S čim hranite svoje štirinožne pasje prijatelje? TA vrsta hrane je namreč lahko smrtno NEVARNA

S čim hranite svoje štirinožne pasje prijatelje? TA vrsta hrane je namreč lahko smrtno NEVARNA (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2023

Zdrava prehrana ni pomembna le za ljudi, temveč tudi za naše hišne ljubljenčke. Če ste lastniki psa, preverite s čim ga hranite, saj so nekatere ugotovitve glede določene pasje hrane zaskrbljujoče.

Strokovnjaki so opozorili, da je surova hrana za pse lahko strupena za pse, saj vsebuje nevarne odmerke strupenih kovin. Nova raziskava Univerze v Cambridgeu je pokazala, da je bila varna meja svinca presežena v 77 odstotkih vzorcev nekuhane hrane, katere glavna sestavina je bil fazan.

Raziskovalci so testirali 90 vzorcev petih različnih proizvodov hrane za pse na osnovi fazana. Ugotovili so, da so koncentracije svinca v enem izdelku 245-krat presegle mejno vrednost, v drugih dveh pa 135 in 49-krat.

»Že prej smo vedeli, da so koncentracije svinca v fazanovem mesu, ki se prodaja za prehrano ljudi, pogosto veliko višje, kot je dovoljeno v drugih vrstah mesa, kot so piščančje, goveje ali svinjsko,« je povedala Debbie Pain z oddelka za zoologijo Univerze v Cambridgeu. »Vendar smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da so koncentracije svinca v surovi hrani za pse v katerih je glavna sestavina fazan, toliko višje.«

Zastrupitev s svincem je lahko smrtno nevarna

Pri mletju mesa za hrano za hišne ljubljenčke, nastanejo majhni delci svinca, kar poveča možnost, da se ta absorbira v krvni obtok. Psi, ki jedo hrano s tako visoko koncentracijo svinca, so izpostavljeni tveganju, da se njihovo zdravje poslabša, pri čemer so še posebej ranljivi mladiči zaradi razvijajočega se živčnega sistema.

Zastrupitev s svincem je lahko zelo nevarna tako za hišne ljubljenčke kot za ljudi, saj visoke koncentracije kovinskih delcev povzročajo krče in celo smrt.

Koncentracije svinca nad mejno vrednostjo ostankov so bile ugotovljene v izdelkih na osnovi suhega fazana, vendar so bile nižje od tistih, ugotovljenih v surovem fazanovem mesu. V raziskavi nevarnih ravni svinca ni vseboval noben vzorec piščanca, gosi ali konzerviranega fazana.

Vir:mirror.co.uk

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: