Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
darko1

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Energičen, nasmejan in vztrajen Darko, je naš nov #vztrajam ambasador, sicer pa je paraolimpijec, ki svoje medalje dosega v bazenih. V življenju in športu je dosegel že veliko, vendar pa mu novih ciljev ne primanjkuje.

Darko, ki se je zaradi redke genske napake rodil brez leve roke in obeh nog, je svoj varen dom našel v rejniški družini v Podbrezju na Gorenjskem, kjer je živel povsem običajno življenje. Po svojih zmožnostih je pomagal tudi na domači kmetiji.

Danes tridesetlenik je shodil pri petih letih, ko je dobil svojo prvo protezo, teh pa je od takrat zamenjal že nekaj. Proteze so mu nadvse pomembne, saj mu omogočajo čisto običajno mobilnost. Plavati je začel pri desetih letih v šoli v naravi v Pacugu in takoj je začutil povezanost z vodo. Vendar pa se plavanju ni takoj posvetil, saj je takrat še treniral sedečo odbojko. Prvega pravega plavalnega tekmovanja se je udeležil leta 2005, ko je brez vsakršnega treninga dosegel soliden rezultat. Strokovnjaki so takoj opazili njegov talent.

Darko pravi: "Moja motivacija je vedno dati maksimum od sebe." 

Darkove plavalne panoge so plavanje na 50, 100 in 200 metrov prosto. Plava le z desno roko, s telesom pa krmari. V svoji športni karieri je dosegel že odlične rezultate. Pohvali se lahko z medaljami z največjih tekmovanj, med drugim je bil dvakratni svetovni prvak, lani pa je na evropskem prvenstvu v Dublinu postal evropski prvak na 50 metrov prosto.

Najlepše spomine ima na udeležbo na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2013, ko se dosegel odlično 4. mesto na 200 m prosto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu je kljub šele nedavno sanirani poškodbi preobremenjene rame, zaradi katere je moral treninge prilagajati, dosegel dve odlični 7. mesti

Darko zaradi izkušenj ve, da življenje ni potica in da so v življenju in športu vedno vzponi in padci. To mu daje motivacijo za naprej. Čeprav mu je včasih težko in se težko zmotivira, se zaveda cilja in dela vse, da bi ga dosegel. Morda bo nove športne cilje dosegel že na paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, za katere ima že dosežene norme.

Zaradi svojega pozitivnega pogleda na svet in življenje popolnoma ustreza motu #vztrajam. Kot #vztrajam ambasador želi sporočati, da je lepo biti na vrhu, da pa vmes vedno pridejo tudi krize. Ravno takrat pa je treba vztrajati in se maksimalno truditi za dosego zadanih ciljev.

#vztrajam motiviramo 28. november 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.