Muslimanske ženske pojasnjujejo: kakšno je v resnici njihovo spolno življenje?

Muslimanske ženske pojasnjujejo: kakšno je v resnici njihovo spolno življenje? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2023

Je spolno življenje odvisno tudi od veroizpovedi?

Vsaka religija ima svoje navade in vrednote, kar se lahko odraža tudi v partnerskih odnosih. Tudi v postelji lahko čutimo vplive veroizpovedi.

Na portalu Cosmopolitan so delili zgodbo, ki razkriva skrivnosti iz spalnice muslimanskih žensk po svetu. Preverite, kaj so zapisali.

Ženski užitek je islamska pravica

Mnogo prepozno sem izvedela, da je seks med poročenim parom v islamu v resnici del bogoslužja. Bila sem pozno v svojih dvajsetih, ko sem odkrila, da je ženski užitek islamska pravica in je, če ta pravica ni izpolnjena, to lahko razlog za takojšnjo ločitev. 

Tega, da je muslimanska vera naklonjena ženskam, njihovim telesom in užitkom, me niso nikoli učili. Vse to sem odkrila med prebiranjem knjige dr. Asme Barlas z naslovom Believing Women in Islam.

Kako bi le vedela? Tako kot mnoge muslimanske ženske, sem v domačem okolju le redko slišala besedo seks; niti ko sem bila v puberteti niti ko sem odraščala v mlado žensko.

Tudi, ko sem se odselila in postala bolj samostojna, je bila tema o seksu le redko načeta. Namesto tega sem prejemala opozorila, česa ne smem početi in kako naj se ne osramotim. 

In v teh mislih, čustvih in izkušnjah nisem sama. Vzgojena sem bila s pomanjkanjem znanja o seksu – in tudi moja nevednost glede tega, kakšne so moje islamske pravice kot muslimanka – niso neobičajne.

#1

Pesnica, radijska voditeljica BBC in avtorica knjige These Impossible Things Salma El-Wardany je bila vzgojena v egipčanskem, irskem in južnoazijskem gospodinjstvu in pravi:

"Odraščala sem v družini, ki je zamenjala TV program takoj, ko se je v filmu pojavil prizor poljubljanja. Če smo bili v kinu, ko se je to zgodilo, je moj oče glasno tulil in mi rekel, naj ne gledam."

"Fizična intimnost se je zdela kot ogromna skrita stvar, ki je bila navsezadnje napačna, umazana in prepovedana."

V iskanju odgovorov je Salma informacije o svojem telesu in spolnosti iskala tako, da je brskala po globinah interneta in pornografije.

Zdaj, skozi lečo odraslosti in za nazaj, ve, da so ti viri tudi nezanesljivi učitelji. Toda kaj naj bi storila? Kam drugam naj bi šla kot mlada muslimanka z vprašanji o tem, kaj je naravno?

"Ne govoriti o seksu je tako neverjetno nevarno. To pomeni, da so ljudje potisnjeni zunaj vere in počnejo stvari na nevaren način," pravi Salma. "Raven sramu, ki se uporablja za ljudi, ki imajo spolne odnose, je izčrpavajoča in pomeni, da nekateri ljudje nočejo biti del vere, kajti zakaj bi, ko pa jim je priučen sram okrog te tematike."

#2

Alya Mooro, avtorica knjige The Greater Freedom: Middle East Women Outside Of The Stereotypes, močno zavzema predvsem za dober odnos s svojimi telesi.

"Muslimanke šele sedaj zares začenjajo govoriti o tem, kako pomembno je, da se dotaknemo, raziskujemo same sebe in vemo, kaj nam je všeč - in kako pomembno je to, da potem lahko v tem uživamo z drugimi ljudmi."

Alya meni, da je treba to spodbujati že od malih nog in da radovednosti o svoji anatomiji ne bi smeli razumeti kot nekaj spolnega.

"Moramo vedeti, kako izgleda naše telo in kaj počnejo različni deli, da bi jih lahko resnično cenili in ne bi ob njih čutili strahu in sramu. Tako bomo lahko prevzeli lastništvo nad svojo pravico do užitka."

#3

Za komičarko in avtorico Sex Bomb, Sadio Azmat, je seks le seks.

"Mislim, da ne bi smela imeti posebnega odnosa do seksa samo zato, ker sem muslimanka - še posebej ne, ko gre za škatle, v katere me postavlja družba." Obstaja mit, da mora biti muslimanka povezana z določenimi boji ali pripovedmi, nekaj, kar že sam Sadiin obstoj razbija.

"Vedno sem mislila, da je seks samo užitek. Nikoli me ni bilo sram zaradi seksa. Takoj, ko ugotovim, kako pridobiti nekoga nasprotnega spola, je to to."

Toda, kot vemo, je pri seksu redkokdaj le seks. Toliko naše identitete, naše lastne vrednosti je lahko povezane s seksom. "Trenutek, ki je spremenil moje mnenje o seksu, je bil, ko sem spoznala, da si zaslužim ljubezen. Med odraščanjem to ni bilo nekaj, kar se mi je zdelo poudarjeno in mislim, da je to tisto, kar je manjkalo. Če svojemu spolnemu zadovoljstvu do neke mere ne daš prednosti, zakaj bi jo potem kdo drug?"

Za Salmo, Alyo in Sadio ter številne druge mlade muslimanke je seks popotovanje, ki so ga prepustile samim sebi.

Čeprav vse hodijo po edinstveni poti, je njihov skupni cilj, ki so ga dosegle, razumevanje, da je njihova spolnost njihova lastna in da je užitek njihova pravica. "Zelo trdo sem delala, da sem se naučila, da od svojih spolnih odnosov zahtevam užitek, namesto da bi bila predmet za moški užitek," pravi Salma.

"To je bila res dolga in težka pot. Predstavljajte si, kako drugače bi lahko bilo, če bi se med odraščanjem lahko odkrito in pošteno pogovarjali o spolnosti. Če bi imeli starejše člane skupnosti, ki bi nas vodili."

Foto: Profimedia

Povzeto po: Cosmopolitan UK

Preberite več na Cosmopolitan.si