"Z ženo komaj poravnava mesečne račune, ona pa za botoks zapravi celo premoženje" (osebna izpoved)

"Z ženo komaj poravnava mesečne račune, ona pa za botoks zapravi celo premoženje" (osebna izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Življenjski stroški že nekaj časa vztrajno naraščajo, kar opaža mnogo ljudi, saj si marsikdo ob svojih prihodkih ne zmore privoščiti toliko, kot bi si morda želel.

Finančna stiska tare tudi enega izmed uporabnikov znanega spletnega portala, ki je svetovalko povprašal kaj naj stori, ker:

Žena kljub pomanjkanju denarja, neprestnano zapravlja za svoje lepotičenje

»Oba z ženo sva zaposlena, toda medtem, ko jaz varčujem, ona za svoj videz zapravlja celo premoženje. Star sem 31 let, ona pa 32. Imava dva otroka, stara tri leta in 14 mesecev. Odkar sta se rodila otroka, dela za polovični delovni čas in zasluži veliko manj kot jaz.

V nekaterih mesecih gre na tesno z denarjem ali pa si moram denar sposoditi pri očetu. To se navzven ne vidi, saj žena izgleda kot, da imava milijone. Vsak mesec gre na geliranje nohtov, podaljšanje trepalnic, urejanje las in v solarij, poleg tega pa še vse seanse botoksa.

Medtem se sam brijem, namesto da bi šel k frizerju, in si skoraj ne kupujem novih oblačil. Prav tako sem prenehal kaditi in skoraj ne pijem alkohola. Zdi se mi, da sem žrtvoval vse, a moja žena ne glede na to, še naprej razmetava z denarjem.

Vsak mesec trdo delam, toda še vedno sem v dolgovih. To je tako depresivno in zdi se mi, da mi žena sploh ne pomaga. Pravzaprav se zaradi njenih potrošniških navad vedno bolj zadolžujemo. Naše finančno stanje me spravlja v stres in zdi se mi, da sem razočaral svojo družino. Žena iz svoje plače plačuje hrano, jaz pa plačujem vse drugo. Prosil sem jo, naj plačuje več stvari, vendar noče.« 

Odgovor svetovalke:

»Veliko ljudi ima trenutno težave zaradi naraščajočih življenjskih stroškov, zato ne imejte občutka, da ste svojo družino pustili na cedilu. Trdo delate in naredite vse za svojo družino.

Z ženo se pogovorite o tem, kako ste zaskrbljeni. Povejte ji, da se počutite pod velikim pritiskom in da potrebujete njeno pomoč. Prosite jo, da naredita načrt in način za vaše finance, ki bo pravičen za oba.

Bolje bi bilo, če bi obe plači nakazovali na en račun in iz tega skupnega računa plačevali vse račune in nujne potrebščine - hrano, toaletne potrebščine in podobno. Sredstva, ki bi ostala, pa bi lahko enakomerno razdelila za razkošje.« 

Kaj bi na njegovem mestu naredili vi?

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: