RAZKRIVAMO: Kakšno je v resnici spolno življenje Jehovih prič?

RAZKRIVAMO: Kakšno je v resnici spolno življenje Jehovih prič? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2022

Preverite, kakšno je ljubezensko in spolno življenje Jehovih prič v Sloveniji!

Novinarji portala Metropolitan so se pogovarjali s Stankom Gaborjem, predstavnikom za odnose z javnostmi Jehovih prič v Sloveniji. Gabor je med drugim v intervjuju pojasnil tudi, kakšno je ljubezensko življenje teh, ki strogo živijo v skladu z vero.

Kako Jehovove priče gledate na zmenke in zunajzakonska razmerja?

"Ker sta nam kot Jehovovim pričam predanost in zvestoba, še posebej v zakonu, zelo pomembni, so zunajzakonska razmerja za Jehovove priče nesprejemljiva, zmenki pa so pot do medsebojnega spoznavanja," pojasnjuje.

Ali imajo Jehovove priče kakšna pravila glede zmenkov?

"Jehovove priče verjamemo, da nam svetopisemska načela pomagajo sprejemati odločitve, ki so hkrati Bogu po volji in koristne za nas. Prepričani smo, da je zakon med moškim in žensko trajna zveza in zato na zmenke, ki vodijo k zakonski zvezi, gledamo resno in odgovorno. Verjamemo, da so zmenki primerni za tiste, ki so dovolj stari za poroko.

Ker v Svetem pismu jasno piše, naj se ogibamo spolne nemorale, naj fant in dekle poskrbita, da na zmenkih nista povsem sama. Kot spolno nemoralo namreč štejemo spolne odnose med dvema, ki (še) nista poročena."

Pri katerih letih je sprejemljivo, da začnete hoditi na zmenke?

"Ni predpisa, pri katerih letih naj bi bili zmenki sprejemljivi, je pa res, da zmenke jemljemo kot pot do zakonske zveze in ne le kot zabavo ali sprostitev."

Ali lahko Jehovova priča gre na zmenek ali se poroči z nekom, ki ni Jehovova priča?

"Vsaka Jehovova priča mora sprejeti osebno odločitev, pri kateri ji lahko pomagajo svetopisemska načela. Ta lahko prispevajo k enotnosti in harmoniji znotraj zakonske zveze. Zato tudi v zakonih, kjer drugi zakonec ni Jehovova priča, upoštevanje teh načel utrdi zakonsko zvezo.

Seveda pa enako versko prepričanje ravno tako kot drugi skupni interesi prav gotovo zelo pomembno prispevajo k trdnosti zveze."

Ali morajo starši odobriti izbranega partnerja?

"Ne, v nobenem primeru."

So homoseksualna razmerja dovoljena?

"Prepričani smo, da se ima vsak pravico sam odločati, kako bo živel. In zato tudi nikogar ne silimo v to, kako mora živeti in drugih tudi ne obsojamo.

Sveto pismo zelo jasno in eksplicitno omenja homoseksualne spolne odnose kot nesprejemljive za kristjane. Kdor je v homoseksualnem razmerju, se je torej odločil, da ne želi upoštevati teh navodil, po katerih smo se kot Jehovove priče prostovoljno odločili živeti.

Ravno tako kot smo se na temelju Svetega pisma tudi odločili, da ne počnemo drugih stvari, ki so danes načeloma sprejete, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola ali uporaba sprostitvenih drog.

To pa ne pomeni, da na tiste, ki so se odločili tako živeti, gledamo sovražno ali se jih ogibamo. Ravno nasprotno, tudi nanje spoštljivo gledamo enako kot na vse druge, ki niso Jehovove priče, ker tudi sami zelo cenimo, če so drugi spoštljivi do nas," pojasnjuje Gabor.

Ali Jehovove priče lahko masturbirajo?

"To je zelo intimno vprašanje in nimamo seznama stvari, ki se smejo ali pa ne smejo delati, dokler ne gre za svetopisemsko prepoved.

Glede na to, da želimo kot Jehovove priče živeti po tem, kar dojamemo kot Božja načela za spolnost, je samoobvladanje ena pomembnih lastnosti, ki nas ne samo približajo Bogu, ampak je koristna tudi v gradnji kakovostnih medčloveških odnosov," razlaga.

Ali so kakršnikoli spolni odnosi dovoljeni pred poroko?

"Glede na to, da je 'srce zvijačno ... in je v obupu pripravljeno narediti vse', razumemo, da se je treba pred poroko (in tudi med neporočenimi) ogniti vsemu, kar bi lahko privedlo do spolnega odnosa."

Ali so zaščiteni spolni odnosi (torej, odnosi za užitek in ne reprodukcijo) dovoljeni?

"Seveda, spolni odnosi niso pogojevani z reprodukcijo. Služijo tudi izražanju ljubezni in okrepijo zvezo ter so vir medsebojnega zadovoljstva in veselja.

S tem v zvezi Sveto pismo lepo opiše, kako Bog gleda na pomen spolnosti med poročenima: 'Naj bo tvoj izvir blagoslovljen in veseli se z ženo, ki jo imaš že vse od svoje mladosti, z milo košuto in ljubko srno. Njene prsi naj te razveseljujejo ves čas. Nenehno bodi očaran od njene ljubezni,'" zaključuje Gabor.

Preberite več na metropolitan.si

Preberite tudi: