno knjigo, najrajši znanstveno fantastiko in kriminalke. Veliko časa preživi tudi v družinskem krogu, verjetno dosti več kot večina najstnic. Prav to je njena velika prednost, saj tudi odlične družinske vezi veliko pripomorejo k samim uspehom v ringu.

Pred domačim občinstvom

Oktobra se bo Ema pomerila tudi pred domačim občinstvom, v ljubljanski dvorani Tivoli. "Največji izziv bo zmaga. Bistveno je predvsem to, da Ema pokaže, kar zna. Če daš vse od sebe, si lahko zadovoljen, kljub porazu," je prepričan trener Rudolf Pavlin. Njena nasprotnica Florence Muthoni se je že večkrat borila za naslov svetovne prvakinje, tako da ima številne izkušnje. Je kar 16 let starejša od Eme. "Na eni strani bo tako prevladovala mladost, želja, na drugi pa izkušnje. Vendar niti ne dvomimo o Eminem maksimumu," nas je prepričal vodja Eminega moštva. Ženski obračun bo seveda v središču dogajanja, kar je za mlado boksarko prav posebna čast, sicer pa ne bo manjkalo tudi drugih imen boksa: "Na dogodku se bodo borili svetovni prvaki WBF, številna velika imena boksa, med drugim tudi Danny Williams, ki je pred leti nokavtiral Mika Tysona. Vsi borci pa tudi težko pričakujejo Emino borbo."

Nika Arsovski

#vztrajam motiviramo 11. oktober 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.