Slovenka o svoji izkušnji v porodnišnici: "Psihično, fizično in verbalno nasilje je nedopustno"

Slovenka o svoji izkušnji v porodnišnici: "Psihično, fizično in verbalno nasilje je nedopustno" (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2022

"Ni prav. Narediti mamo "nesposobno" in ji vzeti zaupanje vase še preden mine 24 ur po porodu (dela o porodu se sploh ne bom dotikala sedaj) je kaznivo dejanje po vseh zakonih narave..."

V javnost prihaja vse več zgodb, ki poročajo o neprijetnih, celo grozljivih izkušnjah v slovenskih porodnišnicah.

O tem je spregovorila tudi Marina, ki je kot mlada mamica doživela grenko izkušnjo.

"11 let nazaj sem doživela svojo prvo zgodbo. Nesramnosti, nespoštovanja, zmerjanja in nerazumevanja s strani osebja v porodnišnici," je zapisala.

"Že takoj na začetku povem. Ne, nisem preobčutljiva in nisem občutljiva. Enostavno, tako se ne dela in to se ne sme. In seveda, niso vsi ljudje enaki. Sem pa mnenja, da kdor ne zna delat z ljudmi, kdor nima srca, želje in volje za to, kdor ne zna iti čez svoje občutke, nima kaj iskati v službah z ljudmi in niti najmanj v službah s kakršnokoli povezavo z nosečnicami in mamicami po porodu.

Nasilje v porodnišnici in na poporodnem oddelku je nedopustno. Fizično, psihično in verbalno. Nikakor nisem prva. Žal tudi (od takrat) ne zadnja. Kje je rešitev?

Poti je več. Tista, ki sem jo jaz ubrala je znanje. In skrb zase in za svoje otroke. Pokazati kremplje. Žal, ampak resnično. Močneje, kot to naredi mama v živalskem svetu. Ne bom spletla in se zapletla v vse zgodbe sedaj. je preveč. Ker pa se bliža slovenski teden dojenja in mi je FB ponudil ta spomin, se dotaknem tega začetka mojega materinstva.

"Kakšna mati pa ste, da otroku ne date dodatka?!" 
"Pa saj vidite, da nimate mleka"
"Gospa, otrok je včeraj spil 10 mililitrov, danes jih MORA že dvajset".

Govorim samo svojo zgodbo. In že tukaj je potrebno glasno zakričati STOP! 

Oprostite, ampak živalska mama v meni glasno kriči nazaj:  "A se hecate?! Oprostite, ampak a ste resni?! S kakšno pravico?"

S kakšno pravico in mislijo, lahko mamici en dan po porodu rečete, da otrok potrebuje dodatek? Da mamica nima dovolj mleka? Da ne more dojiti? In to, da otrok mora prihodnji dan spiti že enkrat več kot dan poprej?

NE. STOP. DOVOLJ.

Z mirnim tonom vam povem. To je nasilje nad žensko.

Če pa mi popustijo živci, pa prosim lepo. Dajte vi preteči maraton ali pa se prerivajte skoz kak dolg ozek tunel, ali pojdite plavati nekaj deset kilometrov, potem vam pa naj nekdo postavi pravila koliko morate jesti in piti.

Ob vsem tem (ker gre za primerjavo) pa otroka še velikokrat odnesejo od mamice, ga v mrzlem in tujem okolju preglejujejo, prerežejo popkoivnico veliko prehitro, potiskajo glavico k dojki nič preveč nežno in nato še komaj rojenemu bitju določijo koliko mora piti in jesti. Če se slučajno upre, je pa glukoza naslednji ukrep.

NE.

Ne vem zakaj prav danes toliko gnusa in jeze in žalosti diha iz mene. Najbrž je čas, da moji nežnosti v materinskem svetu in delu z nosečnicami dodam tudi mero ognja. Za vsako izmed vas stojim, ki ste to doživele. Z in za vsako. 

Ni prav. Narediti mamo "nesposobno" in ji vzeti zaupanje vase še preden mine 24 ur po porodu (dela o porodu se sploh ne bom dotikala sedaj) je kaznivo dejanje po vseh zakonih narave.

Predolgo bi bilo tole, če nadaljujem.

Mame. Vse ve, mame ste. mame z velikim M. Ne dovolite tega. Za vas, za vaše otroke in za vaše deklice, ki bodo enkrat vstopile v svet materinstva. 

Najdite način, poiščte znanje in podporo, da boste lahko z mirom v sebi nosile kremplje za svet okrog vas in imele puhasta krila in toplo naročje za vaše otroke.

Lep je ta svet. S kontrastom ljudi, ki potrebujejo (sicer sočutje) menjavo službe, če ne zmorejo razumeti lepote in krhkosti poroda, dojenja in materinstva," je še dodala.