Zakaj bi morali v hladilnik vedno postaviti sol

2. 9. 2023
Deli
Zakaj bi morali v hladilnik vedno postaviti sol (foto: Profimedia)
Profimedia

V hladilnik postavite sol. Seveda ne v embalaži, najbolje v skodelici ali manjši posodi. 

Vendar skodelice nato ne postavite le na polico ali v vrata hladilnika, temveč tudi v predal za zelenjavo. Sol je higroskopična, kar pomeni, da sprejema vlago iz okolice in s tem ne boste poskrbeli le za hladilnik, temveč bo tudi vaša zelenjava ostala sveža veliko dlje. Pri tem si velja zapomniti, da je potrebno sol redno menjati, saj lahko absorbira le omejeno količino vlage. 

Zakaj se v hladilniku nabira vlaga in zakaj je to lahko velika težava? 

Kapljice vode oziroma kondenzata se lahko naberejo tako na steklenih policah kakor tudi v predalu za zelenjavo in na zadnji strani hladilnika.

Razlogov za to je več: poškodovano gumijasto tesnilo, vrata hladilnika niso dobro zaprta ali jih pogosto odpirate (zlasti med kuhanjem), hladilnik ne more "dihati" (ker je prepoln, zato je ustrezen pretok zraka onemogočen), zamašen odtok za odtajevanje in še eden pogostejših – vlaga pride s hrano, še posebej s še vročo kuhano hrano, ki jo postavite v hladilnik. 

Zakaj je to lahko velika težava? Preveč vlage v hladilniku spodbuja nastanek plesni in kompresor se bo moral veliko bolj potruditi, da bo hladilnik ohladil – kar se bo na koncu lahko poznalo tudi na položnici za elektriko. 

PREVERITE: Tudi vi plesen preprosto odrežete oziroma odstranite in živilo brezskrbno pojeste? Nadaljujte z branjem!

Profimedia
 

Katere druge naravne snovi še dobro absorbirajo vlago:

  • kamena sol,
  • soda bikarbona, 
  • oglje.
Še en trik: v hladilnik postavite kavna zrna

Kavna zrna bodo nase vezala neprijetne vonjave, na primer po siru ali ribah.

Preberite še: 

Poceni živilo, ki v hipu odstrani vodni kamen in madeže (bolje od kisa in sode bikarbone)

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek