"Vseh svojih 9 otrok sem rodila doma. Moj zadnji, štiridnevni porod je bil orgazmičen"

"Vseh svojih 9 otrok sem rodila doma. Moj zadnji, štiridnevni porod je bil orgazmičen" (foto: Foto: Instagram/bauhauswife) Foto: Instagram/bauhauswife
11. 3. 2023

Porod je edinstvena izkušnja, ki se razlikuje od vsake ženske. Tovrstna izkušnja pa je odvisna tudi od tega v kakšnih okoliščinah in okolju se zgodi.

Nekatere ženske se odločijo za porod v domačem okolju. Med njimi je tudi Yolande Norris-Clark, ki je mama devetih otrok. 

Do sedaj je vedno rodila v različnih položajih, med samim porodom pa se je  odločila, v katerem položaju bo rodila. Njen zadnji porod je trajal štiri dni in je bil »popolnoma brez bolečin«.

42-letnica je prepričana, da ženske instinktivno vedo, v kakšnem položaju želijo roditi

Tako se je namreč odzvala na kratek esej, ki je zaokrožil po družbenih medijih, v katerem je zapisano, da za ženske ni naravno, da rojevajo na hrbtu. Norris-Clarkova meni, da lahko ženske v pravem razpoloženju in brez ljudi, ki bi jim govorili, kaj naj naredijo, doživijo »orgazmično« porodno izkušnjo.

Na svojem blogu je zapisala: »Ali ste vedeli, da so ženske od začetka človeštva intuitivno rojevale v vseh možnih položajih? Od stoje, čepenja, ležanja na boku, ležanja na hrbtu do sedenja, podprtega s stolom ali drugo površino.«

Kot svobodnjakinja, nosečnost in porod doživlja edinstveno

Položaji, v katerih je rodila sama, vključujejo sedenje v vodi, na vseh štirih in ležanje na hrbtu. Ker pa je svobodnjakinja, nosečnost in porod doživlja brez zdravniškega posredovanja. Pa tudi sicer z možem in družino živijo poseben družinski slog v Nikaragvi v Južni Ameriki. Njen deveti in zadnji otrok, se je rodil v majhni hiši v džungli, ki je bila od najbližje bolnišnice oddaljena 300 km.

Na zadnji porod ima poseben spomin

»Zadnji otrok se je rodil štiri dni po tem, ko mi je odtekla voda. Celotna štiridnevna izkušnja je bila popolnoma mirna, popolnoma brez bolečin in celo orgazmična. Skozi valove sem se premikala sama, dokler ni v zadnjih petih minutah v sobo prišel moj mož. Rojstvo je bilo ekstatično - medtem ko sem ležala na hrbtu, kar je bil spet, kot vedno, položaj, ki sem ga instinktivno zavzela.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emilee Saldaya (@freebirthsociety)

Svoji porodni izkušnji se je prepustila brez razmišljanja ali premisleka. Vendar pa, kot ima zapisano tudi na svojem spletnem mestu, ženskam, ki razmišljajo o porodu na domu priporoča, da je ob njih babica (doula), saj se lahko z njo pogovorijo, pomaga pa tudi pri ostalih informacijah glede oskrbe, podpore in primernosti za porod v domačem okolju. Babica prav tako lahko med porodom daje nasvete in preverja zdravje nosečnice in otroka, ter je na voljo, če kdorkoli potrebuje pomoč, ki jo po potrebi lahko priskrbi.

Preverite tudi: Moški brutalno iskreno spregovorili o tem, kaj jih v razmerju največkrat moti

 
Vir: thesun.co.uk