Se izogibate usesti na školjko na javnem stranišču? TO je razlog, da tega ne bi smeli početi

Se izogibate usesti na školjko na javnem stranišču? TO je razlog, da tega ne bi smeli početi (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

Če je kaj, zaradi česar ženske zavidajo moškim (poleg tega, da nimajo menstruacije in jim ni potrebno roditi), je to dejstvo, da lahko stojijo in urinirajo na javnem stranišču.

Pogost scenarij med ženskami, ki se ne želijo usesti na straniščno školjko na javnem stranišču je, da na vso moč trudijo na pol stati nad javnim straniščem tako, da se ga ne dotaknejo. Temu bi lahko rekli tudi »umetnost čepenja in lebdenja« nad straniščno školjko, da se ne bi dotaknile mikrobov in bakterij, ki se nahajajo na javnih straniščnih školjkah. Če prikimavate, se pripravite na presenečenje.

Zakaj ni dobro na pol čepeti nad straniščno školjko in urinirati?

Strokovnjaki pravijo, da ni dobro, da med uriniranjem na pol čepite nad straniščno školjko, saj s tem tvegate, da oslabite medenično dno. V vaši medenici so trije organi: mehur, v katerem se shranjuje urin, maternica in danka. Dno medenice mora ostati močno, sicer lahko ti organi izpadejo. Tovrstno stanje se imenuje prolaps medeničnih organov. Polovično čepenje nad straniščno školjko, ki se ga ženske večkrat poslužujejo na javnih straniščih, lahko sčasoma oslabi medenično dno.

Prav tako lahko povzroči nepopolno izpraznitev mehurja, kar vodi do večje pogostosti in nujnosti uriniranja, v skrajnih primerih pa celo večjo verjetnost okužbe mehurja. Naslednjič raje kot to, da v napol sedečem položaju skušate opraviti svojo potrebo, straniščno desko očistite z razkužilom in nanjo razporedite robčke, preden se usedete nanj.

Za zagotavljanje higiene in varnosti lahko storite še druge stvari kot so:

Ne odlagajte svojih stvari na tla

Če vas na javnem stranišču spremlja prijateljica, ji lahko izročite svoje stvari, medtem ko boste v miru urinirali. Če ste sami, imejte svoje stvari pri sebi in ne na tleh, saj je glede na raziskavo, objavljeno v reviji PLOS One, največja koncentracija mikrobov v javnih straniščih na tleh.

Izogibajte se neposrednemu dotikanju kljuke vrat

Znano dejstvo je, da imajo javna stranišča vsak dan veliko obiskovalcev, ki se dotikajo kljuke vrat in na ta način se prenašajo številni mikrobi. Za odpiranje vrat uporabite robček, ki ga po uporabi odvrzite v smeti.

Izogibajte se uporabi sušilnika za roke

Ko končate z uporabo stranišča, si umijte roke z milom in si jih dobro obrišite.  Vzdržite se uporabe sušilnika za roke, tudi če vas mika, da bi si roke na hitro posušili. Vroč zrak iz sušilnika lahko razširi mikrobe, ki so prisotni v zraku. Namesto tega za sušenje raje uporabite papirnato brisačo ali robček. 

Vir: theconversation.com