Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
ly07_40_rijavec1_205_oa

Foto: osebni arhiv

Glasbenik Gianni Rijavec se je na prvi letošnji dan znova odpravil na najvišji vrh Slovenije. Že šesto leto zapored je na Triglav ponesel svojo poslanico za mir, ki jo v imenu Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob pošilja Sloveniji in svetu.

"Prvi januar je svetovni dan miru, in ker je osnovno poslanstvo fundacije širjenje ideje o miru v svetu, je ta dan pravi, da se temu poklonimo,” meni Gianni. In res. Kredarica ga je s poslanico gostila že šesto leto. “Nisem si mislil, da bo poslanica postala tradicionalna. A šest let je že neko obdobje in mislim, da se je 'prijela'. Vsekakor pa ni vsakemu všeč, ker sem (smo) pri teh zadevah praviloma kritični. Zakaj? Zato, ker stvari v naši državi, ki ima ime Slovenija, niso urejene.

Država se v 26 letih obstoja ni pozicionirala kot država Slovenija in razmere so kaotične, ne ve se, kdo pije in kdo plača. Saj veste, kako je doma v družini, če stvari niso urejene, če niso čiste, če ni resnice. Družina se na trhlih temeljih prej ali slej podre. Tako je z državo. Če ne bomo rekli bobu bob, se bo prej ali slej sesulo, žal. Za mir je treba stvari urediti, jasno povedati, pokazati na napake, skratka, stvari počistiti,” pove glasbenik, ki za tovrsten podvig prejema podporo z različnih strani. Posluh imajo tudi pri helikopterski enoti Slovenske vojske, ki mu omogoča tovrstno poslanstvo. “Pred leti smo iskali točko, ki ima veliko simboliko, ki je simbol Slovenije, slovenstva. Triglav je zagotovo eden izmed najpomembnejših simbolov te države, ki nosi, kot sem že omenil, ime Slovenija.

Ni pomembno samo imeti državo. Država pride in gre, pomembno je, da se ohrani slovenstvo, sicer se imenujemo lahko kakorkoli, sploh ni pomembno, lahko je ime države tudi Pinkopalinko. Slovenija ima svoje korenine, zgodovino, kulturo, na tem moramo graditi. Ko bomo začeli to spoštovati, bomo potem lahko cenili tudi druge … Najprej pa moramo sebe. Tako kot pri človeku – če si kot človek pravilno postavljen, če si prava oseba, osebnost, potem nimaš težav, ne s seboj ne z drugimi. Ko si postavljen na svoje noge, si velik, ne glede na fizično, zemeljsko velikost. Za helikopter moram reči, da je bilo zelo preprosto. Šel sem do ustreznih ljudi, do helikopterske ekipe SV, jim razložil namen in pomen akcije in takoj so se odzvali, brez pomislekov. Hvala jim!”

Ostaja kritičen

Gianni na vrhu Slovenije vedno znova odpira tudi določena družbenokritična vprašanja. “Kot sem že omenil in ponovim še enkrat: ko se je postavljala država, se ni postavila na pravih in trdnih temeljih, ki bi jih morala imeti država, imenovana Slovenija. Takrat je dr. Jože Pučnik dal znamenito izjavo, ki smo jo te dni kar nekajkrat slišali: “Za Slovenijo gre, Jugoslavije ni več!”

Očitno so takrat tisti, ki so to državo postavljali, sedeli na ušesih, niso slišali tega, mislim, da kar namenoma, da je bilo to v načrtu. Če bi to upoštevali, sledili zgodovini slovenstva, slovenskega naroda, kulturi, tradiciji, bi bilo danes drugače. Izgubljeni smo, ne vemo, kaj je tisto naše, slovensko. Poglejte malo naše sosede, poglejte narode nekdanje Jugoslavije. Hrvati? Ko se dotakneš njihove identitete, ozemlja, ti ne dovolijo niti milimetra prek roba in tako je prav, to je zanje sveto!

Poglejte Srbe, bog ne daj, da bi karkoli rekel čez njihov narod, se dotaknil njihove zemlje, kulture – in tako je prav! Italijani? Ko prideš do točke, ki se ji reče 'Italia nostra, io sono italiano' je konec, ne dovolijo, da se kakorkoli tlači njihova identiteta. Avstrija? Ne dovolijo ti nič in tako je prav! Lahko bi še našteval, veliko potujem po svetu in vidim, kako stvari potekajo. In mi?

Ubogi Slovenci, vsak, ki ima pet minut časa, nas pelje žejne prek vode. Malo se ozrite okrog sebe in poglejte, kaj se dogaja, katastrofa. To vse je posledica nepozicioniranja države kot države Slovenije, ko je bilo to potrebno. Zdaj bo to zelo težko, če je še sploh mogoče. Tako, kot se zdaj rešujejo stvari, ni nobene perspektive. Naj sklenem: najprej je treba spoštovati, ceniti sebe, da bi lahko spoštovali in cenili druge! Mi morda cenimo druge (mislim, da tudi to ni iskreno, je s figo v žepu), nase pa pozabljamo, celo več, sovražimo se.”

Ima svojo uteho

Še dobro, da ob vseh teh skrbeh Gianni najde svetlo točko v ljubezni do glasbe. Trenutno je klavir njegov novi spremljevalec, ki mu je odprl nove razsežnosti. “Glasba je seveda moja prva stvar. To, kar zdaj počnem, ni moje delo, to sem jaz, to najbolj čutim, to je moja glasba. Od nekdaj je bila v meni, to so melodiozne, romantične skladbe s klavirjem. Kot ste dejali, klavir je zdaj končno ob meni tudi na odru. Ni moj novi spremljevalec, klavir je pri nas doma od nekdaj. V eni izmed sob imamo namreč več kot 200 let star pianino znamke Petrof. Ne spomnim se, kdaj nisem igral tega kraljevskega inštrumenta. Že kot majhen otrok sem tolkel po črno-belih tipkah. S prvim razredom osnovne šole so me starši vpisali v prvi razred glasbene šole. Res je, da sem potem skozi leta glasbenega udejstvovanja klavir nekako 'pozabil' doma. Morda je bilo tako tudi prav. Zdaj je napočil čas za to glasbo. Piko na i je dala turneja po Argentini, kjer sem sam nastopal s klavirjem. Imel sem izreden uspeh, polne dvorane in ovacije občinstva. Ko sem prišel domov, sem klavirju dodal še godalni kvartet in spremljevalni pop ansambel. Nastal je pop-simfo zvok.

Patrik Greblo je naredil priredbe nekaterih mojih starejših balad za godalni kvartet in zadevo sem postavil na oder, imenuje se Gianni Rijavec in godalni kvartet. Poleg mene so na odru še: spremljevalni pop ansambel, ki ga sestavljajo: Matjaž Švagelj (bas, vokal); Arian Krašna (kitara, vokal); Mitja Tavčar (bobni, tolkala).

Godalni kvartet pa: Kati Harej, Anja Istenič, Katja Pirjevec in Patra Tavčar. Zdaj nastajajo nove skladbe v tem logu: Ti si lepa kot pomlad, Ljubezen, Sanje ... Imam odlične koncerte: grajsko dvorišče Štanjel, spomenik Cerje, Vila Vipolže v Goriških brdih. Koncept koncerta je romantičen, idilični ambienti, gradovi, grajska dvorišča, lepi trgi, druga zanimiva prizorišča, na odru veliko sveč, svetlobnih učinkov.

10. februarja bom imel koncert v prečudovitem ambientu grada Štatenberg. To je nekaj posebnega, to je glasba za dušo, srce … To je dokaz, da slovenska pop glasba sodi tudi v koncertne dvorane, da ni samo za veselice, da so ti koncerti enakovredni koncertom klasične glasbe.

MIMA

#vztrajam motiviramo 13. februar 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.