Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
voda

Foto: profimedia

Vsaka rekreativna dejavnost povzroča izgubo telesnih tekočin. Tako je tudi pri teku, še posebej pri daljših treningih teka, kjer treniramo vzdržljivost. To se pokaže med znojenjem našega telesa zato je potrebno poskrbeti za ustrezno hidracijo.

Koliko vode popiti, pred, med in po tekaški vadbi pa je odvisno od več dejavnikov. Najprej pogledamo intenzivnost  vadbe, če je ta višja, je seveda potrebno povečati vnos količine tekočine. Prav tako je znano, da moški in osebe z večjo telesno maso potrebujejo več tekočine kot ostali.

Tek nam dvigne telesno temperaturo, to se pokaže s tem, da nam postane vroče in obrambni mehanizem telesa, da uravna temperaturo je znojenje. Z izločanjem znoja telo poskuša ohranjati optimalno temperaturo telesa, vendar mi sami pa moramo poskrbeti za ponoven vnos tekočin v naše telo.

Odvisno od dolžine in intenzivnosti teka

Koliko tekočine popiti je odvisno predvsem od trajanja teka in intenzivnosti teka. Pri krajših in manj intenzivnih tekih, do 30 min. tekočin med vadbo ni potrebno vnašati. Pred tekom in po teku pa lahko spijemo kakšen kozarec ali dva. Tukaj je tudi pomembno, da smo se preko celega dneva dobro hidrirali.

Ko se pa lotimo daljših tekov, zmerne intenzivnosti, kot je polmaraton pa si privoščimo dobro uro pred tekom pol litra vode in pa vmes 2 dcl vode.

Pri tekih, kjer so v planu visoke intenzivnosti in tudi daljše pa je potrebno že dve uri prej spiti pol litra vode, po ogrevanju si privoščiti 2dcl vode in pa tudi med samo vadbo. Po teku pa gledamo, da v roku pol ure spijemo do pol litra vode.

Kaj piti?

Vodo ali posebne pijače? Pri zmernih in krajših intenzivnosti je povsem dovolj voda. Ko smo pa na daljših in intenzivnejših tekih pa si privoščite športne napitke.

Predvsem pa je pomembno, da vse načine hidriranja tudi prej preizkusite. Na samem športnem dogodku, maratonu, ne odkrivajte novih športnih pijač in ne preizkušajte novih metod. Vse kar ste do tedaj počeli, naj ostane enako in samo tako se boste v cilju dobro počutili.

Poglejmo, kaj o količini popite vode še pravi Simona.

#poslušaj svoje telo

Priključite se tekaški skupini, kjer najdete strokoven kader, ki vam bo pomagal pri postavljanju in doseganju vaših ciljev. Tecite za celo življenje in ne za maraton jutri.

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 18. oktober 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.