Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
816530_7L8KvQG

Foto: Osebni arhiv

Prav glasba je tista, ki je v karantenskih dneh številnim krajšala čas in dvigala moralo. Zaradi odpovedi koncertov in glasbenih aktivnosti so glasbeniki prisiljeni izraziti svojo ustvarjalnost drugače - prav posebno struno pa je ubral Vlado Kreslin.

V sredini marca je tako prvič za družabna omrežja in sledilce zabrenkal na kitaro ter začel pobudo Anti Corona Pesmi iz karantene.

14. marca, ko se je zgodila prva globalna balkonska glasbena akcija in začutila nekakšna povezanost s svetom in 'pobratimstvo srca u svemiru', kot poje Tin Ujević, sem na balkon zvlekel ojačevalnik in električno kitaro ter zaigral Jumpin Jack Flash. Mislil sem, da bo to vse. Ampak odigral sem že več kot 30 pesmi. Na začetku sem nameraval igrati samo tuje komade, tiste, s katerimi sem odraščal oz. je dozorevala moja generacija. Pa so me ljudje kmalu začeli nagovarjati, naj zapojem še kaj svojega,” prizna Vlado.

Vse od takrat je nanizal široko paleto glasbenih hitov, vse od Rolling Stonesov, Boba Dylana in Neila Younga, Janis Joplin, Johnnyja Casha do Bee Geesov, Davida Bowija in Iggyja Popa. Ne manjkajo niti njegove že skorajda pozabljene skladbe kot Zvezdice bele, Čas rojen za dva, Mali bogovi, Okna na stežaj, Če bi te imel …

Svet bo drugačen, upam, da se bo obrnil v bolj pravično, humano smer.

Opažam, da ljudje precej množično spremljajo moje početje in vesel sem, če jih vsaj malo razvedri. Vsak dan znova ugibajo, katera pesem bo na vrsti. Upam samo, da mi jih ne bo zmanjkalo,” pove glasbenik. In ne le to, tudi sam je spoznal, kakšen pomen ima glasba v trenutkih, ko smo ljudje prisiljeni zaustaviti 'konje' in nekoliko izpreči iz vsakdana. “Vsak nasmeh, vsaka prijazna beseda daje upanje, širi pozitivo. Glasba je pa tako ali tako nadnaravna sila, ki preprečuje, da bi povsem podivjali,” nam položi na srce.

Številni ugibajo, kako bo koronavirusna kriza spremenila obnašanje človeka, bodisi ga vrnila nazaj k naravi bodisi se bosta po koncu dogajanja nadaljevali norija ter potrošništvo, ki smo ga vajeni od prej. Nekateri so prepričani, da nam bo trenutna situacija v poduk, in gojijo upanje, da bo človek človeku spet postal drag. Tudi Vlado Kreslin.

“Svet bo drugačen, upam, da se bo spremenil v bolj pravično, humano smer. In da se strah ne bo naselil pregloboko v nas, ker obstajajo osebki, ki bi ga znali izkoristiti proti nam,” zaključi glasbenik.

Napisala: Nika Arsovski
Fotografije: osebni arhiv

#vztrajam motiviramo 19. junij 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.